#ad, #spons eller ingenting?
Bloggere og influencere stormer frem på sociale medier, men desværre er det ikke altid lige let at gennemskue intentionen bag de produkter, de får os til at sukke dybt efter.
Tirsdag kunne Forbrugerombudsmanden således politianmelde fire influencere og give en indskærpelse til yderligere ti for at overtræde markedsføringslovens forbud mod skjult reklame.
Det skal nemlig være fuldstændig gennemskueligt, om der er tale om en annonce for en virksomhed, eller om du anbefaler et produkt, du selv har købt og betalt for. Det forklarer Danielle Brisson Berggreen, specialkonsulent hos Forbrugerombudsmanden, til ALT.dk.
– Vi skelner mellem, om det er et opslag, der er blevet lagt op på eget initiativ uden nogen kommercielle interesser, eller om man har fået betaling eller andre fordele for at omtale et produkt, siger hun og tilføjer:
– Det afgørende er ikke, om der er en egentlig aftale mellem influenten og virksomheden om omtale. Der kan f.eks. også være en kommerciel hensigt, hvis man har fået en gave, eller hvis man har indgået en aftale om, at man får rabat for at omtale produktet.
I alle tilfælde er det annoncørens eget ansvar, at reglerne overholdes, ligesom reglerne gælder for alle, der reklamerer. Det være både journalister, YouTubere, bloggere, podcastvirksomheder og lignende.
Overtrædes loven, kan det ende med bødestraf.
’Ad’ og ’spons’ er ikke nok
Ordene ’annonce’, ’reklame’ og ’sponsoreret’ ringer formentlig ikke helt hult hos dig, der følger med i bloggernes (ofte) vilde liv. Men på det seneste er også nye, internationale og forkortede ord som ’gifted’ og ’ad’ vundet frem, når influencerne skal reklamere for alverdens produkter.
Også her er anbefalingen fra Forbrugerombudsmanden dog tydelig:
Skriver du på dansk til danskere, bør du bruge ’Reklame’ eller ’Annonce’. Ikke andet.
– Det er f.eks. ikke i orden at bruge ord som ’ad’ eller ’spons’ som reklamemarkering, forklarer specialkonsulenten og tilføjer, at også placeringen er vigtig at have for øje. Markeringen skal stå tydeligt og gerne øverst i opslaget.
– Forbuddet er overtrådt, hvis det slet ikke fremgår, at der er tale om reklame eller kommercielle budskaber, eller hvis det ikke fremgår tydeligt. Så hvis man f.eks. skriver #ad til sidst i et opslag på Instagram, så vil det både være placeringen og ordvalget, som den er gal med, siger Danielle Brisson Berggreen.
Stadig forvirret? ALT.dk har udvalgt tre do’s and don’ts til spirende influencere. Vil du gerne vide mere, kan du læse alle retningslinjer og anbefalinger hos Forbrugerombudsmanden her eller her.
Do’s
- Sørg altid for, at annoncemarkeringen er tydelig. Den skal stå i starten af dit opslag, være i en farve, der kan ses, og have den rette ordlyd. Brug enten ’reklame’, ’annonce’ eller skriv, at du har fået den i gave, hvis det er tilfældet. Husk, at løbende gaver fra samme firma skal markeres som ’reklame’ eller ’annonce’.
- Sørg altid for at fortælle, hvilket firma du reklamerer for.
- Er din reklame en del af en video, skal du gøre det klart for seerne, at der er tale om en reklame, inden han eller hun vælger at se videoen. Sendes din video på sociale medier som Snapchat og Instagram, skal du tydeligt angive som det første i videoen, at der er tale om reklame. Det skal desuden gøres i alle videoer, selvom de er i forlængelse af hinanden.
Don’ts
- Det er ikke nok, at du blot tagger firmaet eller produktet i dit opslag. Du skal helt eksplicit skrive, at der er tale om en annonce.
- Undgå at bruge utydelige ord som ’ad’ og ’spons’. Vær også varsom med ord som ’gifted’.
- Er annoncen til et dansk publikum, bør du ikke skrive på engelsk.