Surt Show og nitrogen-is: Her skal du spise på Haven Festival
Årets vel nok mest hispstede festival står klar til at åbne dørene for lækker lyd, kunst og kreative madoplevelser i weekenden. Er du en af de heldige indehavere af en billet, guider vi dig her til, hvad du skal spise på årets Haven Festival. Må du blive hjemme, kan du selv udforske madstederne, der ligger spredt rundt i de københavnske gader.
Festivalmad behøver ikke være lig med slatne fritter eller en tør grill-burger.
Slet ikke når festivalen hedder Haven og slår sig op på at være lige så meget en mad-festival som en musik- og kunstfestival.
Når Claus Meyer, Mikkeller og The National-brødrene Bryce og Aaron Dessner fredag slår dørene op til festlighederne på Refshaleøen, kan du derfor mæske dig i alt godt fra det lokale, det globale og det grønne køkken.
Prøv blandt andet en 10 år gammel balsamisk eddike eller spis dig mæt i alt fra latinamerikanske egnsretter og flækærte-falafel til andeburger med sprød Peking Duck og hotdogs med kyllingehjerter eller muslinger.
Trænger du til noget at skylle maden ned med, kan du prøve årets Haven-øl – en økologisk pilsner brygget på tyske og tjekkiske humlearter. Måske kan du også fornemme noterne af citron, halm og grapefrugt?
Ved du ikke, hvor din sultne mave skal starte, kan du gøre benarbejdet hjemmefra. Vi giver dig her listen over lækre madboder på Haven.
Green Haven
Hos årets nye grøntsagsværksted kan du spise dig mæt i blandt andet ovnbagte blomkål med brunet smør og flækærte-falafel med labneh, chili og spidskål bagt med Ras el Hanout og grøn ærtepuré med mynte. Du kan også gå på opdagelse i værkstedets vertikale urtehave, hvor du selv kan drysse krydderurter udover din ret.
Carsten Kyster
Kokken Carsten Kyster tager sin food truck med til Haven, hvorfra han vil servere lækker, asiatisk street food. Prøv blandt andet hans smagfulde andeburger med sprød, helstegt Peking-and, som er svøbt i briochebolle, spidskålsalat, ingefær-syltet grønt, chilimayo, hoisin-sauce og ristet hvidløg. Mums!
Nordhavn
På det yderste Nordhavn med flot udsigt til Øresund finder du Claus Meyers Nordhavn Manufactory; et eddikebryggeri, charcuteri og røgeri. I weekendens anledning er Nordhavn taget en tur til Refshaleøen, hvorfra ”Pølse”-Erik Lautrup-Nielsen vil eksperimentere med lækkert charcuteri og pølser. Hos Nordhavn vil du også kunne smage culatello, en rundskinke, der har modnet siden sidste Haven Festival, ligesom du kan glæde dig til at smage uldgris-paletten.
PMY
Er du til de stærke smage og krydrede undertoner fra det latinamerikanske køkken, kan du besøge kokkene Diego Muñoz, Emilio Macías og Karlos Ponte. Både fredag og lørdag vil de nemlig servere smagfulde hverdagsretter med kartoffel, majs og yucca – præcis som de lokale latinamerikanere kan lide det.
Er du ikke den heldige indehaver af en Haven-billet, kan du i stedet besøge PMY på Tordenskjoldsgade 11 i København.
Surt Show
Eddikemester Andreas Harder fra Nordhavn Eddikebryggeri står for et noget anderledes show til dette års Haven. Han har nemlig medbragt en 10 år gammel balsamisk eddike, som sure-sjæle kan få lov at smage. Er du heldig, kan du også drikke dus med mesteren selv. Vi står gerne og venter på ansigtsudtrykkene, når eddiken rammer svælget.
Haven Hotdogs
Lyder hotdogs med kyllingehjerter, frilandsgris, torsk og muslinger som noget for dig? Så skal du lægge vejen forbi Haven Hotdogs-boden, hvor du kan mæske dig i en Pig & Chick-hotdog med pølse af frilandsgris og kyllingehjerter eller i en Surf & Turf-hotdog med pølse af frilandsgris, torsk og muslinger. Vi glæder os til at smage.
Butchers Manifesto
Vegetarer må stille sig i en anden kø, når slagtere fra nær og fjern står klar til at stege lækkert kød over åben ild til de sultne Haven-gæster. Lige ved siden af Meadow-scenen kan du få både lam, geder og indmad, der serveres for at synliggøre slagterfaget. Vi tør godt love, at sulten melder sig, når duften fra grillen rammer festivalpladsen.
Meyers Deli
Hvad er Haven uden Meyers flæskestegssandwich, friskbagte kanelsnurrer og Butter Chicken? Med Claus Meyer på arrangørholdet tør vi godt love, at du ikke bliver skuffet, hvis du stiller sulten i nogle af de lækre retter fra madguruens deli. Det vil vi i hvert fald gøre.
Har du ingen billet, kan du også købe dig en lun kanelsnurrer flere steder i København.
Apple Flower Bar
Apple Flower Bar har helt styr på, hvad man kan få ud af et simpelt æble. Smut forbi baren og smag alt fra presset æblemost, æbleskum og slush-shots af æblebrændevin til lækker cider og æble-cocktails. Ja tak!
Hooked
Fish & chips kommer i mange udklædninger, men hos Hooked kan du være sikker på, at udklædningen ikke er helt, som du forventer. Sæt tænderne i en lækker omgang med mørksejfilet, fritter, tartare sauce, mynte-ærtepuré og lime. Lyder det som noget, du må gå glip af? Nej, vel.
Har du ikke billetter, kan du finde Hooked på Nørrebrogade i København.
Ramen to Biiru
Ramen er en af de helt store hits på madscenen i øjeblikket, og derfor kan du naturligvis også varme kroppen med en autentisk, japansk ramen-suppe på Haven. I anledning af årets festival kan du prøve to forskellige supper: En vegetar og kylling-version.
Skal du ikke til Haven, kan du lægge vejen forbi Griffenfeldsgade eller Enghavevej, hvor de også langer lækre supper over disken.
La Neta
Et andet stort hit på street food-scenen er tacos i et utal af varianter. Og på Haven kan du således også mæske dig i den lækre mexicanske spise. Tænker du TexMex, når du tænker tacos? Så kan du godt tro om igen.
Istid
Selvom vejrudsigten skaber sig en smule, viser kalenderen stadig, at det er istid. Smut derfor forbi boden af samme navn og smag en is lavet med flydende nitrogen fra en rød brandbil. Isen er økologisk og lavet på lækre råvarer, og har du ikke allerede smagt en variant fra biksen på Jægersborggade i København, kan du godt komme i sving.