Kom til tasterne, kvinde: Sådan opretter du nye personer i Wikipedia

Kvinder er i markant undertal blandt biografierne på Wikipedia, og det vil ALT.dk gerne gøre op med ved at sikre flere kvinder omtale på verdens største, online opslagsværk. Du kan hjælpe med at udligne kønsbalancen ved at følge disse fem, simple trin.

De seneste par år har på mange måder stået i kvindens tegn. Alligevel halter det gevaldigt med ligestillingen på det digitale område.

Helt nye tal fra Wikipedia afslører nemlig en enorm skævvridning, når det kommer til de personrelaterede artikler på opslagssitet. Således udgør kvinder blot 17 procent af alle person-artikler på Wikipedia.

Mænd, derimod, udgør hele 83 procent.

Det vil vi på ALT.dk gerne gøre op med. Med kampagnen #flerekvinderpåwiki opfordrer vi derfor til, at du, kære læser, hjælper til med at hylde alle de seje og interessante kvinder, som fortjener deres egen Wikipediaside.

Hop ind på hjemmesiden, opret dig og hjælp os med at skrive profiler til de kvinder, der har gjort noget helt særligt.

Det kræver hverken specifikke kundskaber eller en uddannelse i dansk at være med – du skal blot have styr på din henvisningsteknik og dine fakta.

Er du i tvivl om, hvordan du gør, så følg vores simple guide her.

Tak for din hjælp!

Trin for trin: Sådan gør du

  1. Log ind eller opret en konto på Wikipedia
  2. Vælg en person, du vil skrive om
  3. Brug Wikipedias søgefelt og undersøg, om andre har skrevet om personen. Er det ikke tilfældet, vil navnet være markeret med rødt. Har andre allerede skrevet om personen, vil navnet være sort eller blåt. I så fald må du vælge en ny person eller tilføje til den eksisterende tekst.
  4. Klik nu på det røde navn. Det vil sende dig frem til en ny side, hvorfra du kan begynde at skrive. Her har du to muligheder:
    1. Skriv din tekst i feltet nederst på siden. Du kan bruge link eller fodnoter til at henvise – ikonerne finder du i toppen af redigeringsvinduet. Husk at klik ”Forhåndsvisning” undervejs, så du kan følge med i, hvordan din artikel vil se ud, når den publiceres.
    2. Klik ”opret” i øverste, højre hjørne. Det vil lede dig videre til en mere simpel editor-funktion, hvor du kan skrive din tekst. Brug funktionerne øverst i editoren til at lave henvisninger, links, punktform og afsnit.
  5. Når du er færdig, har læst korrektur og tjekket alle kilder, trykker du ”Offentliggør side”

Er du stadig i tvivl, kan du læse mere her.

Hjælp os med at udligne kønsbalancen

Vil du også gøre en vigtig forskel for kvinder, som fortjener at blive husket?

Kom med til ALT.dk store skriveevent den 9. marts, hvor vi i fællesskab skriver så mange artikler om betydningsfulde kvinder som muligt. 

Eventet afholdes i samarbejde med Wikipedia og Kvinfo og bliver startskuddet til et ambitiøst mål for 2019, hvor vi vil generere 1.000 artikler om danske kvinder. 

Vi sørger for kyndig vejledning og lidt til ganen. Det eneste, du skal medbringe, er din computer. 

Tilmeld dig allerede i dag på flerekvinderpaawiki@alt.dk og sæt et stort kryds i kalenderen den 9. marts!

Hvor: Egmont Publishing, Strødamvej 46, 2100 København Ø

Hvornår: 9. marts 2019 kl. 13-16

Det skal du medbringe: Din computer og evt. et bud på en kvinde, du vil skrive om. 

Tilmelding: Tilmeld dig på flerekvinderpaawiki@alt.dk. Husk at skriv klart og tydeligt, hvor mange I deltager. 

Det skal du være opmærksom på, når du skriver

Personen, du skriver om, skal have interesse for andre end de nærmeste – der skal altså være tale om en kvinde, som er kendt blandt andre end blot sin familie og venner. Find derfor en kvinde, som har opnået noget, sidder i en interessant stilling, eller hvor du kan fortælle noget, man ikke også vil kunne sige om en masse andre.

Artikler på Wikipedia skal altid skrives fra et neutralt synspunkt. Du må derfor ikke være hverken negativ eller positiv i din beskrivelse af kvinden, du vælger. Hold til enhver tid din personlige holdning helt ude af din beskrivelse og sørg altid for at behandle vedkommende med almindelig respekt. Du må ikke skrive biografier om dig selv eller en, der står dig nært.

LÆS OGSÅ: KVINFO: Det kræver en indsats, hvis kvinder skal være synlige

Brug altid kilder til at dokumentere oplysninger og påstande og husk at angiv dem tydeligt. Dette gælder altid, men er særligt vigtigt i forbindelse med kontroversielle oplysninger. Husk på, at Wikipedia læses af mange, og at du er med til at viderebringe korrekte fakta ved at dokumentere, at det, der står i artiklerne, rent faktisk passer.

Husk, at en artikel ikke blot skal være en cv-opremsning. Fyld gerne lidt mere kød på din historie og undersøg, om personen måske er kendt for et eller andet atypisk, der kan omtales.

Det skal du som minimum have med i en Wikipedia-biografi

  • Fulde navn og eventuelle kunstnernavn eller kaldenavn
  • Fødsels- og eventuel dødsdag
  • Nationalitet
  • Profession
  • Det, personen er kendt for – nævn også gerne de værker, film, arkitektur, bøger og andet, som personen kan være kendt for.

Er du stadig i tvivl, kan du læse mere her

Har du at gøre med en person, der er involveret i en retssag, skal du være ekstra varsom. Er der navneforbud, skal du respektere det, så længe sagen kører, og du skal huske, at en person ikke er skyldig, før vedkommende er dømt. Overtræder du retsplejeloven, kan det medføre bøde.