Ida Red: ”Vi bliver ofte mødt med de helt klassiske kønsroller, når vi er ude at spille”

Ida Red: ”Vi bliver ofte mødt med de helt klassiske kønsroller, når vi er ude at spille”

De tre seje bandmedlemmer i Ida Red spillede til Hej Søster Fest i VEGA. Vi fangede dem inden koncerten til en snak om søstersolidaritet i en mandsdomineret branche.

Et ordsprog lyder, at ”kvinde er kvinde værst”, men det er langt fra tilfældet i bandet Ida Red. Nanna Bottos, Nanna Elizabeth Hovgaard og Greta Louise Schenk har nemlig en kæmpe tiltro og opbakning til hinanden og deres medsøstre i musikbranchen.

Dén tilgang til branchen og hinanden, er de ikke bange for at omfavne, og det er også helt tydeligt i timerne op til lørdagens koncert, hvor de som det første band skal på scenen og åbne en næsten udsolgt Hej Søster Fest i VEGA.

Vi møder dem i omklædningsrummet, hvor der bliver langet hårelastikker og eyeliner frem og tilbage i det lille rum, mens duften af hårlak spreder sig. Det unge band emmer af ro og overskud, men under overfladen gemmer der sig tre meget spændte damer.

- Greta: Der er en meget speciel stemning omkring den her aften. En ting er, at det er VEGA, men der er også noget vildt over at være med til den første Hej Søster Fest nogensinde. Vi kan virkelig stå inde for de værdier, som Hej Søster dækker over.

Grundtanken med Hej Søster har været at fremme kvinder i en musikbranche, som ellers er meget mandsdomineret. En opgørelse fra Gramex viser, at der ikke er så meget som én kvinde i top ti over de meste spillede artister i den danske radio i hverken 2017, 2018 eller 2019. Derfor startede sangerinden Fallulah Hej Søster-bevægelsen for at sætte fokus på kvinder i musikbranchen. Det startede som en spilleliste udelukkende med kvindelige kunstnere, men det seneste år har bevægelsen vokset sig større og større – og nu er en Hej Søster Fest i VEGA også blevet en realitet.

- Nanna E: Vi vil gerne støtte op om søstersolidaritet både i musikmiljøet og generelt. Derudover vil vi gerne være med til at rette op på den skævvridning i musikbranchen, hvor kvinder bliver stærkt underrepræsenterede. Det kan vi gøre ved at spille musik og fremhæve alle de seje kvinder, som spiller musik.

Det er i forvejen svært at komme frem som kvinder i en mandsdomineret musikbranche, men hvis kvinder oveni det også begynder at konkurrere internt, bliver det for alvor svært at få sat fokus på, hvor mange dygtige kvinder der findes på den danske musikscene, er Ida Red enige om.

- Nanna B: Vi skal løfte hinanden fremfor at kæmpe imod hinanden. Vi har altid lært, at der kun findes én popdronning, og der findes kun få kvindelige musikere, som på mange måder er i konkurrence med hinanden. Det giver bare så meget mere mening at løfte hinanden og hjælpe hinanden ved at være en del af et fællesskab som Hej Søster.

For mig handler søstersolidaritet også om, at man kan få lov til at være et helt menneske i en branche eller i et venskab.

Nanna E

I Ida Red er der ikke én popdronning, men derimod tre dygtige artister, som alle brænder for deres band og det, de kan i fællesskab.

- Greta: Vi er ikke tre kvinder, som konkurrerer med hinanden, hvor den ene skal være mere i fokus, når der skal tages billeder, eller når vi spiller koncerter. Vi giver hinanden plads med alle de styrker og svagheder, vi måtte have.

Kvinder er – heldigvis – ikke kvinder værst

Det er desuden vigtigt for de tre kvinder at modbevise det gamle ordsprog om, at ”kvinde er kvinde værst” ved også at hjælpe andre kvinder frem i branchen.

- Nanna E: Vi prøver altid at sætte fokus på andre kvindelige musikere, for på den måde kan vi vise, at der er plads til alle mulige forskellige slags kvinder. Bare fordi Iris Gold er (fucking) dygtig, er det ikke ensbetydende med, at vi ikke også er gode.

Søstersolidariteten virker til at leve i bedste velgående i Ida Red og ikke mindst i musikbranchen generelt, hvor de tre unge kvinder oplever opbakning og støtte fra andre kvindelige musikere. Det ændrer bare ikke på, at musikbranchen generelt er meget mandsdomineret, fortæller bandet.

- Nanna E: Vi bliver ofte mødt med de helt klassiske kønsroller, når vi er ude at spille: Vi kan sikkert ikke selv løfte vores klaver, og vi bliver kaldt ”sexede” eller ”lækre”.

- Nanna B: Det er jo ofte helt ned til billedbeskrivelser, hvor der kan stå, at ”smukke Ida Red spiller…” – det ville du jo aldrig skrive om Mind of 99. Fordi vi er tre kvinder, som har et band, bliver det ofte rigtig meget snak om vores køn og meget lidt om vores musik. 

LÆS OGSÅ: Katrine Engberg: "Det sker jo, når man har det skidt: Man bliver så pisse selvoptaget"

I den forbindelse har bandet også engang fået at vide, at deres energi på scenen var ”lidt for kvindelig”, og at de måske skulle ændre på det og få en mand på scenen, hvis de ville have succes.

- Greta: Vi blev virkelig sure, da vi fik det at vide, så der sagde vi fra! Vi følte os slet ikke set eller hørt for det, som vi faktisk er.

- Nanna E: Det var så grænseoverskridende for os! Hvad stiller man lige op? Vi vil jo gerne have succes, men vi vil også gerne være os selv. Det gik virkelig tæt på.

Derfor er Ida Red stolte af at tage del i Hej Søster-bevægelsen, som forhåbentlig kan gøre det lettere for lytterne at opdage kvindelige kunstnere i en tid, hvor radioen ikke følger helt med.

- Nanna B: Det giver ikke et repræsentativt billede af, hvordan musikmiljøet er i forhold til, hvor mange kvindelige kunstnere der er. Det var også derfor, at Fallulah startede Hej Søster på Spotify, fordi hun var træt af bookere og musikchefer, som ikke kunne finde de mange dygtige kvindelige musikere. Der er jo så fucking mange dygtige kvinder på den danske musikscene!

Skal kunne rumme alle

Det kan godt være, at lørdagens Hej Søster Fest-scene var domineret af dygtige kvinder, men blandt publikum var begge køn repræsenteret – om end der var en overvægt at kvinder. Og dén balance er vigtig at tale om, mener Ida Red, for hvordan undgår man, at kvinder pludselig bliver de ekskluderende?

- Nanna B: Selv om vi hylder søsterfællesskabet i dag, betyder det ikke, at vi nedgør andre fællesskaber – tværtimod. Der ligger nogle helt grundlæggende strukturer i, hvordan vi som samfund ser på mænd og kvinder, som vi skal have ændret på. Det handler mere om, at vi skal blive bedre til at rumme hinandens forskelligheder.

Ida Red består i hvert fald af tre unge kvinder, som rummer og støtter hinanden – både i faglig og personlig kontekst.

- Nanna E: For mig handler søstersolidaritet også om, at man kan få lov til at være et helt menneske i en branche eller i et venskab. Det giver en kæmpe tryghed, at man bliver grebet, når tingene er svære.

LÆS OGSÅ: Szhirley og Julie Ølgaard: "De smukkeste kvinder får andre til at have det godt"

- Nanna B: Tidligere på dagen manglede Nanna et guitarstativ, og det pressede hende virkelig. Jeg prøvede at gribe hende og bekræfte hende i, at vi finder en løsning. Selv om det bare et guitarstativ, forstår jeg godt, at det kan være vildt stressende på en dag som i dag.

Og netop det der med at løfte hinanden, dét er essensen af det hele, mener bandet.

Om Ida Red

  • Ida Red er et dansk band bestående af Nanna Bottos, Nanna Elizabeth Hovgaard og Greta Louise Schenk. De har rødder i henholdsvis Nordjylland, Sydfyn og Tyskland.
  • De tre kvinder mødte hinanden på Engelsholm Kunsthøjskole for 3 år siden.
  • Ida Red spiller pop med fokus på deres harmoniske vokaler og tekster, som kredser om stærke venskaber og kærlighed.
  • Aktuelle med singlen ”Home”.
  • Følg med på Instagram, hvor de opdaterer med både koncerter og nye singler.

- Nanna B: Jeg har en følelse af, at dem, som kommer i aften, kommer fordi de gerne vil se os og alle de andre seje kvinder, men også fordi de virkelig godt kan lide konceptet med Hej Søster og søsterfællesskab, hvor vi løfter hinanden. Der er en stor tryghed i at vide, at vi bliver grebet af både publikum og de andre artister.

- Greta: Drømmen er jo, at det her ændrer ved nogle grundlæggende strukturer – vi føler i hvert fald, at vi er med til at starte en bevægelse.