Tale til konfirmation

Tale til konfirmation: Få 8 råd til den bedste konfirmationstale lige her

Er du (også) i tvivl om, hvordan man holder en god konfirmationstale? Her får du gode råd til, hvordan du forbereder dig og holder den perfekte tale til konfirmanden – eller takketale som konfirmand.

Der findes mange lejligheder, hvor en tale hører sig til. En af dem er til konfirmationen.

Men mange er nervøse for at holde en tale, og for nogen kan det være svært, ja, næsten grænseoverskridende at skulle rejse sig op i større forsamlinger, mens alle kigger på en.

Artiklen fortsætter under videoen ...

Måske er du blandt dem, der bliver nervøse, får svedige håndflader og en lidt bævende stemme bare ved tanken om at skulle rejse dig op og slå på glasset? 

Har du alligevel besluttet dig for, at give konfirmanden et par bevingede ord med på vejen, når det unge menneske træder ind i de voksnes rækker, er der heldigvis hjælp at hente. Du kan blandt andet tage toppen af nervøsiteten ved at starte i god tid og forberede dig grundigt.

Få herunder gode råd til en god konfirmationstale her.

Vi har opdelt rådene efter, om du holder en tale for konfirmanden, eller om du er konfirmanden, der vil holde en takketale til dine gæster.

Gode råd til den gode konfirmationstale

1. Start i god tid

Forbered din konfirmationstale i god tid, så du ikke er på bar bund, når konfirmationsdagen står for døren. Beslut dig for, hvad du gerne vil tale om, og hvad du eventuelt vil tage afsæt i. En konfirmationstale handler selvfølgelig om konfirmanden som person, og her kan du for eksempel bruge anledningen til at reflektere over konfirmandens fortid, nutid og fremtid. Du kan eventuelt flere uger eller måneder inden konfirmationen skrive ting ned, som du vil have med i talen. Det kan for eksempel være små historier fra barndommen, anekdoter om konfirmanden, sjove pointer eller særlige egenskaber og karaktertræk.

2. Skriv fra hjertet

Inden du begynder at skrive talen, kan det være en god idé at have gjort sig nogle tanker om, hvilke temaer du vil tage udgangspunkt i. Skal talen indeholde er særligt budskab, tage udgangspunkt i nedslagspunkter i konfirmandens liv, sjove anekdoter, fremtiden eller et godt miks? Sådanne overvejelser kan være med til at holde den røde tråd gennem talen. Dernæst vil det faktisk være en fordel ikke at tænke for meget over, hvordan tingene lyder, når du skriver dit første udkast til en konfirmationstale. Bare skriv løs! Du kan altid rykke rundt, slette, tilføje og omformulere, når råmaterialet er i orden. Falder det dig ikke så naturligt at skrive, så kan du prøve at optage dig selv med din telefon. Fortæl det, du gerne vil sige i talen, lyt så optagelsen igennem, og skriv den ned. På den måde har du en tekst, du kan bruge som udgangspunkt for din konfirmationstale.

3. Forbered dig grundigt på talen

Som med alt muligt andet gælder det, at øvelse gør mester! Et godt råd er derfor at øve en konfirmationstale igennem flere gange. På den måde finder du ud af, om historien hænger sammen, hvor lang tid konfirmationstalen tager at holde, og du opdager også, hvis der er ord eller sætninger, som lyder mærkelige, eller som er svære at sige uden at falde over ordene, når du siger dem højt. Du kan enten stille dig foran et spejl, eller bede en anden person om at være prøvekanin, så du får læst talen højt, inden alle gæster skal høre den. Det giver tryghed at vide, at du har øvet dig. Det giver også en tale, som konfirmanden vil huske for ægtheden.

4. Medbring et manuskript

Du behøver ikke at kunne hele din konfirmationstale udenad, men det kan være en fordel, hvis du kan hovedpointerne udenad og ikke behøver at læse hele talen op fra et papir. Hav et manuskript foran dig, når du skal tale. Enten med hele talen eller bare nogle stikord. Hvis du vælger at have hele talen med, kan du dele den op i temaer og fremhæve nøgleord. På den måde bliver det mere overskueligt og lettere for dig at undgå at læse hele talen op. Husk at skrive med en stor nok tekststørrelse til, at du ikke behøver at stå med papiret helt oppe foran ansigtet for at kunne læse det, der står.

5. Tænk positivt

Inden du skal holde din konfirmationstale, så tænk positivt. Fortæl dig selv, at det nok skal gå i stedet for at fokusere på, hvor galt det måske kan gå. Hvis du laver fejl, når du holder din konfirmationstale, så prøv at grine af det i stedet for at gå i panik. Konfirmanden vil helt sikkert være mere pinligt berørt, end du er. Som ung teenager er det som udgangspunkt ekstremt pinligt at være midtpunkt for en større forsamling – især hvis der bliver fortalt historier og sjove ting om én.

6. Bevar roen – og husk pauser

Selvom du er nervøs, er det vigtigt, at du bevarer roen og ikke skynder dig gennem talen. Det gælder om at holde et tempo som i en almindelig samtale og i øvrigt tale højt og tydeligt. Husk også at holde små "kunstpauser" undervejs, da det vil hjælpe dit budskab til at stå tydeligt frem. Ved at holde pauser i din konfirmationstale, giver du samtidig dig selv mulighed for lige at skabe et overblik og samle dig, så du kan tænke fremad og bevare fokus. Noget, der er nyttigt, hvis du er nervøs.

7. Hold øjenkontakt

Det er vigtigt, at du undervejs i din konfirmationstale har øjenkontakt med konfirmanden, men også at du ind imellem ser ud over gæsterne. På den måde føler gæsterne sig også inddraget i "underholdningen". Hvis du i din tale også har valgt at tale om andre personer end konfirmanden, for eksempel konfirmandens mor og far, søskende eller bedsteforældre, bør du også huske at rette blikket mod dem ind imellem.

8. Rund talen af

De to mest effektive måder at lade folk vide, at du er ved at runde din konfirmationstale af er ved enten at sige, at du er ved at afslutte eller ved at bruge din stemme til at indikere afslutningen. Du kan for eksempel sige: "her til sidst vil jeg bare sige", "lad mig slutte af med at sige" eller noget lignende. Endelig kan du til sidst bede gæsterne rejse sig og skåle for konfirmanden!

Konfirmandens tale: Tips til en god takketale

Det er meget normalt, at mange konfirmander også holder en lille takketale i forbindelse med deres konfirmation. I de fleste takketaler takker konfirmanden typisk sine forældre for festen og gæsterne, fordi de kom – og for gaverne, der med stor sandsynlighed pryder gavebordet.

Da takketalen til din konfirmation måske er den første rigtige tale, du holder i dit liv, er det helt naturligt, hvis du måske har svært ved at vurdere, hvad en god tale indebærer, eller er nervøs og måske får lidt ondt i maven, inden du skal holde en tale.

Det er måske også første gang, at du skal stå foran en større forsamling og sige noget, og derfor kan det godt virke ret skræmmende.

Men du skal tænke på, at din familie og venner kender dig, og de ved, at du gør dit allerbedste og synes, at det er supersejt, at du i det hele taget rejser dig op og holder talen.

Få seks gode råd herunder.

Gode tips til takketalen

Der er mange emner, som du kan skrive om i talen – det er helt op til dig. Men en takketale handler mest om at sige tak for festen og gaverne – og tak til alle dem, der er med til at fejre dig og gøre det til en fantastisk dag. Det er ikke, fordi der findes en decideret skabelon til, hvordan en god takketale skal skæres, men her får du nogle tips til, hvad din takketale fx kan indeholde.

Tip 1 – Tak til mor og far

Selv om de fleste taler kommer til at handle om dig den dag, så er der to personer, som også fortjener en tale. Din mor og far. De har gjort deres allerbedste for at give dig denne fest, og de vil blive superglade for at vide, at du virkelig sætter pris på deres store arbejde og for alt det, de har gjort for, at festen har kunnet lade sig gøre – men også deres betydning generelt.

Tip 2 – Tak til gæsterne

Det er god stil at takke alle gæsterne for, at de er med til at fejre din store dag. Din konfirmationsfest ville helt sikkert ikke være det samme uden dine fantastiske gæster. Så husk også dem i din tale. Du kan for eksempel fortælle dem, at du er glad for, at de ville komme og være med til at fejre dig og gøre dagen til noget særligt og samtidigt takke dem for de mange, fede gaver. Det kan være en rigtig god indledning på talen at starte med at takke gæsterne, men hvis du synes, det passer bedre i slutningen, gør du bare dét.

Tip 3 – Tak til andre

Hvis der er en ekstra person, du vil takke kan du også gøre det. Det kan fx være en tante eller dine bedsteforældre, der måske har givet dig fede oplevelser eller nogen, der har hjulpet dig med din takketale. Det kan også være din bedste ven, der altid er der for dig eller dine klassekammerater, der er med til festen. Hvis du har søskende, kan du også vælge at takke dem og fx fortælle dem, hvad de betyder for dig.

Tip 4 – Brug minder og sjove oplevelser

Dine forældre vil helt sikkert elske, hvis du valgte at fortælle om nogle af de barndomsminder og fede oplevelser, I har haft sammen som familie, og som har betydet allermest for dig. Det kan være en rejse, en tur i Tivoli eller andre ting, som du har lavet med dine forældre, som gør dig glad at tænke på.

Tip 5 – Sådan afslutter du din tale

Når du har fortalt de ting i talen, som du gerne vil sige, så kan du gå hen og give dine forældre et stort kram. En lille ekstra huskeregel: Når talen er færdig, så stil dig op og udbring en fællesskål. Så har du afsluttet din tale på den allerbedste måde, og dine forældre vil være så stolte over dit flotte arbejde med din tale.

Tip 6 – Husk at øve dig på din tale

Selvfølgelig må du gerne have et papir med talen i hånden, når du stiller dig op, men det virker ikke så personligt, hvis du bare læser hele talen op uden at kigge på gæsterne. Så brug lige en halv time om dagen på at øve dig i at holde talen: Læs talen højt for dig selv eller måske en ven, så du til sidst kan huske de store træk af talen. Og husk – talen behøver ikke være kilometerlang for at være god.

Tip! Hvis du bare ikke vil holde en tale…

Er du vildt nervøs for takketalen, og får du ondt i maven over at tænke på den, så kan du altså sagtens komme udenom talen. Her er fire måder, du ellers kan sige tak til dine forældre:

  • Skriv en sang! Det er lidt ligesom at skrive en tale, men du slipper for, at alle sidder og kigger på dig.
  • Hvis du er god til at synge, kan du give den gas med dit yndlingsnummer. Gæsterne vil helt sikkert synes, du er helt vildt cool.
  • Du kan også lave en quiz om dine forældre, som alle gæsterne skal være med til.
  • Skriv et personligt brev til dine forældre, hvor du fortæller dem, hvor meget du sætter pris på dem. Hvis du skriver det i et brev, fremfor i en tale, kan du bedre tænke over ordene, så det bliver sagt helt rigtigt – og det er ikke noget, du behøver at inddrage dine gæster i.

Kilder: festlinjen.dkkonfirmation.dk og konfirmationsportalen.dk.