Er du bange?
Ved du, hvad du er bange for – eller flygter du fra frygten oftere, end du er klar over? Måske er du ikke klar over, at du er bange – og så er det jo svært at se frygten i øjnene.
Men har du lyst til at arbejde med din frygt, må du først diagnosticere dig selv. Der findes nemlig tre stadier af frygt, og du skal finde ud, i hvilket du befinder dig.
På første stadie ved du slet ikke, at du er bange. Så når nogen tilbyder dig noget, som fremkalder frygt, takker du pænt nej og tager i stedet et ekstra glas rødvin den aften, spiser chokolade, træner hårdere eller ser tv for at dulme følelserne, sover eller noget andet, som skubber frygten på afstand og udsætter din handling. Mange lever her hele livet, hvilket der ikke er noget forkert i, men på den måde møder du ikke frygten, fordi du ikke tør, og det betyder sandsynligvis, at du ikke får dine drømme opfyldt.
På andet stadie kan du mærke frygten og har erkendt, at du er bange. Det betyder også, at du har mulighed for at arbejde med den, måske gennem selvudvikling, måske hopper du i faldskærm eller udfordrer dig selv ved at gøre ting, som flytter din tryghedszone – holder en tale eller et foredrag foran en større forsamling, selv om du egentlig ikke har lyst. Du begynder at håndtere din frygt, men den er der stadig.
På tredje stadie beslutter du dig definitivt for at slippe frygten. Så i stedet for at være din egen største forhindring vil du nu være en gave. Du flytter med andre ord fokus væk fra dig selv og din egen navle, væk fra mig, mig, mig og fra den offer-rolle, som du måske falder i indimellem. I stedet fokuserer du på, hvordan du kan gøre en forskel bare ved at være dig og være til stede, når der er brug for det, du er og kan. Du behøver ikke længere undertrykke din frygt med usunde ting eller vaner, for du kan give slip, simpelthen ved at skifte fokus.