Jane Maltesen

Da Jane gik på efterløn, manglede hun tips til seniorlivet – nu deler hun selv ud med rund hånd

Jane fra Horsens er senior-influencer. Flere gange om ugen deler hun ud af sit nu 69-årige liv på sin blog og på Instagram, for hun har mange ting på sinde. Blandt andet en god landing som pensionist. Selv savnede hun nemlig nogen at finde inspiration hos, da hun gik på efterløn.

For ikke så længe siden skrev Jane et opslag om sin bedstefars havebænk.

Bedstefaren døde af en hjerneblødning, da hun var tre måneder gammel, men når hun sidder på bænken, mærker hun tilhørsforholdet til ham og betydningen af bedsteforældrene.

Andre gange skriver hun, hvad hun har lavet dén dag, om at klippe hæk og få ryddet op i sine billeder, eller hun deler en opskrift, hun selv er glad for. For Jane skriver flere gange om ugen både på en blog og på Instagram, begge steder under navnet 'Seniortiden'.

"Jeg har så meget på hjerte," siger hun.

69-årige Jane Maltesen fra Horsens er senior-influencer. Mens langt de fleste såkaldte influencere er unge, er hun i en sen alder begyndt at dele konsekvent og bevidst ud af sit eget liv – fortrinsvis til andre kvinder på 50, 60 og 70+.

Hun startede på det, da hun var gået på efterløn som 62-årig og begyndte at kigge sig om efter andre kvinder at spejle sig i.

"Jeg tænkte: ”Hvad laver andre, når de pludselig får en masse ekstra tid? Hvad bruger de deres dage på? Og hvordan undgår de, at der går for meget rosévin i den? Hvordan er livet efter arbejdslivet? Er det virkelig bare forbi? Eller er der noget?” Jeg søgte efter inspiration på internettet, for jeg ville gerne have nogle andre at spejle mig i, men jeg havde svært ved at finde nogen."

Dét inspirerede Jane til at lave sin egen blog og sin egen Instagram-profil, hvor hun kunne dele ud af sit senior-liv.

Det giver energi

Det blev en medrivende glæde for hende at dele stort og småt fra sin hverdag.

"Det giver mig energi. For det giver mig en følelse af, at jeg kan noget og stadig er brugbar. Og jeg synes selv, jeg får lavet nogle gode blogindlæg og opslag, og det gør mig glad."

Jane lægger vægt på, at alt hun skriver om, kommer fra hjertet. Hun skriver kun om ting, hun godt selv kan lide. Men det kan også handle om hendes egne problemer og kampe.

"Jeg har for højt kolesteroltal, og på et tidspunkt kiggede en hjertelæge meget skrapt på mig over brillerne og sagde, at jeg skulle tabe 17 kilo. Det har jeg ikke gjort, jeg har tabt tre-fire, så jeg vejer stadig for meget i forhold til min BMI. Og det har jeg så også skrevet om."

Jane har for eksempel også døjet med at sove om natten, hvilket hun jo bestemt ikke er alene om. Hun hørte, at det hjælper at drikke kirsebærsaft, så det prøvede hun af.

"Det har virket for mig. Jeg tager et glas kirsebærsaft hver aften og er begyndt at sove bedre, så det har jeg selvfølgelig fortalt om, hvis andre kan have glæde af det."

Kirsebærsaften køber hun selv, og det er ikke reklamestof, når hun deler sine saft-erfaringer på Instagram. Men Jane går ikke af vejen for at reklamere for produkter og har blandt andet lagt billeder op med tasker på, som hun har fået sponseret af et taskefirma. I sommer var hun med i en grill-film for Weber sammen med sine private gæster hjemme i haven.

"Det, synes jeg, var sjovt. Jeg har hele tiden tænkt, at det vil være fint også at gøre det til en forretning, og den retning vil jeg gerne mere over i. Indtil nu har jeg haft enkelte reklame-opslag, og jeg håber, at virksomhederne får mere og mere øje på mig og andre modne influencere."

Jane er med i et netværk for kvinder over 50 på de sociale medier, som hedder 'Influenter50plus', og det er et godt fællesskab, synes hun, hvor de tæt på hundrede medlemmer kan dele erfaringer på kryds og tværs.

Helt almindelig

Noget af det, Jane er mest glad for at skrive om, er sundhed. Sammen med sin mand har hun trænet to gange om ugen i halvandet år, og hun har nu ikke længere ondt i ryggen efter et brud. Hun elsker også at dele ud af sit levende hjemmeliv. For hun har en mand, der er lykkelig og ikke behøver mere, hvis bare han må sidde ude under nøddetræet. Hun kender mange, som rejser meget, men det gør hun og manden altså ikke.

"Hjemmelivet, synes jeg, er virkelig dejligt at fortælle om. Jeg opfatter jo mig selv som almindelig, så jeg fortæller også om mit almindelige og gode hjemmeliv. Vi har boet samme sted i 49 år, og jeg synes, at alt det, vi har her, har min mand og jeg skabt sammen," siger Jane og kigger rundt i huset og ud i haven med taknemmelige og tilfredse øjne.

Da et af ægteparrets tre børn bor i New Zealand, har de dog også været dernede flere gange. Men på grund af coronaen har de ikke været der i seks år, og i mellemtiden er børnebørnene blevet til unge mennesker. I juni i år begyndte hun et opslag med overskrften ”Hvordan er det at være langdistance-bedsteforældre”. Hun fik svar fra flere i samme båd, der også gerne snart ville op i en flyver for at gense deres kære.

"Bortset fra at jeg altså har flyskræk," smiler Jane, der håber at komme af sted næste år.

Opslagene bliver også en slags dagbog for hende, som minder hende om, hvad livet er gået med. Hun elsker at tage billeder, som fortæller små historier og har sjældent svært ved at finde emnerne. Men det kan være vanskeligt at regne ud, hvad der vil interessere andre, synes hun, og hun tager derfor udgangspunkt i sig selv. Hun stopper tit op og mærker efter, hvad hun vil skrive om:

"Det er gerne sådan, hvad der falder mig ind. Hvad der rører sig i mig lige nu."

Hvad laver en influencer?

En influencer er en mere eller en mindre kendt person, som bruger sociale medier, eksempelvis Instagram, til at udbrede bestemte budskaber, emner og produkter over for sine følgere. Influencere kan altså påvirke – influere – deres følgere med opslag om alt fra deres egne erfaringer, oplevelser, holdninger og liv til reklamer.