Pernille Wahlgren: ”Jeg tror, at mange udskyder deres drømme, fordi de lige skal have dit og dat”
Selv om du ikke går og drømmer om at skifte storrumskontoret ud med sommerhusterrassen (host!), er gode råd alligevel dyre, hvis du vil fremtidssikre dig selv og din økonomi. Derfor har vi spurgt Pernille Wahlgren om, hvordan du kommer i gang med at investere.
For et par år siden sagde etnolog Pernille Wahlgren, 46, sit gode job op for at tage en livspause. I mere end 20 år har hun nemlig sparet så meget op af sin løn og investeret pengene i aktier, at hun kan leve af afkastet. Nu har hun skrevet en bog sammen med sin mor, psykolog Jane Bækgaard, under overskriften Invester i livet. Det indebærer bl.a. at forbruge mindre og rydde op, så du kan frigøre penge og plads til at investere og blive økonomisk uafhængig.
Du lever efter Lev & tænk enkelt-filosofien. Hvad går den ud på?
“Lev & tænk enkelt-filosofien er formlen på økonomisk frihed. Det handler om at leve enkelt uden at overforbruge. De penge, du ikke bruger på forbrug, investerer du fx i aktier, og så reinvesterer du udbyttet. Formålet er ikke at blive materielt rig, men at tage kontrol over dit liv, og få mere tid til de ting, som gør dig glad.”
Hvordan har du forenklet dit liv?
“Jeg tager stilling til alt, jeg anskaffer mig. Er det virkelig nødvendigt eller er det overflødigt og får det mig tættere på eller længere væk fra mine drømme og mål? Jeg tror, at mange udskyder deres drømme, fordi de lige skal have dit og dat. Så tænk dig om, inden du anskaffer noget nyt. Gavner det dig i længden? Og gavner det klimaet? Alt, du ikke køber, skaber større økonomisk råderum, og du får mindre at vedligeholde, flytte rundt på og rydde op i. Det er, hvad jeg forbinder med et enklere og friere liv med en mere bæredygtig og uafhængig økonomi.”
Hvordan kan man opnå større økonomisk frihed ved at rydde op i sine ting?
“Gå dit hjem igennem, og find ud af, hvilke ting, der gør dig glad og forenkler dit liv. Få luget ud i alt det, der komplicerer. Det kan være rodebunken, som er det første, du møder i din entré, når du kommer hjem. Minimer dine kommende køb til det mest basale, og sælg de ting, du ikke længere har brug for. Det har givet mig i gennemsnit 20.000 kroner om året de sidste 20 år.”
Hvad er dine bedste råd til at komme i gang med at investere?
“1. Brug 20 minutter. Det er lettere at købe en aktie end en trøje. Du kan enten oprette et depot hos din egen bank eller hos en bank på nettet. Det har aldrig været lettere og mere tilgængeligt. 2. Invester ikke mere, end du kan tåle at tabe. Som nybegynder kan du fx starte med at investere et mindre beløb, som du altid kan øge på et senere tidspunkt. 3. Invester aldrig for lånte penge. Find hellere pengene ved at spare på dit forbrug. 4. Spred din risiko. Som investor er det en god idé at købe ind i et aktieindeks eller købe lidt af flere forskellige aktier. Spredning er vigtigt. 6. Køb og behold. Al investering under fem år er spekulation, så køb og behold i mindst fem år. 7. Invester i det, du ønsker mere af. Du kan være med til at skabe en mere bæredygtig verden med dine aktier – så vælg ud fra en grøn dagsorden. Det er dem, der bliver fremtidens vindere.”
Hvordan investerer man bæredygtigt?
“Jeg har primært investeret i firmaer, som gør noget godt for verden og rykker den i en bedre eller mere bæredygtig retning. Det kan fx være virksomheder, der udvikler ny medicin, vind- og solenergi eller arbejder for FN’s 17 Verdensmål.”
Hvad kræver det af midler?
“Du kan opsige dit Netflix-abonnement og bruge tiden og pengene på aktier. Prøv det i et par måneder. Det kan ende med at blive dit livs bedste investering, og du kan starte ned 500 kroner. Du kan også skære på dit forbrug af to go-kaffe eller den trøje, du bare må eje, men som du godt ved, havner bagerst i skabet med alle de andre om et par måneder.”
Invester i livet. Køb aktier og bliv fri af Pernille Wahlgren og Jane Bækgaard, People’s Press, 249 kr. Udkommer 2. april.