Kvinde i overalls og skjorte kigger på genbrugstøj på loppemarked

7 gode råd: Sådan finder du godt genbrugstøj

Genbrugstøj er både smart, billigt og bæredygtigt. Men hvordan finder man de gode loppefund? Vi guider dig her!

1. Find de gode butikker

Godt genbrugstøj finder du i genbrugsbutikker. Både de humanitære og de private, som er i hele landet. Dansk Røde Kors har også en webshop, hvor du kan købe tøj: rodekorsgenbrug.dk.

Derudover kan du være heldig at komme forbi et af de såkaldte ”tillidsstativer”, hvor tøjet sælges fra stativer på gaden i tillid til, at folk betaler. Det er et fænomen, der mest eksisterer i større byer. På Facebook kan du ofte finde loppemarkeder og garagesalg i dit lokalområde og her er også Marketplace. 

Derudover er der Vinted, DBA og Gul&Gratis er andre muligheder på nettet. God jagt!

I Røde Kors-butikker og lign. kan du gøre gode tøj-kup.

2. Hav en plan

Du kan gøre kup på et loppemarked eller i genbrugsbutikken, men du kan også komme hjem med en masse ting og tøj, som du ikke har brug for. Lave priser frister os alle, så lav en plan for, hvad du mangler. 

Forskellen på at gå ud for at købe nyt tøj og genbrugstøj er, at du jo ikke kan regne med, at netop det, du mangler, hænger på stativet på loppemarkedet eller i genbrugsbutikken. Vær selektiv, men også åben for at købe en vinterjakke om sommeren, hvis det gode fund hænger foran dig!

3. Kom tidligt

Hvis du kommer tidligt på et loppemarked, er du først, og udvalget er derfor bedre. Mod slutningen kan du tilgengæld ofte få en bedre pris, hvis det er private, der har ryddet op (og ikke orker at tage det med hjem igen). Husk at prøve tøjet på. Det kan ikke byttes, og selvom 50 kroner var billigt for kjolen, så er det spild af penge, hvis den ikke passer.

4. Gå efter kvalitet

Genbrugsbutikkerne er blevet populære, men får mindre salgbart tøj end før, og der er mere rift om de gode sager. ”Gode sager” er kvalitet og holdbart tøj, som har mange år i sig, selvom du køber det brugt. 

Gå efter gode mærker. De er (også) dyrere i genbrugsbutikkerne, men besparelsen i forhold til det billigere tøj er også større i forhold til at købe nyt. Og så er det mere bæredygtigt!

5. Reolsalg

Hvis du ikke er til at købe genbrugstøj på et loppemarked eller på nettet, så kan du besøge en af landets mange reolsalg. Her lejer man reolplads til de ting, man vil sælge, og betaler en procentdel af salget til butikken. 

Skovloppen i Skørping.

Der er store loppesupermarkeder som takeNOW, Lidkøb, Shoppeloppe og Kirrpu, men også små butikker som Skovloppen i Skørping ved Rold Skov. Her har et par fra byen åbnet en butik fuld af genbrugstøj og sko. Butikken har åbent alle dage undtagen søndag, og du kan følge med på @skovloppen9520.

6. Chefredaktørens tip

Hjemmets chefredaktør, Marianne Gram, er – som læsere af bladet vil vide – en genbrugshaj, både når det kommer til ting og tøj. Marianne er ofte i Sverige, og har de her gode input til loppeshop i nabolandet:

"I Malmö er der butikken Björk&frihet (bjorkafrihet.se), som ligger centralt og har virkeligt meget tøj. Og så er der masser af velgørenhedsbutikker f.eks. Öppnahjärtat, Erikshjälpen og Pingstkyrkan. Her er det bare om at trawle en masse igennem, og de butikker kan du finde overalt i Sverige, og kursen er jo god nu," siger hun.

Marianne mener, at de fleste indendørs-loppemarkeder i Danmark har ret meget tøj, som ofte er bedre end i genbrugsbutikkerne.

"Så folk skal huske at kigge på tøjet, når de er på et almindeligt loppemarked," siger hun.

Tøj i vintage-silke fra mærket Wauw.

7. Hold øjne og ører åbne

Denne artikels skribent er også en loppehaj. For nylig var hun på Moesgaard, museet for arkæologi og etnografi, for at se stedets udstilling 'Moder Jord', men i museets foyer, blev hun mødt af et farveorgie på stativer, som hun måtte se nærmere på! 

Hun prøvede den grønne kåbe, som kan vendes, før turen gik videre ind på museet. Kåben er dansk design af mærket Wauw, som syr af vintage-silke fra Indien og bag står Hanne Lejbølle, der bruger bomuldssarier, som hun selv køber op i Indien og får syet kåber, tasker og pudebetræk af. Museumsshoppen er i øvrigt altid åben i museets åbningstid, og det koster ikke noget at gå derind. Se moesgaardmuseum.dk og hannelejboelle.dk.