Karina Escherich

Karina gik ned med stress, men fik så en god ide – og pludselig kom der brev fra Kongehuset

Da Karina gik ned med stress i et krævende job som socialrådgiver, blev det et lille frirum for hende at bage kager og lave chokolade. Så det kom ikke helt ud af det blå, da hun i en alder af 49 år besluttede at sadle helt om og blive selvstændig – med sit eget chokoladeværksted.

For to år siden sad Karina Ella Escherich sammen med sin mand i deres bil på Fanøfærgen på vej hjem til den lille vadehavsø. Pludselig udbrød hun:

"Jeg vil have mit eget chokoladefirma."

Hendes mand kiggede lidt skeptisk på hende:

"Men man kan da ikke leve af at lave chokolade på Fanø?"

Lige der besluttede Karina sig for, at det både kunne og ville hun. Og allerede om fredagen, to dage efter overfarten, havde hun oprettet et cvr-nummer og omdannet familiens køkken i parcelhuset på Fanø til en mindre chokoladefabrik. I en alder af 49 år sadlede Karina fuldstændig om, for med en baggrund som først maler senere socialrådgiver, lå det ikke i kortene, at hun skulle blive selvstændig inden for chokoladebranchen. I begyndelsen på deltid, senere, i sommeren 2022, sprang hun ud i projektet på fuldtid.

Men selvom beslutningen blev taget på et splitsekund ud fra en god mavefornemmelse, kom den ikke fuldstændig ud af det blå. I 2015 gik Karina ned med stress. Hun elskede jobbet som socialrådgiver, men det krævede meget af hende. Samtidig har hun en søn med autisme, som på det tidspunkt havde brug for sin mor mange timer i døgnet.

"En morgen kunne jeg ikke komme ud ad døren. Jeg satte mig ned på sofaen og brød fuldstændig sammen. Herefter var jeg hjemme i 14 måneder. I begyndelsen kunne jeg intet. Jeg lå bare i fosterstilling, men efterhånden fik jeg energi til lidt mere, og jeg begyndte at høre lydbøger og strikke. Senere fik jeg lyst til at bage kager og lave chokolade. Det blev mit lille frirum," siger hun og fortsætter:

"Og jeg havde brug for et frirum, for at have et barn med en diagnose fylder meget. Især i de år hvor Niclas gik hjemme, fordi han ikke trivedes i skolen."

Ikke plads i køkkenet

I dag er sønnen Niclas 17 år og lige begyndt at arbejde i Glad Zoo, som er en zoologisk have, der indgår i uddannelsen af unge på den Særlig Tilrettelagte Ungdomsuddannelse. Det har gjort en stor forskel for både ham og hans mor. Karina kan mærke, at han langsomt løsriver sig fra hende, og at det er en sund og god proces.

"Men han ved næsten altid, hvor han kan finde mig. Det giver bare en masse fleksibilitet, at jeg arbejder hjemmefra nu."

Hun er dog rykket ud af familiens køkken og har fået lavet bryggerset om til et lækkert chokoladeværksted med egen indgang. Flere af de lokale ved også, at de kan finde hende her, hvis de trænger til en lille smagsprøve, blandt andet kommer cykelpiloterne indimellem forbi med de ældre fra øens plejehjem.

"Det fungerede egentlig fint for mig at stå i køkkenet, men resten af familien var efterhånden ret trætte af det. Når de kom og ville smøre en rugbrødsmad, kunne de ofte ikke komme til, fordi jeg lige skulle være færdig med noget chokolade først," siger Karina med et grin.

Hun bor sammen med sin søn, sin mand og hans søn fra et tidligere ægteskab.

Karina beskriver de seneste to år som en stejl læringskurv med både op- og nedture. Hun troede, hun havde styr på alt, men så kom Fødevarestyrelsen forbi, og allergimærkningen på chokoladen haltede, hvilket resulterede i en stor bøde.

Brev fra Kongehuset

"Der kunne jeg have givet op, jeg havde ikke engang råd til at udbetale løn til mig selv, og pludselig stod jeg med en bøde på 25.000 kroner. Men jeg valgte i stedet at se det positive i situationen, for nu fik jeg da i hvert fald 100 procent styr på den allergimærkning."

Men der har også været succeser undervejs. På Karinas chokoladeværksted hænger et indrammet brev fra Kongehuset: "Dronningen takker for den fine æske med håndlavede chokolader." Da Dronning Magrethe i september 2021 besøgte øen, spiste hun på Fanø Krogaard, hvor der efter maden blev serveret lidt chokolade til kaffen. Den leverede Karina, og hun forærede samtidig Dronningen en fin æske.

Det var et højdepunkt, ligesom i påsken, hvor Karinas frisør skrev en sms til hende: "Hvor er det sejt gået. Du er bare så dygtig".

Karina takkede, men forstod ikke, hvorfor hun pludselig skulle roses sådan. Det viste sig, at hendes påskeæg lige havde vundet i en blindtest i JydskeVestkysten, uden Karina anede noget om det.

"Jeg var oppe imod alle de store i Esbjerg, så det gjorde mig ret stolt. I dagene efter var der stor efterspørgsel på påskeæggene. Det var da lidt vildt at opleve," siger Karina, der forhandler sin chokolade flere steder på Fanø og enkelte steder i Esbjerg og sågar i Vordingborg og på Østerbro.

"Tænk, at jeg får lov til at lave det, jeg brænder for, hver eneste dag. Chokolade skaber bare så meget glæde, og jeg elsker at gøre andre glade. Det er dejligt at opleve folks reaktion, når jeg for eksempel deler smagsprøver ud på messer og til aftenåbning i Nordby. Det bekræfter mig samtidig i, at jeg er god til det, jeg laver."

Karina har lige nu ni forskellige smagsvarianter i sine fyldte chokolader. En af dem er saltkaramel, og salten får hun fra naboerne, der står bag det lille firma Fanø Salt. Det giver en meget kort leveringstid. Hun henter også hjælp hos familien, for hendes mor samler alle æskerne, og svigerforældrene kører rundt med dem til lokale forhandlere.

"Jeg kunne ikke klare det her uden dem, så ville jeg i hvert fald skulle arbejde i døgndrift. Og jeg har aldrig arbejdet så meget, som jeg gør nu, men jeg har heller aldrig været gladere."

Læs mere om Karina og køb hendes chokolader på: fanoechokolade.dk