Er du åben for forandringer?
For nylig havde jeg en klient, som havde fået at vide, at hun var forflyttet til en anden afdeling med et nyt ansvarsområde, uden at nogen havde spurgt, om det var okay. Først troede hun, det var løgn. Derefter var hun blevet rigtig sur! Og havde talt med store bogstaver til chefen om hans ledelsesform.
Bagefter havde hun slået sig selv hårdt og længe i hovedet over hvor „dum hun havde været at tale så direkte med chefen“ – med andre ord havde hun brugt aftenen på at være sur på sig selv. Og nu sad hun hos mig, coachen, og ville egentlig allerhelst acceptere virkeligheden, så hun kunne komme videre.
Reaktionen er helt normal og også naturlig. For når forandring truer, reagerer vi typisk med:
1. Fornægtelse
2. Udadvendt vrede
3. Indadvendt selvbebrejdelse
4. Accept
5. Nyorientering: Klar til at handle og komme videre.
Husk det næste gang, du står over for forandring, for så kommer du hurtigere og mere hel ud på den anden side.
TEST DIN OMSTILLINGSPARATHED PÅ NÆSTE SIDE
1. Din veninde vil ændre jeres aftale fra eftermiddagskaffe på café til rødvin om aftenen på en bar. Hvordan reagerer du?
A. Åh nej, jeg orker ikke at få tømmermænd i morgen.
B. Ej altså, nu havde vi jo lige aftalt kaffe. Hvor skal vi så gå hen og drikke rødvin?
C. Det er fint med mig, bare vi ses og får sludret.
2. Din chef præsenterer en ny plan for, hvordan I skaffer flere kunder, og som betyder, at din arbejdsdag ændrer lidt struktur. Hvad tænker du?
A. Hvad er der egentlig galt med det, vi gør nu?
B. Hm, så prøver vi endnu en skør idé, selv om jeg har svært ved at tro på, at det her skulle virke.
C. Dejligt, jeg trængte også til at få rusket lidt op i de daglige rutiner?
3. Du skal holde stor fest, men tre dage inden meddeler arrangøren, at han har haft vandskade, men gerne vil hjælpe dig med at finde et andet sted til festen? Hvad tænker du?
A. Åh nej, jeg kan lige så godt aflyse. Et nyt sted med så kort varsel bliver aldrig lige så godt.
B. Æv, nu havde jeg lige set det hele for mig. Hvor alle skulle sidde, og hvor der var plads til buffet, DJ og dansegulv, men det løser sig vel.
C. Selvfølgelig skal sådan noget ske for, at det bliver en god fest. Er spændt på, hvad vi kan finde på nu.
4. Din mand ringer og siger, at han har fikset pasning til ungerne og foreslår, at I går ud og spiser. Du skal bare møde ham i byen. Hvad tænker du?
A. Åh nej, jeg har taget kød op af fryseren. Hvad gør jeg med det?
B. Dejligt, at jeg har sådan en mand, selv om jeg går glip af min yndlingsserie i aften.
C. Jubii, jeg elsker overraskelser.
FÅ SVARENE PÅ NÆSTE SIDE
Flest A-svar:
O.k., forandring er nok ikke lige dig. Du kan lide at kende planen, og hvad der forventes af dig. Du har det med at se ud i fremtiden og blive usikker på, hvad du kan forvente. Du har det bedst med det, du kender, og det er svært for dig at lave om på de forestillinger og billeder, du har skabt, når begivenheder pludselig tager en drejning.
Flest B-svar:
Du er ikke vild med forandring, men prøver altid at få det bedste ud af det, om end du nogle gange har svært ved give slip på din plan. Du vil gerne være mere spontan og gør alt for at være fleksibel, selv om planerne ændres.
Flest C-svar:
Du trives med forandring og har tillid til, at selv om planerne ændrer sig, skal det nok blive godt. At være spontan er vigtigt for dig, men husk, at ikke alle har lige så nemt ved det som du, så prøv en gang imellem at holde dig til planen.