Helle Thorning-Schmidt: 'Der er en historie om mig, som ikke er blevet fortalt endnu'
Selvom Helle Thorning-Schmidt mødte en enorm modstand i sin tid som statsminister, har hun ikke ladet det tynge hende. For hun ved, at hun er okay. Og det selvværd forsøger hun ihærdigt at give videre til sine to børn, forklarer hun i et stort interview med Eurowoman.
Det er otte år siden, at Helle Thorning-Schmidt forlod dansk politik. Og hun har ingen planer om at vende tilbage. Selv om hun har travlt, føler hun sig i dag langt mere fri til at gøre, hvad hun vil og være, som hun er.
Det fortæller hun i en ny dokumentar, ’Statsministeren Helle Thorning-Schmidt’. Dokumentaren skildrer vores tidligere statsminister på en måde, som majoriteten endnu ikke har stiftet bekendtskab med. Og det har været vigtigt, siger hun.
”Jeg synes, der er en samlet historie, som ikke er blevet fortalt fuldt ud endnu, og det handler dybest set om det politiske projekt, jeg havde, men også om den enorme modstand, jeg mødte, fordi – vil jeg stadig påstå i dag – at jeg er kvinde,” siger Helle Thorning-Schmidt i et stort interview med Eurowoman.
Et godt selvværd
Ud over at skildre Helle Thorning- Schmidts vej ind i politik, viser dokumentaren også tåkrummende eksempler på, hvad bl.a. pressen har udsat hende for.
Selvom Helle Thorning-Schmidt indrømmer over for Eurowoman, at der har været dage, hvor hun ikke har kunnet være det overmenneske, hun langt hen ad vejen fremstår som, men i stedet har “kastet sutsko efter tv’et,” er hun alligevel kommet ud på den anden side med sit gode humør i behold.
Grundlæggende mener hun nemlig ikke, at der er grund til at betvivle sig selv, sit værd eller sit politiske projekt, bare fordi ens parti, den samlede danske journaliststand eller folkestemningen synes at være imod én.
“Jeg tror, at det er rigtig vigtigt for os alle sammen, at vi ikke er afhængige af omverdenen for at validere os selv som mennesker. Og jeg må indrømme, at jeg egentlig altid har følt, at jeg er ok. Altså sådan dybt inde i min egen menneskelighed har jeg følt, at jeg er et ok menneske, at jeg er en ok kone og kæreste for Stephen, at jeg er en ok datter, en ok søster og en ok mor til vores børn. Jeg føler ganske enkelt, at jeg har ret til at være her uden at være perfekt og med mine fejl og mangler.”
Den fornemmelse har hun fra sine forældre, fortæller hun. De har nemlig elsket hende for både hendes positive og negative sider.
“Da jeg var lille, havde jeg nogle kæmpe raserianfald, hvor jeg smækkede med døren, var sur og rasende. Og jeg fik lov at rase ud, mine forældre elskede mig ikke mindre af den grund. Hvis vi som forældre accepterer vores børns “grimme” sider og elsker dem i de øjeblikke også, tror jeg, at børn får en mere fuld forståelse af, at alle sider af dem gerne må være der,” siger hun.
Din mening tæller også
Af sine forældre har Helle Thorning-Schmidt også fået det, hun kalder agens: Visheden om, at hendes holdning tæller.
“Jeg havde ret til at have en holdning, og det var vigtigt at have en holdning. Uanset om den var dårlig eller uigennemtænkt, var det bedre at mene noget end ikke at mene noget. Og det gjorde vi alle sammen, så man skulle råbe for at blive hørt. Derfor har jeg altid følt, at min stemme var vigtig,” siger hun.
På samme måde har Helle Thorning-Schmidt forsøgt at respektere sine egne børns holdninger og grænser.
“Det er kun, når man respekterer andres grænser, at de kan finde ud af, hvor de går. Og det er noget, man arbejder ind i mennesker, fra de er helt små. Dermed lærer de også at mærke og handle, hvis nogen eller noget går over en grænse, og det kan forhåbentlig lære dem, at de ikke behøver at være i et forhold, venskab eller andet, de ikke bryder sig om.”
Et andet eksempel på én, der står ved sig selv, er Milo Kinnock. Han er født som pige og døbt Camilla, men har det langt bedre som Milo og uden bryster. I bogen Blondinens betragtninger fra 2021 skriver Helle Thorning-Schmidt, at hun er virkelig stolt af, at begge hendes børn “lever det liv, de vil, og ikke skal være nogen andre end dem, de er.”
Hun uddyber:
“Jeg tror, at vi alle sammen bliver bedre, hvis vi står frem, som vi er. Det er også den kamp, jeg kæmper for mine unger. Jeg tror, at Milo bliver en dygtigere, skarpere og sjovere person, hvis han får lov at møde op som den, han er nu. Og det handler dybest set om, at ingen skal forsøge at passe ind i en meget fastlåst maskulin majoritetskultur, for så bliver man simpelthen stoppet i sin kreative energi og virkelyst.”
Læs hele af interviewet med Helle Thorning-Schmidt her.