Spisesteder Roskilde Festival 2019

Mad på Roskilde Festival: Årets nyheder og en HELT ny Tuborg-øl

I år skal du sætte tænderne i lokale snegle, skidtfisk fra Lolland, drikke "mocktails" og teste en øl-nyhed fra Tuborg. Se vores favoritter blandt nye og gamle madboder på årets Roskilde Festival.

Roskilde Festival kan noget med at sætte madvaner til debat. De senere år har du eksempelvis kunne sætte tænderne i toast af hestekød eller spise insekter.

Og i år er ingen undtagelse, hvis du ønsker at teste dine kulinariske grænser midt imellem alle de madboder, du kender så godt.

Stereotypen med slatne hotdogs og kedelige burgere er nemlig for LÆNGST skiftet ud med lokale og økologiske råvarer, verdenskøkkener, vegetariske alternativer – og fremtidsorienterede ingredienser.

Som noget nyt bliver det nu endnu lettere for dig at vælge mere klimavenlig mad midt mellem alle de koncerterne. For ved du eksempelvis præcist, hvor stort et CO2-aftryk din mad egentlig efterlader?

I år vil du ved alle madboder på festivalen kunne finde et Klima-kort, hvor du hurtigt kan aflæse de enkelte måltiders CO2-aftryk.

Klima menukort Roskilde.jpg

Sådan ser menukortene ud på årets Roskilde - med rød, gule og grønne farver, der giver et hurtigt CO2-overblik. (Foto: Roskilde Festival)

Alle madboder er (fortsat) minimum 90 procent økologiske og har mindst én vegetarisk ret på menuen.

ÅRETS NYHEDER OG GAMLE KENDINGE

I år er heste-toasten død – men ind kommer masser af spændende nyheder (og lidt gamle kendinge), som du her kan få overblikket over:

1) KUTLING & UKRUDT – den bedste fiskefrikadelle-sandwich

På Lolland går en kvinde rundt med én stor passion: Lad os gøre skidtfisk til en delikatesse. Kvinden hedder Birte Pawlik, og det er klart et stop værd at tage forbi hendes madbod på årets festival.

Den invasive fiskeart kutlingen er en skidtfisk, som spiser så mange rejer, at forskere frygter, at det kan true rejebestanden herhjemme. I Guldborgsund har lokale erhvervsfiskere taget kampen op mod den dominerende fisk under mottoet: ”If you can’t beat them, eat them!”

På Roskilde disker Birte og hendes team derfor op med en fiskefrikadelle-sandwich, der nærmest er en rejefrikadelle, da kutlingen som nævnt lever af disse. Men det er ikke nok for Birte. Hun har også været i ukrudtet (i bogstavelig forstand), så sandwichen smørers med en pesto blandet med brændenælder. Dertil fyld af økologisk hvidkål. Det smager FABELAGTIGT (og du er med til at redde landets rejer. Win-win tænker vi!)

I boden kan du også få velsmagende ærtesuppe, som alt efter vejret serveres varm eller kold.

Preston Drake-Hillyard06072018_0116.jpg

➡️ STED: Kutling & Ukrudt ved Foodcourt

2) SNAIL ’N CHIPS – bæredygtig superfood fra friland

Er du typen, der aldrig kunne drømme om at sætte tænderne i en snegl? Så er det måske i år på festivalen, at du skal teste dine egne grænser af.

I boden Snail ’n Chips kan du prøve økologisk fodret snegle opdyrket på en lokal farm lidt uden for Roskilde. Sneglene er paneret i en øl-dej og friturestegt og serveres med fritter og en lækker kimchi-mayo. Ejerne af farmene forklarer selv, at har du ikke prøvet at spise en snegl før, kan konsistensen bedst sammenlignes med en bagt champion. Det er super sund, bæredygtig mad - en lille umami-bombe af smag, der regnes som en delikatesse i andre lande. 

snegle Roskilde.jpg

Til vegetarerne er der indbagte hestebønner, og til kendere er der den klassiske vinbjergsnegl med hvidløgssmør.

➡️ STED: Snail ’n Chips ved Foodcourt

Danske Frilandssnegle sælger bl.a. deres produkter til restaurant Geranium. (Foto: Susanne Baden Jensen)

3) MOULES FRITES af Grundsmag – mad med lille CO2-aftryk

Folkene bag den berømte og succesfulde ”hestetoast” på Roskilde har i år fundet på et nyt koncept: Moules Frittes by Grundsmag.

Her får du kun én ret. Til gengæld gør de sig umage med at tilberede den virkelig godt!

Moulles Frittes Roskilde 2019.jpg

Retten består af økologiske linemuslinger fra Limfjorden. Det er store muslinger, fordi de har et luksusliv oppe ved overfladen, og så er de opdyrket uden sand og derfor meget nemmere at rense. Udover smagen er det gode ved muslinger, at de afsætter et meget lille CO2-aftryk, samtidig med at de har den nyttefunktion, at de renser vandet.

Du får en god portion med 300 gram muslinger og 300 gram fritter med estragon-mayo, så du kan blive mæt - med god samvittighed.

➡️ STED: Moules Frittes by Grundsmag ved Foodcourt

Moulles Frittes, som den serveres på Roskilde. (Foto: Susanne Baden Jensen)

4) FOOD TOURS med Rub & Stub – for dig, der ikke kan vælge

Er du en ægte foodie – eller kender du en af slagsen, som du gerne vil glæde under festivalen, anbefaler vi at prøve en "food tour". På den måde kan du prøve al den mad, du ellers ikke kan nå under festivalen.

For andet år i træk afholder Rub & Stub guidede ture, hvor en gruppe på 20-25 personer føres rundt på Roskilde-græsset til madsteder med smagsprøver, fortællinger og oplevelser i fokus. Det tager cirka 2 timer, du smager mad fra 6-8 steder + drikkelse. Det afsløres på dagen, hvilke boder I besøger – dog løftes sløret lidt undervejs på sociale medier.

Det er op til boderne, hvad de ønsker at præsentere. Maden er i fokus, men det er også en oplevelse, hvor mennesker møder hinanden og hører historierne BAG maden.

  • Food Tours – under opvarmningsdagene:

Tømmermænd Tour eller Gourmet ”light” Tour. Ude på campingpladsen.

Søndag, mandag, tirsdag kl. 10-12 + kl. 13-15. Koster 145 kr. 6-7 stop.

Preston Drake-Hillyard06072018_0104.jpg
  • Food Tours – Festivaldagene:

Vegan Tour, Gourmet Tour og Tasting and Drink Tour. Inde på festivalpladsen.

Torsdag, fredag, lørdag kl. 10-12 + kl. 13-15. Koster 300 kr. 7-8 stop.

➡️  Sted: Food Tours afholdes rundt om på festivalen. Læs mere HER

Mød personerne bag maden, du indtager. (Foto: Roskilde Festival PR)

herbie-virgin- gin.jpg

5) MOCKTAIL BAR – KUN med alkoholfrie drinks

Vi elsker "Mojito-bussen" og jordbær-drinks fra Gringo-baren og alle de andre klassiske Roskilde-drikke. Men måske er det på tide at prøve noget nyt også? I år vil Roskilde også have mere fokus på alkoholfri alternativer. 

Det har resulteret i det, som de selv kalder muligvis verdens første bar, som ikke serverer alkohol. Her kan du få alkoholfri alternativer eller drinks med meget lidt alkohol i. Baren er placeret nær Orange Scene, altså et helt centralt sted på festivalen, og er skabt i samarbejde med det danske rommærke Skotlander Rum.

Prøv fx en 'Dark&Dusty' eller en 'VirGin&Tonic' bestående af en ”gin” lavet på bl.a. enebær og lavendel, men som er destilleret med vand i stedet for alkohol. Du kan oveni nyde drinken i en til lejligheden opbygget mini-botanisk have, hvor du i loungen sidder omgivet af de krydderurter, blomster og bær, som indgår i stedets cocktails.

➡️  Sted: Mocktailbaren  - en del af Skotlander Cocktail Lounge ved Orange Scene

Nyd en kølig og læskende "virgin" gin på Roskilde. (Foto: Skotlander)

Tuborg Orange.png

6) TUBORG ORANGE – en helt NY øl

For første gang i fem år lancerer Tuborg en ny variant: Tuborg Orange, som du udelukkende kan indtage på dette års Roskilde Festival. Eller det vil sige… Sidst Tuborg kom med en ny øl, var det den økologisk Tuborg RÅ, som (også) først blev testet på Roskilde Festival, hvor den gik hen og blev så stor en succes, at Tuborg et år efter valgte at sætte den i deres almindelig sortiment og til salg i butikker og på barer.

Måske sker det samme for Tuborg Orange?

Øllen er en økologisk IPL (Indian Pale Lager). Den smager lidt mere bitter end en RÅ og har noter af mango, grape og citrusfrugt. Den er god til burgere og lidt mere spicy retter.

➡️ STED: Den bliver solgt i 12 udvalgte boder rundt om på festivalen

Roskilde PR.jpg

7) HACHÉ BURGER – bøf med insekter

En burger er ikke nødvendigvis kedelig eller dårlig festivalmad. Det er vel nærmest obligatorisk for Roskilde-kendere at få den årlige 'Skiburger', en spicy Dixie Burger eller kigge forbi Kristinedal-boden. 

Vi har i år dog udvalgt restauranten Haché Burger på denne liste, fordi de tager den skridtet videre og også har taget en burger med insektbøf med på menu-kortet. 

For insekter som erstatning for kød kan måske være en af løsningerne på klimakrisen. Derfor tester Haché sammen med iværksættervirksomheden Wholi Foods deres insektbaserede kødalternativ på årets gæster.

➡️ STED: Endnu ikke oplyst (opdateres...)

8) MEYERS KØKKEN – legendarisk flæskestegssandwich

Vil du starte dagen godt, har Meyers Køkken en bod på festivalen, hvor det gode brød og råvarer er i højsæde. Her kan du fra tidlig morgenstund få friskbrygget kaffe, nybagt brød og andre morgenlækkerier. Helt morgenfriske gæster kan i år ligefrem (mod betaling) købe sig til et bagekursus under festivalen, hvor de kan komme ind og bage deres eget brød og de vanedannende kanelsnurrer.

MEN Meyers er særligt kendt for en af bageriets bestsellers: Den legendariske flæskestegssandwich, som festivalgængerne gerne står i (lang) kø for at få fingre i. 

Populær flæskesteg

Hvert år langer Meyers mere end 20.000 flæskestegssandwiches over disken på Roskilde Festival.

Også her kan du for 80 kroner komme med ind i køkkenet og lære at lave din egen variant af sandwichen. Du bager en saftig ølandsboller, pisker selv cremet mayo og råsylter sommerkål, mens stedet kommer med stegt øko gris og masser af sprøde svær til bordet. Ikke tosset!

Lav din egen øko-flæskestegssandwich (*kræver tilmelding)

  • Torsdag 4. juli kl. 14:30-15:30
  • Fredag 5. juli kl.14:30-15:30
  • Lørdag 6. juli kl. 14:30-15:30

Læs mere og tilmeld dig HER.

➡️ STED: Meyers ved Avalon gate

Økologisk mad.jpg

SJOVE FAKTA OM MADEN PÅ ROSKILDE

  • Mere end én million måltider bliver serveret i madboderne.
  • Der er over 130 madboder på Roskilde Festival.
  • 90 % af madbodernes råvarer økologiske.
  • Cirka 1 million liter øl udskænkes i ølboderne. Dertil kommer 30.000 liter økologisk vin, 645.500 kopper økologisk kaffe, 12.000 liter økologisk kakaomælk og 30.000 liter økologisk juice.
  • Roskilde Festival har udviklet sit eget økologi-mærke i samarbejde med Fødevarestyrelsen, som sikrer, at boderne, der kun eksisterer en uge om året, stadig kan få dokumentation for deres økologiprocent.

Kilde: Roskilde Festival

9) HJALTES – den oversete (og billige) toast

Billig mad, der mætter, er også tiltrængt på Roskilde. Et af de steder, som er en sikker vinder på den front, er boden Hjaltes.

Her kan du - som altid, fristes man til at sige – fx få en klassisk, bagt kartoffel med forskelligt fyld eller et stort glas læskende saft. Men grunden til at vi vender tilbage til boden år efter år efter år, skyldes noget så simpelt som deres toast (der som bonus hører til i den billige ende af madudbuddet).

En klassisk toast som er smurt i et tyndt lag hvidløgssmør. Det er så simpelt, som det lyder. Men det virker. Ja, så lur os, om du ikke igen i år finder os til en lille "nat-toast" ved Hjaltes?

➡️ Sted: Hjaltes ved Pavilion