HALLO - må vi lige forstyrre?

HALLO - må vi lige forstyrre?

Har du tænkt over, hvor ofte du lader dig afbryde? Hvor ofte du lader andre bryde ind i dit daglige flow?

Al research viser, at vi bliver mere effektive og mere til stede for det, der virkelig er vigtigt, når vi aktivt har taget en beslutning om, hvornår vi koncentrerer os, og hvornår vi er åbne for afbrydelser. At tage den

beslutning er det allerførste skridt hen imod et liv med mere tid til fordybelse.

Prøv en uge med færrest mulige afbrydelser – og se, hvad der sker!

FJERN STØJEN

Når du fjerner afbrydelser i din hverdag, fjerner du unødig støj!

TÆNK OVER:

At hvis du ikke reagerer på beskeder, mails og opkald, viser det sig ofte næste dag, at langt de fleste ting er løst alligevel? Uden at du egentlig behøvede at forholde dig til dem?

At mange ting, vi bruger vores værdifulde tid på at tale om, ofte er temmelig ligegyldige og endda ofte

energidrænende (f.eks. sladder, vejret, den sure chef, den dårlige kaffe)? Ofte kan du spare meget tid ved at lade være med at gå unødvendigt ind i hverdagens dramaer.

At det at have tid til at fordybe dig gør, at du lærer dig selv og egne værdier bedre at kende. Du får tid til at reflektere og komme i dybden. Det giver bedre resultater og en stærkere, mere ressourcefuld hverdag!

At fordybelse ofte er påkrævet for at være kreativ, genial og skarp. Har du eksempelvis oplevet, at når du har en vigtig samtale, så tager det ofte 2 minutter at tale sig varm. Det er også fordybelse. Og hvis du bliver afbrudt, inden de to minutter er gået, er det jo forfra igen, og så bliver du aldrig så skarp, som du faktisk kan være, når du er koncentreret.

VIDSTE DU, AT…

… det tager ca. 15 minutter at vende tilbage til fordybelsen, når du først er blevet afbrudt. Afbrydelser har større konsekvens for din koncentration end hash! En engelsk undersøgelse, der målte korttidshukommelse og koncentrationsevne hos to grupper, én gruppe som havde røget hash i 15 år, og en gruppe ledere som ofte blev afbrudt, viste, at de hashrygendes korttidshukommelse og koncentration var betydelig bedre end de afbrudte lederes… Tankevækkende, ikke?

ER DET LÆNGE SIDEN…?

Sæt dig ned og reflektér:

1. Hvornår oplevede du sidst fordybelse?

2. Hvad gjorde du for at være fordybet (hvad gjorde du for at undgå afbrydelser, eller var det et tilfælde, at ingen afbrød dig)?

3. Hvordan føltes det for dig at være fordybet?

ØVELSEER DU KLAR TIL AT FORDYBE DIG?

Har du fordybelse nok i dit liv? Hvis ikke, så spørg dig selv, hvor meget du skal opleve? Sæt dig et mål!

Hvor i dit liv kunne fordybelse gøre en positiv forskel? Måske har du små børn, som kræver din fulde opmærksomhed det meste af din tid? Måske arbejder du i et åbent kontorlandskab med højt støjniveau, hvor det kan være svært at lukke af? Eller er du næsten afhængig af mobiltelefonen og kunne øve dig i at slukke den?

Er fordybelse nemt for dig? Hvis nej, hvad forhindrer dig i at opnå det?

Hvilken éne ting kan du gøre i denne uge? F.eks. beslutte dig for, hvornår du vil tjekke mails og så gøre det koncentreret én gang i stedet for hele tiden at gå til og fra mail-programmet uden egentlig at svare på henvendelserne.

Fakta

Lifecoach

Sofia Manning


5 GODE, DER LUKKER AF

1. Sæt din mobil på lydløs, eller endnu bedre: sluk den (en udfordring, for hvad mon du går glip af?).

2. Luk dit mailprogram, så du ikke hele tiden bliver forstyrret af det lille ikon el. lign., der lokker med „ny besked“.

3. Ryd dit skrivebord, så du kun arbejder på én ting ad gangen.

4. Lav et skilt eller symbol, som signalerer, at du ikke vil forstyrres, enten på din dør eller som kan sidde på din computerskærm. Husk at tage det væk igen, når du ikke længere har brug for at være fordybet og uforstyrret. Ellers er systemet ikke troværdigt.

5. Pres ikke dig selv til at svare på mails samme dag, du modtager dem. Lav et enkelt system, f.eks. ved at give dine mails forskellige farver flag, og prøv, om du kan svare på dem i løbet af en uge. Det vil give dig mere tid til fordybelse.

FORDYBELSES-RØVER NR. 1

E-mail, Facebook, Messenger, Skype og lignende digitale kommunikationsværktøjer er virkelig store tidsrøvere, men værre endnu afbrydelsesmestre. Hvor afhængig er du af computer, telefon osv.?

Hvad er du bange for at miste, hvis du dæmper forbruget eller helt logger af? Beslut dig for, hvad der er vigtigst: fokus, koncentration og inspiration eller at være tilgængelig (uden virkelig at være til stede for dem, som kontakter dig).

Hvis du logger af, kan du belønne dig selv, når du har arbejdet koncentreret en time. F.eks. kan du på helt gammeldags manér finde ud af hvilken veninde, der faktisk fortjener din udelte opmærksomhed. Ring hende op i stedet.