#flerekvinderpåwiki

Over 100 nye kvinder på Wiki: ”Det er en måde at se kvinder som hovedroller i stedet for bifigurer”

Lørdag gik startskuddet til ALT.dks store kampagne #flerekvinderpåwiki, der vil gøre op med den skæve kønsbalance på Wikipedia. Og det kom der en hel del artikler ud af.

Khaterah Parwani, Marianne Dahl og Mette lykke.

Det er blot tre af de mere end 100 kvindenavne, der blev skrevet ind i verdens største online leksikon henover weekenden.

Lørdag den 9. marts inviterede ALT.dk nemlig til et stort skrivemaraton i samarbejde med Kvinfo og Wikimedia Danmark, hvor målet var at gøre op med den skæve kønsbalance på danske Wikipedia, hvor kvinder i dag kun udgør 17 procent af personartiklerne.

Blandt de cirka 90 fremmødte var der unge som ældre, og også et par mænd, der alle var dukket op for at bruge deres lørdag eftermiddag på at taste betydningsfulde danske kvinder, nulevende såvel som historiske, ind i Wikipedia.

- Det er et mega fedt initiativ. Jeg har tænkt enormt meget over, hvordan kvinder bliver opdraget til at være bifigurer, mens mænd bliver opdraget til at være hovedroller.  Jeg tror, at det her er en måde at se kvinder som hovedroller i stedet for bifigurer. Det, synes jeg, er sindssygt vigtigt, lød det fra Emma Bach, der blandt andet skrev en Wikipedia-artikel om billedhuggeren Lise Ring fra 1936.

Ved nabobordet valgte en anden deltager, Frederik Flyvholm, at skrive artiklen om den danske historiker og forfatter Thyra Sehested.

- Det er sjovt, for der er skrevet en artikel om hendes bror, men ikke om hende. Og det synes jeg jo er ret interessant.

Ifølge data fra Wikipedia er der indtil videre blevet oprettet cirka 120 artikler om kvinder i forbindelse med #flerekvinderpåwiki-kampagnen, men listen opdateres løbende, og man kan følge med lige her

På listen kan man også finde navne på en lang række betydningsfulde kvinder, der endnu ikke er på Wikipedia, selvom de lever op til kravene om notabilitet og almen interesse og derfor i princippet burde være at finde i leksikonet.

Hvis kvindenavnet på listen er rødt, er det derfor bare om at komme i gang. Og har man brug for hjælp til det, kan man læse med lige her og blive klogere på, hvordan man nemt og hurtigt kan oprette sig og være med til at gøre en forskel.

Målet med #flerekvinderpåwiki-kampagnen er at skrive 1.000 artikler om danske kvinder i 2019, så der er nok at tage fat på.

Rigtig god skrivelyst!