Sort labrador lægger hovedet på skrå

Lægger din hund hovedet på skrå eller løfter øjenbrynene? Eksperten afslører, hvad den prøver at sige

En sød, storøjet vovse, der lægger hovedet på skrå, kan få ethvert hjerte til at smelte. Men ved du, hvorfor din hund gør det? Og kan den blive rørt til tårer af glæde? Dyreprofessor Per Jensen har svar på disse og mange andre spørgsmål om hundeadfærd.

Allerede som barn drømte Per Jensen om at forstå, hvorfor hunde opfører sig, som de gør.

I dag ved den danskfødte professor i dyrepsykologi ved Linköpings Universitet i Sverige meget mere efter 40 års forskning i hundes og andre dyrs adfærd.

Men meget af hundens mystiske adfærd venter stadig på en forklaring, siger Per Jensen i sin nye bog 'Hundens sprog og tanker'.

"Faktisk er meget af det, hunde gør, sandsynligvis udviklet udelukkende for at indynde sig hos os mennesker – og det lader vi dem meget gerne gøre. At leve med hunde er fantastisk på så mange måder," siger Per, som selv har to dansk-svenske gårdhunde, Danny og Gotte.

Der er gået mange år, siden hunden blev menneskets bedste ven. Tamhunden nedstammer fra ulven, men er blevet formet og ændret af mennesket siden stenalderen. Trods det kan mange almindelige adfærdsmønstre hos hunde stadig virke uforklarlige.

"Det er spændende, at vores hunde – efter 15.000-30.000 år sammen med mennesker – stadig har så mange hemmeligheder," siger Per.

Stort ordforråd

Noget, der har fascineret ham i mange år, er, hvorfor hunden lægger hovedet på skrå, når vi taler til den. Nogle hunde gør det, andre gør det ikke. Er det, fordi de lytter, eller er det bare et charmetrick?

En udbredt myte er, at hunde kun lytter til tonefaldet og ikke forstår, hvad vi siger. Men hunde er meget bedre, end vi tror, til at lære og forstå, hvad vi siger, fortæller Per Jensen.

"Forskere ved med sikkerhed, at de fleste hunde har et ordforråd på flere hundrede ord. De kan skelne mellem navne på genstande, udsagnsord og navneord. Ekstremt sprogligt begavede hunde har et ordforråd på over tusind ord, og disse hunde vender ofte hovedet, når de lytter til, hvad deres ejere siger."

Til Per Jensens store glæde er familiens nyeste hund, Gotte, en af de hunde, der drejer hovedet efter lyden.

Per Jensen.jpg
Per Jensen, der er professor i etologi – dyrepsykologi – med sine dansk-svenske gårdhunde, Danny og Gotte.

"Han holder hovedet lidt på skrå, som om han lytter intenst og opmærksomt – en utrolig kær og charmerende adfærd. Vi har ikke nogen god forklaring på, hvorfor de gør det. Vi ved dog, at mange gør det, når de lytter efter retning under jagt. Min egen yndlingsteori er, at det er en måde at manipulere med os hundeejere på ved at fremstå søde og imødekommende. Når mennesker gør noget lignende, tolkes det som et venligt signal. Det er ikke utænkeligt, at det for hundene er en måde at få os til at elske dem lidt mere på," siger Per.

Der er flere eksempler på tricks, som hunde har udviklet for at få vores hjerter til at smelte. Ny forskning viser, at også hunde kan begynde at græde af glæde.

"Japanske forskere har fundet ud af, at hunde kan fælde glædestårer, når de møder deres ejere efter at have været adskilt i syv timer, selvom gråd egentlig kun forekommer hos mennesker. Tårerne stimuleres af oxytocin, et velkendt tilknytningshormon."

"Forskerne spekulerer i, at glædestårer historisk set har styrket forholdet mellem hunde og mennesker, og at vores forfædre har avlet videre på hunde, som har vist deres følelser ved at få våde øjne," siger Per Jensen.

Hunde har også udviklet muskler omkring øjnene, som giver dem et særligt blik, som vi mennesker godt kan lide.

Mystisk adfærd

"Denne lille muskel gør det muligt for dem at løfte øjenbrynene på en måde, som ulve ikke kan. De bruger kun denne gestus, når de kommunikerer med mennesker, ikke med andre hunde. Der er forskning, som viser, at hunde, der løfter øjenbrynene, bliver adopteret hurtigere fra internater," siger Per Jensen.

Hunde kan også lide at gøre en masse ting, som ikke er så rare for deres ejere. Forkærligheden for at rulle sig i afføring er et eksempel på en urgammel adfærd, som de har arvet fra deres ulveforfædre.

"Mine egne hunde har været ekstremt glade for ræve- og grævlingelort. Det er en almindelig adfærd i dyreverdenen."

"Ulve, hjorte og pindsvin er kendt for at smøre sig ind i ting, der ændrer deres egen duft," siger Per Jensen. Almindelige teorier er, at de ønsker at skjule deres egen kropslugt eller hæve deres status.

"Indtil videre har ingen været i stand til at give en fornuftig forklaring på denne adfærd, bortset fra at nogle dyrs afføring tilsyneladende lugter rigtig godt. Hvis vi ser på os selv, bruger vi mange penge på parfume. Vi synes, at parfume dufter godt, på samme måde som hunde kan lide stinkende lugte. Men hvorfor? Der må jo være en biologisk forklaring. Jeg er tilbøjelig til at tro, at det har noget at gøre med en slags status i gruppen," siger Per.

En anden ejendommelighed er hundes forkærlighed for at spise afføring fra mennesker, hunde og andre dyr. Også dette er en gåde.

"Denne adfærd kaldes koprofagi og forekommer hos mange dyrearter, som er nødt til at spise deres egen og andres afføring af hensyn til stofskiftet. Min yndlingsteori, som mangler videnskabeligt belæg, er, at hunden har udviklet en naturlig adfærd som renovationsarbejder, fordi den holdt rent i vores forfædres latrinbunker," siger Per Jensen.

Mange af hundens mystiske adfærdsmønstre venter stadig på en forklaring. Men der er meget, som forskerne er sikre på.

Lær at tolke din hunds signaler

Halen afslører humøret

Forskere ved i dag, at hundes måde at logre på afslører, hvordan de har det indeni. En høj hale signalerer selvtillid, og en lav hale betyder det modsatte. Men forskerne har også opdaget, at hunde ofte logrer lidt asymmetrisk med halen, lidt mere til højre eller venstre.

Studier har vist, at usikre og tøvende hunde logrer lidt mere til venstre, mens positive og glade hunde logrer længere til højre. Viftningen kan skifte retning på få sekunder, og en i bund og grund glad hund kan være mere eller mindre usikker.

Hundes øjne får os til at smelte

I deres samspil med mennesker har hunde udviklet en række uimodståelige adfærdsmønstre, som får os til at smelte og appellerer til vores forældreinstinkter. Ny forskning viser, at hunde kan græde af lykke, når de møder deres ejer. De har også udviklet muskulatur omkring øjnene, som giver dem et særligt blik, vi kan lide, og som de kun bruger, når de kommunikerer med os, ikke med andre hunde.

Glade hunde leger

En hund, der er glad, afslappet og ustresset, leger. Leg er forbundet med en række velgørende stoffer i hundens hjerne, f.eks. dopamin og endorfiner, som vi ved er forbundet med følelser af lykke og velbefindende.

Denne legelykke hos hunde betyder, at et øjebliks leg kan erstatte godbidder som opmuntring, når du træner din hund. Forskning viser, at leg også kan forbedre hukommelsen. Men hvorfor legen er så fornøjelig, eller hvilken funktion den har, ved forskerne endnu ikke, kun at den er vigtig

Kilde: 'Hundens sprog og tanker', Forlaget Tro-fast