Hyldest til København fra en tilflytter: ”Det ER Europas diamant”
Efter to år i København er engelske Hannah Sage ikke i tvivl: Det er den bedste by i Europa. Derfor har hun skrevet en lille hyldest sit nye hjem.
København var ikke den første hovedstad, jeg havde i tankerne, da jeg i midt-tyverne fik lyst til at rejse og udforske Europa.
Hvis jeg skal være helt ærlig, så vidste jeg ikke ret meget om den lille nordiske europæiske by, hvis nogen havde spurgt mig for et par år siden. Jeg vidste kun om danskerne, at de hørte til en del af Skandinavien, at der var mange lyshårede, og at de havde en stærk Vikinge-historie.
Her, to år senere, er jeg ved at falde til i mit nye hjem og lære det svære sprog; jeg arbejder fuldtid og håber på at kunne søge om opholdstilladelse en dag. For Danmark er Europas diamant. Det er den betegnelse, jeg synes passer bedst til dette frie, moderne og – vigtigst af alt – glade land.
En særlig "danskhed" i gaderne
Danmark ligger i top som én af de lykkeligste og mindst korrupte nationer i verden, og jeg kan kun bekræfte, at det ER så utopisk, som det lyder. Det kølige klima føles ikke så slemt efter to år, danskernes lidt reserverede facon føles efterhånden helt normal, og så er det ikke længere så svært at udtale ”rød”, ”brød” og ”fløde”. Det er dyrt at leve her, men lønningerne er gode, nattelivet er levende, og mændene er høje! Hvert kvarter har sin egen vibe og et stærkt fællesskab.
“Åh, men det er så stille og kedeligt derovre”, var reaktionen fra mange, da jeg fortalte, at jeg skulle bo i København. Men i virkeligheden er det jo langt fra stille – det skulle lige være i forhold til den travle og hektiske livsstil i byer som London, Paris og New York, og det savner jeg i hvert fald ikke.
Der er mindre forurening, flere cykler, bedre bagværk og et stort fokus på mental velvære på arbejdspladsen, så det ville være dumt at klage.
Det kan godt være, at der er hipsters i Kødbyen og turister omkring Nyhavn, men uanset hvor du er, er der en vis ”danskhed” i byen, og den er virkelig forfriskende. Gadefestivaler som Distortion er sjove og gratis, og der er ikke politibetjente konstant på jagt efter kriminelle handlinger i gaderne. Danskerne er bare ude på at have det sjovt, drikke nogle øl og nyde den gode musik.
Det er, i sandhed, en episk by.