Chevre chaud

Her får du den bedste salade chevre chaud i København

Enten elsker man den, eller ogsågør man ikke. Den varme gedeost serveret på brød og sprød salat med vinaigrette. Eurowoman er ubetinget fan og fører dig hen til den bedste af slagsen, så du kan nyde den franske bistroklassiker til frokost i solen og lege parisienne i Danmark.

Jeg kan godt få abstinenser. Blikket begynder at flakke, og mundvandet tager til. Det slår sjældent fejl og sker omkring klokken kvart i 12 lørdag formiddag, når kaffekoppen er vendt på hovedet og avisen foldet sammen. Jeg ved heldigvis, hvad mine smagsløg og min urolige krop kalder på. Salade chèvre chaud. Den bløde gratinerede gedeost, plantet oven på et stykke ristet brød og med en bund af salat vendt i vinaigrette. "Så er det nu!", og så går det over stok og sten, af sted til en af mine chèvre chaud-pushere. Det er, hvis ikke jeg selv har en rulle liggende i køleskabet, og det skal så absolut helst være en af de store, fede krabater, så jeg kan smække min egen gedeosteanretning sammen. Jeg er så glad for salade chèvre chaud, at jeg føler, jeg er serveringen utro, hvis den er på kortet, og jeg, i et moment af galskab, overvejer at bestille en anden ret, når jeg er ude at spise. Og jeg er så glad for salade chèvre chaud, at jeg serverede den som forret til mit bryllup i januar. Sidder du nu og vrænger på næsen og tænker, at chèvre smager lidt hen ad gammel uld, der har ligget i garnkurven ovre i hjørnet i udkantsdanmarkssommerhuset i et par årtier, kan det faktisk godt være, at du tager fejl. Jeg ved i hvert fald, hvor den varme gedeost smager blødt, sødt, syrligt og fyldigt. Og altid af mere.

LÆS OGSÅ: Fie tabte 70 kilo: "Slank er ikke lig med lykken" 

Spis din salade chèvre chaud på ...

Pastis

Den franske københavner-bistroklassiker Pastis er altid en succes. Også om sommeren, når man kan sidde udenfor og misse med øjnene og se på shoppelystne ligesindede, der spankulerer forbi på Gothersgade, fra Stine Goya-butikken og på vej hen til Lubarol og Lot #29. Pastis' salade chèvre chaud har et klart plus: garnituren af valnødder og rosiner, syltet i balsamico og sukker. En mundvandsfremkaldende sursød smag til den fede ost og de små sprøde salater, der har fået en omgang sennepshonningdressing. En stor flaske San Pellegrino til. Går bølgerne højt, et glas Pouilly Fumé. Husk, at det ikke er muligt at reservere bord udenfor, men det passer som regel med, at der altid lige er et par, der er ved at betale regningen og tage jakken på, når man nærmer sig.

Gothersgade 52, Kbh. K, Bistro-pastis.dk

Beau Marché Café à Vins

Er det Nice eller ...? Der er dømt baggårdsstemning a la Côte d'Azur, når man træder ind i gården, der ligger lige ved siden af interiørbutikken med nyt og gammelt, Beau Marché. Cafeen og butikken er ejet af en søskendeflok, der er vokset op i Frankrig. Tag plads under parasollen i gården eller i den lille café med rustikke træborde, flettede stole og vine fra gulv til loft. Sig bonjour til den kære franske chèvre, købt hos byens ældste ostehandler, Ostekælderen i Gothersgade, der bliver serveret på et stykke brød fra Mørdrupgård og en blandet salat med gulerødder og små søde tomater toppet med honning og lidt frisk basilikum. Skulle man ikke være til gedeost, er der rig mulighed for at få stillet den franske sult med en omelet med gruyère, en croque madame eller et bræt med fromage et charcuterie. Cafeen holder åbent allerede fra klokken 8, så du kan også bare stikke hovedet ind til en cappuccino og en croissant.

Ny Østergade 32, Kbh. K, Beaumarche.dk

Dyrehaven

Også tophuerne elsker gedeost. Se selv på baren og spiseriet Dyrehaven på Vesterbro i København. Om sommeren er det en fryd at sidde på langbænkene ude foran og få sig en omgang salade chèvre chaud, der har det bedste brød under sig. Hjemmebagt maltbrød lavet på bl.a. Refsvindinge Ale 16. En blandet grøn salat med tomat, rødløg, syrlige æbler og radiser i papirtynde skiver vendt i æblecidervinaigrette og en håndfuld oliven og mandler drysset ud over. Osteherligheden har fået et skud timian og akaciehonning. Lad lørdag eftermiddag folde sig ud med avisen, en kop færgekaffe med en sjat mælk og en dessert. Er du heldig, er der crème brûlée på menuen.

Sdr. Boulevard 72, Kbh. V, Dyrehavenkbh.dk

Wascator

Tal ikke alt for højt om Wascator. Spisestedet på Ydre Nørrebro, som ingen rigtig kender, men som alligevel altid er proppet, hvis man pludselig får den gode idé, at det er her, aftensmaden skal spises. Det er heldigvis yderst sjældent tilfældet lørdag til frokost, hvor man bare kan dumpe ind og tage plads. Om sommeren kan man også vælge at sætte sig på bænkene ude foran. Men det er altså hyggeligt indenfor med kroge, bænke og vægge, der er plastret sådan lidt tilfældigt til med kunst, plakater og fotos, en lampeskærm formet af stoleryglæn og den grønne tavle, hvor menuen står med kridt. Det eneste, og vigtigste, du kan være sikker på med salade chèvre chaud'en, er, at der er et generøst stykke gedeost med honning serveret på hjemmebagt brød. Salaten varierer fra gang til gang, for det kommer an på, om der er rester fra gårsdagens middag, eller hvad de nu lige har i køkkenet. Men det smager altid godt.

Refsnæsgade 32-34, Was-cator.dk

Le Coq

Lægger du bordfodbold og Aarhus sammen, får du Le Coq. Det lille franske sted i latinerkvarteret har både en bar, hvor der drikkes 1664 og spilles babyfoot, og en restaurant, hvor der – tadaaa! – serveres salade chèvre chaud. Tre stykker gedeost af typen Sainte-Maure de Touraine bliver anrettet på en skive hjemmebagt koldhævet surdejsbrød og frisésalat, æbler og nødder omfavnet af en vinaigrette på grovkornet sennep. Her er også mulighed for at nyde solen, dog kun dagens sidste stråler, da Le Coq kun er åben til aften. Dropper du forbi en søndag, kan du jo overveje, om du i stedet for varm gedeost skal have Le Coqs 2+2-menu, hvor du får to retter og to glas vin for 200 kr. Men sig det ikke til en chèvre chaud-elsker.

Graven 16, Aarhus, Cafe-lecoq.dk

LÆS OGSÅ: "Det bedste, jeg ved, er bare kvindebryster under en t-shirt"  

LÆS OGSÅ: "Der er ingen tvivl om, at det er nemmere at vlre i et forhold med en mand"

LÆS OGSÅ: Zanka: "Næsten med det samme vidste jeg, at det var kærlighed"