Iran kvinder censur

Iransk musiktjeneste har fjernet ALLE kvinder fra albumcovers

Taylor Swift, Billie Eilish, Lady Gaga og Ariana Grande er blandt de artister, som er photoshoppet væk fra deres albumcover af en streamingtjeneste. Hvorfor? Fordi de kan friste og ophidse mænd for meget, lyder det fra Iran-ekspert.

En lyserød hat, der svæver i luften foran en grå baggrund.

Det er synet, når brugere af den iranske streamingtjeneste Melovaz går ind for at lytte til Lada Gagas album ”Joanne”, hvor der ellers normalt er et billede af den populære sanger med langt blond hår og hatten på forsiden af albummet.

For den iranske musiktjeneste har nemlig valgt at photoshoppe alle kvindelige artister væk, der er afbilledet på et albumcover.

Dermed har det også ramt andre artister som Taylor Swift, Billie Eilish, Lizzo og Ariana Grande. Hvis kvinderne optræder med en mand, som eksempelvis Lana del Rey gør på sit seneste album, har manden fået lov at blive, mens hun er fjernet.

Ifølge Claus Valling Pedersen, Iran-ekspert og lektor ved Københavns Universitet, er det ikke en overraskende reaktion, da billederne er imod iransk lovgivning.

– Kvinder i Iran skal være tildækkede. De skal have tørklæde, lange frakker og så videre på, så man ikke kan se nogle former. Det er den reglementerede påklædning for alle kvinder, og det gælder også på billeder. Så enten skulle musiktjenesten have givet dem tøj på, fordi billederne er ude i det offentlige rum, eller helt fjerne kvinderne, hvis de vil reklamere for pladerne. Ellers får de inddraget deres tilladelse, hvis de har sådan nogle billeder på deres hjemmeside. Så får de simpelthen ikke lov at arbejde, siger han til ALT.dk.

Hvad er det iranske styre bange for?

– Ikke i alle, men i nogle islamiske lande, som Iran og Saudi Arabien, siger man, at kvindens arme, nøgne hud og hår frister og ophidser manden for meget, så derfor skal de dække sig til, sådan så der kan være almindelig trafik i det offentlige rum mellem mænd og kvinder, forklarer Claus Valling Pedersen.

Censuren har vakt vrede og kritik blandt artister og fans efter en bruger på Twitter sidst i september delte sin foragt over den iranske streamingtjenestes handlinger. Tweetet blev delt af mediet Pop Crave, og dagen efter skrev Insider om historien, hvor de forsøgte at få en kommentar fra Melovaz, der dog valgte ikke at svare tilbage. 

– Jeg støtter alle disse kvinder: Gaga, Lana, Katy, Meghan, Nicki, Lizzo, Mariah, Marina osv. Hvis dette ikke får alle fans til at forene sig, fordi sexisme har ødelagt alle vores favoritter, ved jeg ikke, hvad vil, lyder kritikken fx fra Twitter-brugeren Jahkeem Skellington.

Tweet reaktion .jpg

Et af de sjovere modsvar kommer fra rapperen Iggy Azalea, der også er blevet bortcensureret fra sit album. Hun skriver på Twitter:

– Synd for dem, for jeg har en vagina-reference i hver eneste af mine sange, så hvem vandt egentlig?

Er der forandring på vej?

Ungdommen i Iran prøver dog at ændre på det religiøse regimes meget strenge love og regler.

– De unge mennesker kan ikke forstå det her. Og de vil heller ikke forstå det. Så der er en hel masse især i det ungdommelige miljø, men sådan set også bredt henover den iranske befolkning, der godt kunne tænke sig at se noget andet, end hvad stats-tv og censuren byder dem. De vil høre det samme som ungdommen herhjemme, forklarer Claus Valling Pedersen.

En måde at bryde reglerne på er ved at benytte proxy-servere og paraboler for at undgå statscensuren, hvilket ikke er ualmindeligt at gøre.

– Det er i stigende grad svært for regimet at undgå, at der kommer ting og sager ind igennem internettet, men man gør, hvad man kan for at censurere det, lyder det fra Iran-eksperten, der selv har boet i landet af flere omgange.

Oprøret gælder også Irans syn på kvinder og deres rettigheder.

– Det går langsomt, men der er en udvikling. Det er der ingen tvivl om. Her indtil for to-tre år siden, der begyndte kvinder at stille sig op på gadehjørner og tage deres tørklæde af og dele blomster ud og læse digte op eller lave videoklip, som blev delt på nettet. Som en protest. Og det er et langt skridt at tage i forhold til for tyve år siden, hvor man kun verbalt beklagede sig over de regler, som kvinden lever under. Så tingene har rykket sig, men regimet holder godt fast, understreger han.

Det så vi også for nyligt, da 24-årige Yasaman Aryani fik tildelt 16 års fængsel for at smide sin hijab og dele blomster ud på en togstation i Teheran på kvindernes internationale kampdag den 8. marts i år. Læs mere om sagen her

Se de mange ændrede album-covers:

1. Lady Gaga - Joanne

Lady Gaga Joanne cover iran photoshop.jpg

2. Iggy Azalea - In My Defense

Iggy Azalea In My Defense cover iran.jpg

3. Taylor Swift - Lover

Taylor Swift Lover cover photoshop.jpg

4. Lana Del Rey - Nfr!

Lana Del Rey - Nfr cover photoshop.jpg

5. Ariana Grande - Thank U, Next

Ariana Grande cover photoshop.jpg

6. Beyoncé - Spirit

Beyoncé Spirit cover photoshop iran.jpg

7. Katy Perry - Small Talk

Katy Perry Small Talk cover iran photoshop.png

8. Lady Gaga - A Star Is Born

lady gaga a star is a born cover iran photoshop.jpg

9. Dua Lipa - Dua Lipa

Dua Lipa cover iran photoshop.jpg

10. Miley Cyrus - She Is Coming

Miley Cyrus - She Is Coming.jpg

11. Céline Dion - Deadpool

Céline Dion Deadpool cover photoshop iran.jpg

12. Billie Eilish - When We All Fall Asleep

Billie Eilish When We All Fall Asleep cover photoshop iran.jpg

13. Avril Lavigne - Head Above Water Cover

Avril Lavigne Head Above Water Cover Iran photoshop.jpg

14. Meghan Trainor - Badass Woman

Meghan Trainor - Badass Woman.jpg

15. Little Mix Ft. Nicki Minaj - Woman Like Me

Little Mix Ft. Nicki Minaj Woman Like Me cover photoshop iran.jpg

16. Lizzo - Truth Hurts

LizzoTruth Hurts cover iran .jpg

17. Celine Dion - Courage

Celine Dion - Courage.jpg

18. Kygo And Whitney Houston - Higher Love

Kygo And Whitney Houston - Higher Love.jpg

Iran ikke underlagt copyright-loven

Hvis du eller jeg vil ændre på et albumcover, er det faktisk ulovligt, medmindre du har fået tilladelse til redigeringen. Det skyldes internationale regler om copyright. Men dem falder Iran uden for.

– Iran er blevet blokeret af USA, så de er ikke med i copyright-ordningen, der ellers er internationalt anerkendt. Så i Iran kan man faktisk gøre, hvad man vil, fordi man ikke er den del af copyrightaftalen på globalt niveau, forklarer Claus Valling Pedersen.