Study drugs i Danmark

”Jeg tager Ritalin hver gang, jeg skal forberede mig til eksamen”

Antallet af elever, der tager receptpligtigt medicin for at klare sig bedre på universiteterne i Danmark, er tredoblet siden 2010.

På sit værelse midt i København sidder en ung fyr. Stresset. I tidsnød. Og ude af stand til at samle tankerne. Uret tikker, og om 48 timer skal han aflevere sin eksamensopgave. På skrivebordet ligger en lille hvid pille, som han har fået tilbudt af en ven. I fortvivlelsens øjeblik tager den unge fyr pillen i munden.

LÆS OGSÅ: "Jeg brugte apps til at lave om på min ansigtsform, gøre min talje mindre og mine tænder hvidere"

I lighed med mange andre studerende på landets videregående uddannelser, var det en stresset eksamensperiode, der kickstartede 23-årige Anthon Louis Madsens forbrug af opkvikkende medicin - populært kaldet ´study drugs´.

– Der er et år siden, jeg tog study drugs første gang. Jeg var stresset, fordi jeg endnu engang var kommet for sent i gang med min eksamensaflevering. Jeg var faktisk ret skeptisk over for det i starten. Jeg troede simpelthen ikke på, at det virkede. De fleste har nok set filmen Limitless (amerikansk film om en forfatter på intelligensforstærkende stoffer, red.) og jeg forestillede mig, at det kun var på film, at piller kunne virke præstationsfremmende. Der tog jeg fejl, siger han.

LÆS OGSÅ: "Jeg har simuleret virkelig mange orgasmer" 

Et stigende problem blandt studerende

Anthon Louis Madsen er i gang med en erhvervsøkonomisk diplomuddannelse på CBS. Ved siden af studiet er han medejer af natklubben Jupiter i indre København, og det er et tidskrævende arbejde, der ofte kommer før hans eksamenspensum.

For at få mest muligt ud af sin læsning og gøre det sjovere at studere, tager Anthon Louis Madsen Ritalin, der normalt er beregnet til behandling af opmærksomhedsforstyrrelsen ADHD.

– Jeg tager Ritalin hver gang, jeg har skal forberede mig til eksamen. Det gør, at jeg kan læse 8 timer i streg uden at blive distraheret. Og når jeg har læst en linje i bogen én gang, så sidder det fast, siger Anthon Louis Madsen, der langt fra er den eneste studerende, der ser fordele ved at tage stoffet.

I en ny undersøgelse, der er lavet af specialestuderende Mette Brix Olsen ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet, svarer 6,2 procent af de studerende ved videregående uddannelser i København, at de har taget Ritalin.

Det er en tredobling siden 2010, hvor en lignende undersøgelse af Dagbladet Information viste, at 2 procent af de studerende havde taget receptpligtig eller ulovlig medicin for at optimere sin kunnen på studierne.

LÆS OGSÅ: Derfor bliver du, hvad dine venner spiser 

Studierne er sjovere på stoffer

Men hvorfor vælger flere danske studerende at bruge ulovlige hjælpemidler for at klare sig igennem studierne? Det er der mindst to årsager til, mener Margit Anne Petersen, der er postdoc. ved Institut for Farmaci på Københavns Universitet.

For det første at samfundet lægger et fortsat større pres på den enkelte studerende.

– Den nye studiereform presser eleverne til at gennemføre uddannelsen på normeret tid. Derudover bliver der stillet højere krav både fra den studerende selv, men også fra arbejdsgiverne, der forventer gode karakterer og relevante studiejob på cv'et, siger hun.

For det andet siger mange, at det er sjovere at studere, når man har taget study drugs, fortæller Margit Anne Petersen:

– Ritalin gør oplevelsen ved at studere bedre, fordi stoffet stimulerer centralnervesystemet. Medicinen fungerer på samme måde som amfetamin, da det ved indtagelse frigiver lykkehormonet dopamin.

Farlige bivirkninger

Det bliver sjovere at læse med Ritalin i blodet, men både Anthon Louis Madsen og Margit Anne Petersen gør opmærksom på, at brugen af stoffer også kan have fysiske konsekvenser.

– Jeg får kvalme og ondt i hovedet. Jeg får uro i maven, og jeg spiser ikke rigtig noget. Jeg havde en hel weekend, hvor jeg kun spiste et rundstykke og en pære, fordi jeg havde taget Ritalin. Til gengæld fik jeg røget ekstra mange cigaretter og læst en masse, fortæller Anthon Louis Madsen.

Margit Anne Petersen fortæller videre, at bivirkningerne ved brug af study drugs kan være hjertebanken, svedture og søvnløshed.

– I New York snakkede jeg med studerende, der havde taget study drugs tre dage i træk. De hverken spiste eller sov, og de fik det utrolig dårligt. Andre har fortalt om episoder, hvor de er faldet om. For at komme ovenpå igen sov de efterfølgende tyve timer i træk, siger hun.

Sidste år fulgte hun en gruppe universitetsstuderende i New York, og der kunne hun blandt andet observere, at eleverne ville have mere, når de først var startet med at bruge disse lægemidler.

– Der er en tendens til, at de studerende hele tiden øger dosen, for jo mere de tager, jo mindre virker de, siger hun.

Det er noget, Anthon Louis Madsen kan nikke genkendende til.

– Først tog jeg nogle med 10 milligram i, men den sidste, jeg tog, var på 40 milligram. Den holder hele dagen, fortæller han.

Hvordan forholder du dig til, at det er ulovligt, det du gør?

– Det virker, så det tænker jeg helt ærligt ikke så meget over. Jeg tror endda, jeg har skrevet en opdatering på Facebook, hvor jeg spurgte, om der var nogen, der havde noget liggende, siger Anthon Louis Madsen.

Du mærker tilsyneladende bivirkningerne, når du har taget Ritalin, hvorfor fortsætter du så?

– Jeg får læst så meget mere, når jeg har taget det. Derfor tænker jeg ikke rigtig over bivirkningerne.

Kan du finde på at tage Ritalin igen?

– Jeg kan sagtens finde på at tage det igen. Men det er ikke noget, jeg er nervøs for at blive afhængig af. Jeg har jo ikke eksaminer hver dag, slutter Anthon Louis Madsen.

Et stort samfundsmæssigt problem

Selvom Anthon Louis Madsen forholder sig ganske roligt til sit forbrug af lægemidlet, fortæller indlægssedlen i Ritalin-pakken, at der grund til bekymring. Stoffet har nemlig ikke kun mulige fysiske bivirkninger som forhøjet blodtryk og risiko for hjertestop. Ritalin kan også give psykiske bivirkninger som angst og depression. Og spørger man Peter la Cour, der er specialist i sundhedspsykologi, er listen af konsekvenser ved brugen af study drugs længere endnu:

– Individuelt er der de konsekvenser, at man ikke får afspejlet, det man kan, når man går til eksamen. Det er en falsk færdighed, man viser, siger Peter la Cour og fortsætter:

– Derudover kan brugen af Ritalin føre til et reelt misbrug. Den samme tendens ser vi i gymnasiet, hvor unge piger tager store mængder af panodiler for at klare sig bedre i skolen. De føler ikke, de kan håndtere presset uden. Derved mener jeg, at grænsen til doping og narkomani for længst er overskrevet, når man betragter eksamen som en undskyldning for at være på stoffer, fortæller han.

Peter la Cour anser study drug fænomenet for et stort samfundsmæssigt problem, som vi skal sætte ind overfor:

– Den største fare ved brugen af eksamensstoffer er det, der sker kollektivt. Når først en eller flere er begyndt at tage Ritalin, er de andre nødt til at følge trop. Vi er simpelthen ved at opbygge et samfund, hvor alle skal være på piller for at klare sig igennem arbejdsmarkedet. Det er skræmmende, afslutter Peter la Cour.

Tilføjelse:

LÆS OGSÅ: 30 ting jeg burde have droppet, inden jeg fyldte 30

LÆS OGSÅ: 17-årige Vincent bliver betalt for at gå i kvindetøj: "Jeg kunne slet ikke forestille mig at være en pige"

LÆS OGSÅ: "Det skræmmer mig, at man kan gå rundt med en livstruende sygdom uden at vide det"

Hvad er study drugs?

Study drugs er når studerende tager receptpligtig eller ulovlig medicin for at optimere sin kunnen på studierne. I Danmark er de mest udbredte former for study drugs: Ritalin, Modafinil og betablokkere.

Fænomenet stammer fra USA, hvor undersøgelser viser at 17 procent af de studerende tager forskellige former for ulovlig opkvikkende medicin.