Årets 25 bedste bøger, som du skal have med på sommerferie
Om du skal ligge og dase ved vandet eller nyde roen i et sommerhus, bør du have disse bøger med som selskab.
Hvad skal du læse under din ferie?
Vi har her samlet vores bedste anbefalinger til spændende og aktuelle bøger, så det bliver lettere for dig at pakke kufferten eller weekendtasken med lækkert læsestof, inden du drager ud i årets ferieland.
Der er masser af gode sager at vælge imellem.
Artiklen fortsætter under videoen - hvor du kan blive klogere på bøgers gode egenskaber.
LÆS OGSÅ: Den ultimative bogguide: 55 fantastiske bøger, du bør give i gave
Se listen: Bedste 25 bøger til sommeren 2022:
1. Man skulle have været der af Thomas Korsgaard
I år vandt Thomas Korsgaard boghandlernes pris, De Gyldne Laurbær”, for ”Man skulle nok have været der”, som udkom sidste år og afslutter trilogien om Tue, der vokser op på en gård uden for Skive og hans vej til voksenlivet i København. Tue kæmper både med manglende omsorg fra forældrene og sin spirende homoseksualitet. Korsgaard skriver så levende og medrivende, at man hurtigt kommer igennem hans bøger, som er både barske, rørende og fyldt med humor og skæve karakterer. Nordisk Film har i øvrigt købt rettighederne til at filmatisere trilogien.
2. Frank vender hjem af Kristian Bang Foss
”Frank vender hjem” tegner et portræt af to vidt forskellige familier i et dansk klassesamfund krydret med kulsort humor, der får en til at grine højt. Frank er vokset op i Hvidovre. Hans mor var kontordame, og hans far den sørgelige skikkelse Rock Tage, der hver aften tog ind på Strøget og optrådte med sin guitar – en hemmelighed, Frank bærer på. Da han forelsker sig i overklassepigen Thea, hævder hendes familie, at der er plads til alle. Alligevel har han en følelse af ikke at høre til, og en dag forsvinder han.
3. Lejlighedssange af Stine Pilgaard
Sidste år var det Stine Pilgaard, der modtog De Gyldne Laurbær for sin tredje roman, ”Meter i sekundet”, hvor bogens fortæller er flyttet fra byen til provinsen, hvor hun prøver at falde til, men ofte falder ved siden af. Men skulle du allerede have læst den og vil have mere, så kan hendes kollektivroman ”Lejlighedssange” fra 2015 anbefales. Vi følger beboerne i en andelsforening i Aarhus, som fortælleren, der prøver at finde sin vej i livet, skriver lejlighedssange sideløbende med, at hun skriver horoskoper for et ugeblad. Den er fyldt med sprogblomster, der går lige i hjertet, og er fantastisk morsom.
4. Så tog jeg hjem af Karin Smirnoff
Den svenske forfatter Karin Smirnoff står bag Jana Kippo-trilogien, som består af ”Jeg tog ned til bror”, ”Så tog jeg hjem” og ”Vi tog op med mor”. Den utilpassede Jana er taget hjem til sin barndomsby Smålanger, der er en landsby i det nordlige Sverige, hvor alt er, som det plejer. Hun skal besøge sin tvillingebror, der er ved at drikke sig ihjel. Hun beslutter sig for at blive i byen, og som historien tager form, bliver vi klogere på hendes mørke fortid. Selvom trilogien tager fat på tunge emner, er den fortalt med en dejlig morbid humor.
5. Septologien I af Jon Fosse
Den norske forfatter Jon Fosse har lavet et syvbindsværk uden punktummer. Det kan måske umiddelbart lyde lidt tungt at komme igennem. Men det er det ikke. Det er særdeles medrivende, selvom handlingen langsomt går sin gang. Fortælleren Asle er kunstner og lever et isoleret liv i det hus i i Dylgja, hvor han plejede at bo med sin afdøde kone. Det er en bog om sorg, misbrug, venskab og tiden, der går. Jon Fosse har vundet flere priser for ”Septologien” og var i år shortlistet til den internationale Booker-pris.
6. Ædru af Jesper Stein
I sin autofiktive roman ”Ædru”, der udkom tidligere i år, fortæller Jesper Stein om sin vej ud af sit mangeårige alkoholmisbrug og håb om en ny begyndelse. Vi følger ham, mens han er i alkoholbehandling, hvor han skal lære at tage ansvar for sine svigt, mens hans liv er ved at ramle. Romanen gør samtidig op med myten om, at den bedste kunst opstår, når man er påvirket. Har man haft alkoholisme tæt inde på livet, kan bogen gøre dig klogere på, hvad det er for en indre kamp, misbrugeren kæmper, og hvorfor man ikke bare kan stoppe.
7. Serotonin af Michael Houellebecq
I sin autofiktive roman ”Ædru”, der udkom tidligere i år, fortæller Jesper Stein om sin vej ud af sit mangeårige alkoholmisbrug og håb om en ny begyndelse. Vi følger ham, mens han er i alkoholbehandling, hvor han skal lære at tage ansvar for sine svigt, mens hans liv er ved at ramle. Romanen gør samtidig op med myten om, at den bedste kunst opstår, når man er påvirket. Har man haft alkoholisme tæt inde på livet, kan bogen gøre dig klogere på, hvad det er for en indre kamp, misbrugeren kæmper, og hvorfor man ikke bare kan stoppe.
8. Indkredsning af Carl Frode Tiller
Den prisvindende, norske forfatter Carl Frode Tiller, der tre gange har været nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, er ingen undtagelse. Han udfordrer gang på gang de gængse fortælleformer, og derudover har han en fantastisk, sort humor, som især kommer til udtryk, når han beskriver de mere anstrengte relationer mellem mennesker. Tredje bind af trilogien ”Indkredsning” er netop udkommet på dansk. Omdrejningspunktet er David, som har glemt, hvem han er. I en avisannonce opfordres venner og bekendte derfor til at skrive breve om deres oplevelser med ham, som kan være med til at hjælpe erindringen på vej. Derigennem tegnes et portræt af David og ikke mindst menneskene i hans omgangskreds, der er præget af bristede drømme og mislykkede relationer.
9. Omrids af Rachel Cusk
Den canadisk-britiske forfatter Rachel Cusks Faye-trilogi har gjort sig bemærket ved at have en hovedperson, der nærmest ikke er med, selvom dener fortalt i jegperson. Trilogien består af ”Omrids”, ”Transit” og ”Kudos”, og den første bog begynder med, at den midaldrende, kvindelige forfatter Faye skal til Athen og afholde et skrivekursus. Gennem hendes møder med andre, der deler deres livshistorier, som hun spørger interesseret ind til, får vi med tiden et omrids af en kvinde, der har lidt et stort tab. Det er et værk fyldt med tankevækkende historier og hjerteknusende sætninger som: ”Ensomhed er, når intet fæstner sig ved en”
10. Årene af Annie Ernaux
Annie Ernaux’ ”Årene” betragtes som et moderne mesterværk i fransk litteratur, og den er blevet sammenlignet med Marcel Prousts ”På sporet af den tabte tid” – dog med et mere folkeligt perspektiv. Det er en roman om Frankrig, men mest af alt er det en bog om tid. Vi følger en kvindes liv fra hendes opvækst i en arbejderklassefamilie i Normandiet i 1940’erne til tiden som lærer, forstadslivet med mand og børn og tilværelsen med en ung elsker efter skilsmissen. Vi oplever både de små skred og de store samfundsomvæltninger.
11. Ting jeg ikke vil vide af Deborah Levy
”Ting jeg ikke vil vide” er første bind i den britiske forfatter Deborah Levys såkaldte ”Levende selvbiografi” og udkom i 2013 på originalsproget, men den er først blevet udgivet på dansk i år, hvor den i mange boghandler er fremhævet som en af de bøger, der hitter lige nu. Den er et feministisk modsvar til George Orwells berømte essay ”Why I Write” fra 1946. Deborah Levy befinder sig i en livskrise og beslutter sig for at rejse til Mallorca for at komme lidt væk. Med udgangspunkt i sin egen historie og sit liv i 40’erne, 50’erne og 60’erne begynder hun at reflektere over fortid og nutid, kvinderoller, litteratur, familie og kærlighed. Har du allerede læst bogen, skal du kun vente til den 18. august, hvor andet bind, ”Livets omkostninger”, udkommer.
12. Et år med magisk tænkning af Joan Didion
Vi kommer alle til at lide tab i løbet af livet, og ”Et år med magisk tænkning” fra 2005 af den amerikanske forfatter Joan Didion, der døde sidste år, burde være obligatorisk for alle, fordi den beskriver, hvordan det er at gå igennem en sorgproces. I julen 2003 falder Joan Didions mand pludselig om og dør af et hjerteanfald, da de skal til at spise aftensmad. Og på et øjeblik er hendes liv forandret. Vi følger det første år efter dødsfaldet, hvor forfatteren gennem en form for irrationel tankegang håber at kunne få sin mand til at vende tilbage.
13. En vej ud af tågen af Kristian Leth
Som søn af Jørgen Leth har forfatter og musiker Kristian Leth gennem fire årtier været en karakter i sin fars fortællinger, der er blevet delt med andre. Men faktisk har han selv svært ved at skelne imellem det, der er blevet fortalt, og det, han selv husker. Dog husker han en opvækst med en fraværende far og en længsel efter et mandligt forbillede. I ”En vej ud af tågen” forsøger han at tage ejerskab over sin egen fortælling. Det er hverken en roman eller en erindringsbog, snarere en masse små erindringsglimt. Ud fra dem kan man danne sig et samlet billede af hans liv og hvad, der har formet ham.
14. Mødre, fædre og andre af Siri Hustvedt
Den norsk-amerikanske forfatter Siri Hustvedt, der står bag bøger som ”Det jeg elskede” og ”En amerikaners lidelser”, er aktuel med ”Mødre, fædre og andre”, der består af 19 essays, hvor hun kombinerer sit feministiske blik på verden med sine egne personlige erindringer. Hun skriver om alt fra sin mor, sin bedstemor og sin datter til refleksioner over kunstnermødre og det at være kvinde. Det er både en bevægende, kraftfuld og til tider også sjov bog, der stiller relevante spørgsmål om den kærlighed og det had, der bor i familien, menneskers fordomme og ondskab og den helende kraft, man kan finde i kunsten.
15. Er mor død af Vigdis Hjorth
Norske Vigdis Hjorth tog et nødvendigt moderopgør i ”Arv og miljø”, hvilket skabte en debat om, hvor tæt skønlitteratur må komme på virkeligheden. Mor – men også far – er igen gennemgående i ”Er mor død?” fra 2020. Hovedpersonen Johanna, der er kunstner, vender hjem til Norge efter at have tilbragt tre årtier i USA med sin mand og deres søn. Men hvad er der tilbage af det, hun efterlod? For familien har aldrig accepteret hendes valg i livet. Selvom hun ikke rigtigt har lyst, ender hun alligevel med at opsøge sin mor, som hun ikke har kontakt med længere, og så begynder minderne at vælte frem.
16. Brænd alle mine breve af Alex Schulman
Alex Schulman skriver primært autofiktion om sine komplekse familierelationer og er blevet kaldt den svenske Karl Ove Knausgård. Han er også yderst produktiv. På ganske kort tid er han blevet kendt herhjemme, da tre af hans bøger er blevet oversat til dansk. Måske har du allerede læst ”Glem mig” om hans længsel efter at reparere forholdet til sin alkoholiserede mor eller romanen ”Overleverne”? For nylig udkom ”Brænd alle mine breve”, hvor forfatteren kigger nærmere på sin indestængte vrede, der både skræmmer hans hustru og hans tre børn. Nu vil han finde ud af, hvor vreden stammer fra. Han begynder derfor at grave ned i sin families historie og begynder at reflektere over, om vrede mon kan gå i arv.
17. 1795 af Niklas Natt och Dag
Den prisbelønnede, svenske forfatter og journalist Niklas Natt och Dag afsluttede tidligere på året sin Bellman Noir-trilogi, der består af bøgerne ”1793”, ”1794” og ”1793”. Den historiske krimitrilogi skildrer en mørk blodig tid i Sveriges historie og er meget mere end en krimi. Det er også en levende samfundsskildring af et land i opbrud og voldsomme menneskeskæbner skrevet med en fandenivoldskhed. Den tager sin begyndelse et år efter Gustav III’s død, hvor magten er efterladt i et tomrum, og ingen stoler på hinanden.
18. Damaskus af Iben Albinus
Iben Albinus, der har været manuskriptforfatter på flere tv-serier og tidligere filmanmelder her i bladet, romandebuterede sidste år med den anmelderroste spændingsthriller ”Damaskus”. Det er 2011, og Det Arabiske Forår spirer, da Sigrid Melin efterlader sig mand og børn og bliver udstationeret i Damaskus for en skandinavisk telegigant i håb om at hjælpe demokratiet på vej i Syrien. Da regimet tager brutale midler i brug, siger Sigrid ja til en ikke helt ufarlig opgave for den danske efterretningstjeneste, der sætter hende i flere dilemmaer. I Damaskus genforenes hun med ungdomsveninden Reem. Udover at være en medrivende pageturner er ”Damaskus” en spændingsroman med flere lag. Og så kan vi i øvrigt se frem til, at bogen får en opfølger
19. Huset uden ende af Mathilde Walter Clark
”Huset uden ende” er ikke en krimi af den klassiske slags, men en interessant samling af 20 essays, hvor det længste på 65 sider dykker ned i den amerikanske seriemorderindustri og dermed sætter kriminalgåderne i større perspektiv, hvis man er optaget af true crime. I essayet vender Mathilde Walter Clark tilbage til det mord, som blev begået i hendes families hus i USA. I sin research finder hun ud af, hvem der var morderen, og ledes ind i en seriemorderindustri, der fører til en lang række interessante refleksioner
20. Mørke timer af Michael Connelly
Tv-serien ”Bosch” er baseret på Michael Connellys bøger om kriminalbetjenten Harry Bosch og hans makker Renée Ballard. For nylig udkom fjerde bog, ”Mørke timer”, om makkerparret på dansk, og flere anmeldere kalder bogen for den bedste i rækken. Det er nytårsaften, da en grundig og metodisk morder slår til i L.A. Renée Ballard arbejder som sædvanligt på natholdet, og hun forbinder hurtigt mordet til en gammel sag, som Harry Bosch arbejdede på i sin tid. Nogle af de ting, der gør Michael Connelly særlig, er hans sprog og evne til at sætte et aktuelt samfundsproblem på dagsordenen. Og det samme gør sig gældende i ”Mørke timer”, der skildrer et USA præget af social uro, corona og eskalerende vold.
21. Jeg læner mig mod verden af Anne Lise Marstrand-Jørgensen
Litteraturen har betydet en hel del i Anne Lise Marstrand-Jørgensens liv – og gør det stadig den dag i dag. I dette essay beskriver hun bl.a., hvordan læsning og siden skrivning skabte en forbindelse mellem angsten og verden. Hun fortæller også om mormorens fortællinger på gåture i Dyrehaven og om en særlig kuvert, der blev stoppet ned i barnevognen til hendes baby, før hun senere fik tid til at læse det livsomvæltende indhold.
22. Tænk ikke på mig af Vilma Sandnes Johansson
Vilma Sandnes Johansson var bare 19 år, da hun skrev ”Tænk ikke på mig”, som er en autofiktiv roman om livet med en mor, der skal dø og om vigtigheden af at bryde med berøringsangsten. Hvad gør man, når man selv står på kanten af voksenlivet og samtidig skal forholde sig til, at ens mor er konstateret uhelbredeligt syg af kræft?
23. Et godt plot af Jean Finch Bonner
Engang var Jake Finch Bonner en lovende forfatter, men nu arbejder han som underviser på et universitet og udgiver ikke bøger længere. En dag fortæller en af hans elever, Evan Parker, at han har fået idéen til verdens mest geniale plot til en bog. Idéen bliver aldrig til noget, fordi Evan dør. Jake beslutter derfor at skrive bogen selv, og det bliver en kæmpe succes. Men en dag modtager Jake en mail, hvor der står: ”Du er en tyv”, og så starter mysteriet. For hvem har sendt den, og hvad vil det betyde for Jake?
24. Lalandia af Jens Vilstrup
Enebarnet Tom hader, at hans forældre pludselig vælger, at de skal flytte til Lolland og udleve drømmen om det frie liv på landet. Han hader også, at han pludselig får en plejebror prakket på halsen. Nick, hedder den nye bror, og han er helt anderledes end Tom. Men da den landlige idyl begynder at krakelere, gør de to drenge alt for at stå sammen som brødre. Alligevel skilles deres veje, og mange år efter tager Tom afsted til Thailand for at lede efter sin bror, der er sporløst forsvundet. Han håber, at han kan nå at redde ham, sig selv og deres relation.
25. Hvis man ikke vidste bedre af Lotte Kirkeby
Et gensyn kan vække mange minder. Det bliver helt tydeligt i denne bog, hvor vi følger en kvinde, der vender tilbage til den by, hun tidligere boede i med sin mand og datter. Der er sket meget siden, hun forlod stedet. Tiden er gået, hun er blevet ældre og måske også en del klogere. Men alligevel trækker gensynet med byen i provinsen hende tilbage til den tid, hvor hun kæmpede for at finde sig selv i rollen som mor og som kone, og hvor hun var nødsaget til at tage nogle afgørende valg.