Spiselige insekter

Tør du prøve Jessica og Malenas nye proteinbar? Den er fuld af noget, der kan hoppe, kravle og sno sig

Kan insekter blive den nye superfood i Danmark?

De er hverdagsspise i lande som Kina, Mexico, Thailand og Japan, hvor du sagtens kan nyde en portion ristede græshopper til din øl eller en brandvarm myresuppe.  

Spiselige insekter er dog, som bekendt, langt fra et hit på hylderne i Danmark.

Indtil videre.

For det vil tre unge iværksættere nu gøre op med. Jessica Buhl-Nielsen, Malena Sigurgeirsdóttir og Maria Green står bag det nye initiativ Dare to Eat, der har som målsætning at introducere danskerne for spiselige insekter – en populær spise mange steder i verden, der er rig på protein, og som udleder meget mindre CO2 og kræver mindre vand at producere end kød fra for eksempel kvæg, grise og kyllinger.

Efter at have rejst over 120.000 kr. på crowdfunding-platformen Kickstarter, har Dare to Eat netop lanceret deres første produktserie: De økologiske energibarer Dare Squares, der indeholder friske dadler og ristede nødder, og som findes i to varianter: Fårekylling og Buffalo-orm.  Insekterne optræder dog i form af insektmel, så der er ingen risiko for at få en knasende insektvinge eller -fod mellem tænderne, hvis du skulle være bekymret for det.

Vi har talt med de to 26-årige stiftere, Jessica Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdóttir, om det nye initiativ.

Hvad går jeres projekt ud på?

- Dare to Eat går ud på at introducere en helt ny fødevare i Danmark. Det gør vi, fordi vi gerne vil skubbe fødevareindustrien i en mere bæredygtig retning, men også fordi, vi gerne vil præsentere noget, der er lækkert og appetitligt, og som har en super god næringsprofil. Vi laver først og fremmest mad med insekter, fordi det smager godt, men også fordi, at det ernæringsmæssigt er en superfood. Vi snakker et rigtig højt proteinindhold og omega 3, som du også henter fra fisk, og også gode fibre og mineraler som jern og zink, som er rigtig vigtige for os kvinder.

Hvordan fik I ideen?

- Vi mødte hinanden sidste efterår, så vi har ikke kendt hinanden helt vildt længe. Malena inviterede mig på middag hjemme hos hende, og så stod den simpelthen på larverisotto. Da jeg kom ind, duftede det lidt af omelet og lidt af flæskesteg, så jeg kunne ikke helt finde ud af, hvad der var i gang i gryderne. Da jeg så larverne på panden, tænkte jeg: ”Hvad fanden har jeg kastet mig ud i?” Men jeg vidste selvfølgelig godt, at Malena ved en masse om spiselige insekter og har studeret det i mange år.

- Jeg skulle lige tage mig sammen, men så spiste vi denne her larverisotto og snakkede om alle de gode ting, der er ved at spise insekter, og alle de muligheder, de byder på ernæringsmæssigt og gastronomisk – også i forhold til den globale fødevarekrise og klimaforandringer. Vi tænkte, at der var så mange argumenter for, at det var dumt ikke bare at gå i gang, siger Jessica og fortsætter:

- Jeg har selv en baggrund fra CBS og var lige kommet ud af en anden social startup, som lavede dansk tøj, så jeg var meget obs på, at det skulle se flot ud. Det var mit eneste krav. Det skulle ikke være noget, der fik denne her eeew-faktor frem. Så vi besluttede os for at lave nogle produkter, hvor man ikke kunne se insekterne og begyndte at udvikle på de her barer og bites, som vi har lavet i alle mulige forskellige former, med noget meget koncentreret og næringsrigt insektmel.

LÆS OGSÅ: Fokus på insekter: De nye, hotte proteiner 

Fordi I tænkte, at det der med at mærke knasende insekter mellem tænderne ikke var vejen frem?

- Jeg kunne jo mærke på mig selv, at det var det, der gjorde, at jeg syntes, det var lidt ulækkert. At man kunne se dem. Og særligt sådan nogle orme. Man er jo ikke vant til at se det, og vi vil gerne introducere det på en måde, så man kan nå ud til så mange som muligt uden at skræmme dem væk. Man spiser jo meget med øjnene, siger Jessica, og Malena fortsætter:

- Insektmelen gør, at folk tør smage på vores produkt, og så finder de ud af, at det faktisk også smager godt. Når man bruger insektmel, så kan man også bruge et virkelig højt indhold af insekter i hver bar – der er 100 fårekyllinger i hver pose med bites, fordi vi har det i pulverform. Med ormene snakker vi dobbelt op.

Hvordan smager Jeres barer i forhold til andre lignende produkter?

- Vores variant med Buffalo-orm har vi lavet med peanutbutter, fordi Buffalo-orme i forvejen smager og dufter af peanuts, så det fremhæver peanutsmagen. Vores fårekylling-variant har en mere ristet popcorn smag, og den har vi lavet med chili, chokolade og ristede mandler, fordi den fungerer godt i den kombination, siger Malena og Jessica fortsætter:

- Der er mange, der siger, at hvis ikke de havde vidst det (at der er insekter i, red.), så havde de aldrig gættet det.

Er der nogle insekter, I aldrig kunne finde på at bruge?

- Jeg er en insektentusiast, så jeg ser muligheder i alle insekter, men begrænsningen ligger jo hos Fødevarestyrelsen. Der er hovedsageligt fem arter (insektarter, red.), du må bruge i Danmark ud af de mindst 1.900, der bliver spist i verden. Men det er jo sådan noget, som Dare to Eat har tænkt sig at arbejde med. Vi vil blive ved med at introducere nye ting, ligeså snart noget bliver normalt og blive ved med at udfordre smagsvarianterne i forskellige insekter. Vi vil også arbejde på at få tilladelse til nye, mere spændende insekter, som du kan finde i troperne, siger Malena.

Hvad ville være drømmeinsektet at bruge for Jer, hvis I kunne vælge frit på verdensplan?

- Myreæg er jo bare creme de la creme, siger Jessica, og Malena fortsætter:

- Det er bare lækkert, og det er faktisk noget, der reelt kan gå ind og erstatte kød. I Mexico bruger de for eksempel myreæg på deres taco med lime og krydderier, og hånden på hjertet: Jeg har smagt en del insekter, og mange af dem er bare sådan ”nå ja, okay”, men myreæg smager af noget. Det har stort potentiale i forhold til at supplere kød.

Hvordan har folk reageret på Jeres produkt indtil videre?

- Vi har faktisk været meget positivt overraskede over, hvor mange der tager imod det og synes, det er fedt. Der har selvfølgelig været mange, der har været super skeptiske, men så har vi overtalt dem til at smage, og så siger de: ”Gud, det smager jo egentlig meget godt”, og så køber de to pakker med hjem. Det er vildt sjovt, at det kan ske så hurtigt. Så kan man pludselig godt forstå, at sushi for eksempel er blevet til noget inden for 5-10 år. Derfor ser vi det egentlig ikke som barrierer, men mere om et spørgsmål om tilvænning og et spørgsmål om at tilbyde noget, som rent faktisk er lækkert, siger Jessica.

Så I tror på, at det kan blive normalt spise herhjemme?

- Helt sikkert. Men ikke for den ældre generation. Mine bedsteforældre synes stadig, at det er helt hul i hovedet, hvad jeg har gang i. Men her i København er der et åbent miljø – især for noget, der er bæredygtigt og nyt og spændende, siger Malena.

- Jeg tror, vi er blevet lidt mere åbne for, hvad mad kan være i dag.

Redaktionen tester spiselige insekter

Sådan faldt ordene, da redaktionen smagte de to varianter af Dare Squares med insektmel:

Fårekylling med chili og chokolade

- Det smager ligesom sundt slik eller en klassisk træningbar. Sådan lidt figenstang-agtigt. Med kakaosmag.

- Der er lidt havregrynskugle over den.

- Man kan godt smage chilien, synes jeg. Det giver et lille kick.

Buffalo-orm med peanutbutter

- Det smager sygt godt af peanutbutter. Lidt som en sund Snickers.

- Den er lidt mere saftig end den første. Det må være på grund af ormen.

- Der er da en lille bismag af insekt.

Dare Squares findes i to varianter: peanutbutter og Buffalo-orm (posen til venstre) samt chili, chokolade og fårekylling (posen til højre). Der er 6 snack-bites i hver pose og gennemsnitligt15 fårekyllinger pr. bite og 30 Buffalo-orme pr. bite - i form af insektmel.

Dare to Eat vil være at finde på Kaffens Dag i Kødbyen den 16. april og til Finders Keepers i København den 6. og 7. maj.

LÆS OGSÅ: Hamp er den nye superfood

LÆS OGSÅ: Her er de nye sundhedstrends, der vil hitte i 2017

LÆS OGSÅ: 10 sunde mirakler til dit køleskab