brevkasse Jeg magter ikke at have min brors unge kone med til jul

Jeg magter ikke at have min brors unge kone med til jul

Før jeg mødte min brors nye kone, havde han og jeg talt om, at de skulle komme her til jul. Det har jeg nu fortrudt. Hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om ikke at ville holde jul med svigerinde

Jeg er en kvinde midt i 40’erne, gift og mor til to store børn. Jeg har en lillebror, som er 38 år gammel, men som jeg ikke ser så tit, fordi han bor i Spanien. Jeg holder meget af ham, men grundet aldersforskellen og den fysiske afstand, er forholdet ikke så tæt. 

I flere år har min bror ønsket sig en familie uden held, men fornylig skrev han så pludselig, at han var blevet gift med en sydamerikansk kvinde. Lidt af et chok, da jeg slet ikke vidste, at han havde en kæreste. I sommerferien mødtes vi så, da de var på ferie i Danmark. Min bror og hans nye kone kom til middag hos os, og jeg gjorde her, hvad jeg kunne for at få dem til at føle sig velkomne.

Min brors nye kone viste dog ikke den store interesse for at lære os at kende, men jeg tænkte, at hun var genert og fandt også senere ud af, at hun slet ikke talte engelsk. Det sidste var ret generende, fordi min bror skulle oversætte alt, hvad der blev sagt. Noget andet var, at hun var meget ung, faktisk kun lige fyldt 18. Det gjorde mig ret paf, men jeg forsøgte ikke at vise det for min brors skyld. Hun beklagede sig også over maden, hvilket jeg fandt upassende, når hun nu var gæst.

Da jeg spurgte til hendes job, viste det sig, at hun havde levet af at ordne negle, indtil hun mødte min bror.

Nu nærmer julen sig, og før jeg mødte min brors nye kone, havde han og jeg talt om, at de skulle komme her til jul. Det har jeg nu fortrudt. For jeg vil gerne have en hyggelig juleaften, men det kan jeg ikke se, at det kan blive.

Selvom jeg vil kunne skjule min skepsis over, at min bror har valgt en så umoden og ikke særlig selskabelig eller høflig ung kvinde, så ved jeg, at min bror vil kunne gennemskue mig. Så hvad gør jeg?

- Tina

Vibeke Dorph råder til at acceptere brorens valg

Husk nu på, at det er din kære bror og ikke dig, der skal vælge den kvinde, han ønsker at leve sammen med. At hun så ikke lige falder i din smag, er vel ikke det vigtigste, det vigtigste er, at din bror er glad for hende og hun for ham.

Jeg har selv i tidens løb stødt ind i både koner, mænd og kærester til gode venner og familie, som jeg aldrig selv ville have valgt at dele mit liv med. Her har jeg også skulle gennemleve trælse og irriterende sammenkomster a la den, du har haft, men den type oplevelser er jo en del af livet, når man omgås andre mennesker, ligesom de sjovere og festligere er det.

At din brors nye kone er ung og umoden og ikke særlig velopdragen, er rigtig nok udfordrende, men igen, det er din brors valg, og holder du af ham, så respekterer du det. Viser hun sig at være uudholdelig på den lange bane, så skal din bror nok finde ud af det og handle derefter, vokser hun derimod med opgaven, så vil du med tiden også komme til at holde af hende. 

Derfor synes jeg, at du skal sænke skuldrene og lade være med at blande dig i din brors valg af kone. Vær i stedet åben, men også dig selv. Holder du jul for din bror og hans kone, og det synes jeg da, at du skal, så gør det på dine præmisser. Hun er fra et fremmed land, hun har brug for og glæde af at blive introduceret i, hvordan man gebærder sig på vores koldere breddegrader.

Lad derfor være med at sidde og brænde inde med det, hvis hun ikke vil smage på din mad eller hellere vil glo på sin telefon end at tale med jer. Vær klar i mælet, men med et venligt smil og hjælp ad den vej din bror med at få hans unge kone til at føle sig inkluderet i jeres familie, men på jeres præmisser. Som sagt, din bror har selv valgt den kvinde, han ønsker at dele sit liv med. Holder du af ham, så accepterer du det og gør naturligvis dit bedste for, at også hun føler sig velkommen i jeres familie.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.