Lektion 2: Har du overskredet en kollegas grænse? Bliv klogere her

Må man nu slet ikke give komplimenter mere? Og hvad hvis man har svært ved at aflæse sin kollega? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du kan sikre et godt arbejdsmiljø uden seksuel chikane og anden krænkende adfærd.

Denne tekst er leveret af HK Privat i samarbejde med ALT.dk. Se resten af lektionerne fra #MeToo-skolen her.

Må man nu slet ikke give hinanden komplimenter mere? Og hvorfor skal det hele være så kedeligt og gråt?

Sådan spørger nogen, når snakken falder på seksuel chikane og usunde sexistiske kulturer på arbejdspladsen.

Men her glemmer mange, at et godt kompliment eller en gensidig flirt på arbejdspladsen jo altid vil forudsætte, at både den, der giver komplimentet og den, der modtager det, opfatter det som en rar og ligeværdig situation, de bliver stillet i.

”Det her handler hverken om flirt eller komplimenter. Det her handler om uønskede seksuelle tilnærmelser og krænkende handlinger, og der er altså ikke noget forhold, der er opstået på baggrund af en klam bemærkning fra en kollega”, siger næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen.

Det betyder i praksis, at når vi gerne vil bevare en god tone og et godt og kollegialt arbejdsmiljø, så kan vi alle sammen blive meget bedre til lige at vejre, hvordan sjove bemærkninger, komplimenter og ord bliver modtaget hos den, vi står overfor.

Magt ER en faktor

Selvom vi som danskere ikke altid bryder os om at tale om hierarkier, så betyder det også noget, hvem, der siger noget til hvem. For det kan nemlig også have indflydelse på, hvilken mulighed modtageren oplever at have for at sige fra overfor tilnærmelsen eller tonen.

Og her er næstformand i HK Privat Anja C. Jensen helt klar i spyttet:

”Hvis du er 50 år, og hun er 17 år, eller hvis du er chef og hun eller han er trainee eller elev, så er der slet ingen tvivl: Ti stille og hold dine komplimenter for dig selv.”

Her er hendes 5 råd til dig om, hvordan du lige tager en temperaturmåling på dig selv og dine kolleger:

MeToo skolen Lektion-2.jpg

(Modelfoto: Getty Images)

5 måder at finde ud af, om du har overskredet en kollegas grænser eller er del af en usund kultur på arbejdspladsen:

  1. Overvej, hvor du selv er i hierarkiet. Hvis du er leder, så er der bare nogle andre spilleregler og forventninger til dig – og ja, du kan ikke tillade dig det samme, som fx to praktikanter kan overfor hinanden. Sådan er det bare. Men det handler ikke kun om formelle titler. Hvis du nyder en høj status både blandt ledere og kolleger, så kan du også være sværere at sige fra overfor. Og jo højere oppe i hierarkiet du er, jo større er ansvaret.
  2. Tænk før du taler. Det lyder banalt, men overvej lige om det kompliment, som du er ved at give, er for din egen eller for din kollegas skyld. Eller om den joke eller sjove bemærkning, som du har lyst til at dele, kunne opfattes negativt af en eller flere kolleger.
  3. Aflæs din kollegas reaktion. Griner han/hun ægte eller mere afværgende på dine bemærkninger? Møder vedkommende dit blik? Ser vedkommende oprigtigt interesseret ud eller er udtrykket egentlig lidt mere anstrengt? Og hvis du oplever, at nogen siger fra over for dig, skal du lytte og rette ind efter det.
  4. Spørg din kollega. Det er faktisk ikke så svært. Hvis du er i tvivl om, om du er gået over stregen, så opsøg selv en kollega og spørg, hvordan de opfattede situationen.
  5. Hold dig fra sjofle vittigheder, seksuelle bemærkninger og komplimenter, der går på personens krop eller udseende. Det lyder måske kedeligt i dine ører, men de kan faktisk undværes på en professionel arbejdsplads. Gem dem til vennerne – eller drop dem helt.

Man kan ikke længere undskylde sig med en ”frisk” tone

Vi skal ikke til at være bange for at flirte eller tro, at al kontakt med det modsatte køn (eller samme seksualitet) kan opfattes som seksuel chikane. Men vi skal aflæse andre menneskers direkte og indirekte reaktioner og respektere hinandens forskellige grænser, så ingen bliver udsat for uønsket og stødende adfærd.

Efter skærpelsen af ligebehandlingsloven trådte i kraft, skal man i sager ikke længere tage hensyn til arbejdspladsens karakter og generelle omgangstone i sin vurdering af seksuel chikane på arbejdspladsen. Det betyder, at lederen skal sørge for, at der generelt er et trygt og respektfuldt arbejdsmiljø og tone på arbejdspladsen, uanset om der er tale om en skurvogn eller et borgmesterkontor.

Kilde: Retsinformation

Hvad er seksuel chikane?

Seksuel chikane er mobning af seksuel karakter dvs. en krænkende handling, fx når en ansat udsættes for en adfærd, som af den ansatte opfattes som nedværdigende. Folks grænser er forskellige, og derfor kan det være svært at komme med en præcis beskrivelse af, hvad seksuel chikane er. Men ifølge den danske ligebehandlingslov og ligebehandlingsdirektivet fra EU, er seksuel chikane:

“Enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed, navnlig ved at skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima.”

Kilde: HK Privat, Beskæftigelsesministeriet.

Hvorfor lige nu?

I slutningen af august afslørede Sofie Linde, at en tidligere ”stor tv-kanon” i DR havde truet hende med, at han ville ødelægge hendes karriere, hvis ikke hun gav ham et blowjob. Det skete for 12 år siden til en julefrokost i mediehuset.

Siden har debatten om sexisme og seksuel chikane for alvor rullet i Danmark.

Efter Sofie Lindes afsløring er flere kendte værter stået frem med lignende oplevelser med seksuel chikane i mediebranchen. ALT.dks livsstilsredaktør har også delt sin.

  • Den 9. september efterlyste ALT.dk beretninger fra både mænd og kvinder, der har oplevet seksuel chikane på deres arbejdsplads. Over 70 beretninger er siden blevet delt – fra en lang række forskellige brancher og aldersgrupper.
  • Den 10. september skrev over 700 kvinder fra mediebranchen under på, at de selv havde oplevet eller været vidne til seksuel chikane og sexisme på arbejdspladsen. På få dage steg antallet af underskrifter til mere end det dobbelte.
  • Den 14. september sendte 10 tidligere praktikanter et brev til ledelsen i DR, hvor de beskrev sexistiske og krænkende oplevelser, de har været udsat for i mediehuset.
  • Den 15. september stod flere kvindelige politikere frem og fortalte om seksuel chikane på Christiansborg.
  • Den 21. september sendte 46 tidligere og nuværende medarbejdere på Ekstra Bladet et brev til ledelsen, hvor de kritiserede manglende handling over for en sexistisk kultur på avisen.
  • Den 23. september oprettede ALT.dk #MeToo-skolen i samarbejde med HK Privat for at pege på konkrete løsninger, der kan sikre trygge arbejdspladser uden sexchikane.