1. Start i god tid
Forbered din konfirmationstale i god tid, så du ikke er på bar bund, når konfirmationsdagen står for døren. Beslut dig for, hvad du gerne vil tale om, og hvad du eventuelt vil tage afsæt i. En konfirmationstale handler selvfølgelig om konfirmanden som person, og her kan du for eksempel bruge anledningen til at reflektere over konfirmandens fortid, nutid og fremtid. Du kan eventuelt flere uger eller måneder inden konfirmationen skrive ting ned, som du vil have med i talen. Det kan for eksempel være små historier fra barndommen, anekdoter om konfirmanden, sjove pointer eller særlige egenskaber og karaktertræk.
2. Skriv fra hjertet
Inden du begynder at skrive talen, kan det være en god idé at have gjort sig nogle tanker om, hvilke temaer du vil tage udgangspunkt i. Skal talen indeholde er særligt budskab, tage udgangspunkt i nedslagspunkter i konfirmandens liv, sjove anekdoter, fremtiden eller et godt miks? Sådanne overvejelser kan være med til at holde den røde tråd gennem talen. Dernæst vil det faktisk være en fordel ikke at tænke for meget over, hvordan tingene lyder, når du skriver dit første udkast til en konfirmationstale. Bare skriv løs! Du kan altid rykke rundt, slette, tilføje og omformulere, når råmaterialet er i orden. Falder det dig ikke så naturligt at skrive, så kan du prøve at optage dig selv med din telefon. Fortæl det, du gerne vil sige i talen, lyt så optagelsen igennem, og skriv den ned. På den måde har du en tekst, du kan bruge som udgangspunkt for din konfirmationstale.
3. Forbered dig grundigt på talen
Som med alt muligt andet gælder det, at øvelse gør mester! Et godt råd er derfor at øve en konfirmationstale igennem flere gange. På den måde finder du ud af, om historien hænger sammen, hvor lang tid konfirmationstalen tager at holde, og du opdager også, hvis der er ord eller sætninger, som lyder mærkelige, eller som er svære at sige uden at falde over ordene, når du siger dem højt. Du kan enten stille dig foran et spejl, eller bede en anden person om at være prøvekanin, så du får læst talen højt, inden alle gæster skal høre den. Det giver tryghed at vide, at du har øvet dig. Det giver også en tale, som konfirmanden vil huske for ægtheden.
4. Medbring et manuskript
Du behøver ikke at kunne hele din konfirmationstale udenad, men det kan være en fordel, hvis du kan hovedpointerne udenad og ikke behøver at læse hele talen op fra et papir. Hav et manuskript foran dig, når du skal tale. Enten med hele talen eller bare nogle stikord. Hvis du vælger at have hele talen med, kan du dele den op i temaer og fremhæve nøgleord. På den måde bliver det mere overskueligt og lettere for dig at undgå at læse hele talen op. Husk at skrive med en stor nok tekststørrelse til, at du ikke behøver at stå med papiret helt oppe foran ansigtet for at kunne læse det, der står.
5. Tænk positivt
Inden du skal holde din konfirmationstale, så tænk positivt. Fortæl dig selv, at det nok skal gå i stedet for at fokusere på, hvor galt det måske kan gå. Hvis du laver fejl, når du holder din konfirmationstale, så prøv at grine af det i stedet for at gå i panik. Konfirmanden vil helt sikkert være mere pinligt berørt, end du er. Som ung teenager er det som udgangspunkt ekstremt pinligt at være midtpunkt for en større forsamling – især hvis der bliver fortalt historier og sjove ting om én.
6. Bevar roen – og husk pauser
Selvom du er nervøs, er det vigtigt, at du bevarer roen og ikke skynder dig gennem talen. Det gælder om at holde et tempo som i en almindelig samtale og i øvrigt tale højt og tydeligt. Husk også at holde små "kunstpauser" undervejs, da det vil hjælpe dit budskab til at stå tydeligt frem. Ved at holde pauser i din konfirmationstale, giver du samtidig dig selv mulighed for lige at skabe et overblik og samle dig, så du kan tænke fremad og bevare fokus. Noget, der er nyttigt, hvis du er nervøs.
7. Hold øjenkontakt
Det er vigtigt, at du undervejs i din konfirmationstale har øjenkontakt med konfirmanden, men også at du ind imellem ser ud over gæsterne. På den måde føler gæsterne sig også inddraget i "underholdningen". Hvis du i din tale også har valgt at tale om andre personer end konfirmanden, for eksempel konfirmandens mor og far, søskende eller bedsteforældre, bør du også huske at rette blikket mod dem ind imellem.
8. Rund talen af
De to mest effektive måder at lade folk vide, at du er ved at runde din konfirmationstale af er ved enten at sige, at du er ved at afslutte eller ved at bruge din stemme til at indikere afslutningen. Du kan for eksempel sige: "her til sidst vil jeg bare sige", "lad mig slutte af med at sige" eller noget lignende. Endelig kan du til sidst bede gæsterne rejse sig og skåle for konfirmanden!