Jessie er mere end bare fotograf: ”Boudoir er ren terapi”
Når en kvinde ifører sig lingeri i Jessies studie, handler det ikke om sex, men om at finde fred med sig selv. Kroppen gemmer på skam, afmagt og sorg – det ved Jessie, for hun har selv været der. Med sit kamera hjælper hun kvinder med at finde glæden ved livet – og kroppen – igen.
”Man må godt kunne se, at jeg ikke er ung.”
Udsagnet kommer med overbevisning fra Tina, der sidder og kigger på billeder af sig selv. Sammen med fotograf Jessie Budtz betragter hun resultatet af et par timers fotografering i Jessies studie midt i Hernings gågade. De griner og kommenterer positurer, lys og rynker.
Tina er fotograferet i dobbeltsengen med krøllede lagner, i den grønne plyssofa og op ad væggen med spredte ben i hofteholdere og sorte strømper. På et af fotografierne i sengen er hun iført sort blondeundertøj.
”Skal det være i farve?” spørger Jessie.
”Nej, der er mere udtryk i sort/hvid,” lyder det fra Tina.
Stikker manden en løgn
Tina er glad for det, hun ser, selv om der er et ar, en lille delle og en fold, som hun ved nærmere eftertanke gerne vil have fjernet, før manden skal overraskes med billederne.
"Det føles næsten som at være utro: Man stikker en løgn om, hvor man skal hen, og tager af sted med tasken fuld af frækt undertøj," griner hun.
For Tina er billederne en privat sag; en gave til hendes mand. Men også en gave, hun har givet sig selv. Og det er hun ikke ene om, for Jessies ordrebog er godt fyldt.
"For mange er det en overvindelse at komme her. Flere siger, at de havde lyst til at melde afbud, men de har jo forpligtet sig, så de kommer – og bliver glade for, at de turde," siger Jessie Budtz, som har specialiseret sig i boudoir: fotos af kvinder i fint undertøj og i positurer med sensuelle undertoner.
Bryder helt sammen
"Mange er bange for, at jeg siger: ”Smid tøjet og se sexet ud!” Men her begynder vi stille og roligt med, at jeg spørger, hvad der har fået dem til at komme," fortæller Jessie.
"Nogle bryder helt sammen, og det kan jeg godt lide, for så er vi tættere på hinanden. Så opstår der en ærlighed. Nogle er blevet forladt, har været syge eller har været udsat for fysisk eller psykisk vold. For dem bliver det terapeutisk at være her: Et par timer, hvor de bliver set og tager sig selv alvorligt."
Jessie er bevidst om sit ansvar, når hun stiller skarpt på andre menneskers psyke. Hun mærkede det især, da hun begyndte at fotografere kvinder, der havde gennemgået en vægtreducerende gastric bypass-operation.
"De kom hver måned for at få foreviget fremskridtet, men når kiloene begyndte at rasle af, kunne de ikke håndtere det," fortæller Jessie.
"Jeg tog en terapeutuddannelse, så jeg kunne håndtere det, og fandt ud af, at jeg havde evnen. Det var godt for mig, for jeg har selv lidt meget af lavt selvværd."
Et hårdt liv
Jessie har haft bulimi som yngre og er desuden ædru alkoholiker, og hun skulle igennem sin egen proces og blive hel, som hun formulerer det, før hun kunne gøre det, hun kan i dag.
"Jeg vil ikke sige, at det er en forudsætning, at man har haft et hårdt liv, men det hjælper i forståelsen af andre. Jeg har haft mine op- og nedture, og min skilsmisse tog det mig fire år at komme over. Så jeg spotter det hos andre," siger hun.
Jessie åbnede Budtz Fotografi i maj 2021 og har siden kun fotograferet boudoir. For hende er det afgørende, når en ny kvinde træder ind ad døren i studiet, at vedkommende føler sig mødt.
"De føler sig trygge og siger til mig: ”Du er jo en fuldstændig almindelig kvinde i 40’erne, der har børn!”"
"Og det er en kompliment. Det skal jeg huske," smiler Jessie.
Power efter kræft
Tillid er hendes opskrift på succes i en sårbar niche som boudoir, for blufærdighed kommer i mange afskygninger. For nogle er det nemmere at få fotograferet numse og bryster end at kigge ind i kameraet, for eksempel.
"Mange smukke kvinder lider af så lavt et selvværd," siger Jessie.
"Derfor viser jeg altid positurerne først. Så ser de mig svede og pruste, når jeg ikke kan komme op fra sofaen, og så griner vi af det. Det bedste er, når de af sig selv begynder at gå rundt sådan her..."
Jessie hopper ned fra den brede vindueskarm og danser mellem sengen, sofaen og de andre rekvisitter. For hende handler mødet nemlig om at fremkalde ærlighed.
"Jeg har mange kræftpatienter her, og de skal ikke pussenusses. De skal finde deres power til at rejse sig efter sorgen over at være syge og måske have mistet et bryst," forklarer hun.
"Alle skal føle sig løftet, når de går herfra. Det gælder også de hårde ”handlekvinder”, der skal hjælpes til at føle sig bløde og søde. Det er en side, de ikke giver sig selv lov til at mærke, men den arbejder vi med her."
LÆS OGSÅ: Berømt bøf og æblekage: 95-årige Bitten har haft et usædvanligt liv
Single og swinger
Jessie har også haft besøg af kronisk syge kvinder, der knap kunne gå op på første sal til studiet.
"Én kunne næsten ikke gennemføre det, men hun ville virkelig, og hun fik en fantastisk oplevelse," siger Jessie.
"Hvis der er fysiske begrænsninger som sygdom eller overvægt, finder vi alternative stillinger, for selv om man ikke kan løfte numsen, skal vi have et godt billede af den."
Og så er vi ved det med sex, for... er boudoir også seksuelt?
"Nogle skriver, at de gerne vil have taget meget frække billeder," fortæller Jessie.
"Så ringer jeg og spørger til det, for jeg laver ikke porno, og jeg fotograferer ikke mænd. Det må gerne være på kanten, og enkelte har også listet et sæt håndjern frem – det kan sagtens laves fint. Ja, jeg overvejer faktisk at få en kurv med legetøj, som kan bruges."
Jessie griner. Og fortæller, at hun har fotograferet både kvinden, der går i swingerklub og gerne lige ville sende ”noget til nogen”, og singlen, der ville have et par frække billeder til sin datingprofil. Så længe det giver mening og er smukt i sit udtryk, er Jessie klar.
"Jeg bliver ikke overrasket længere – men jeg kan da godt komme til at føle mig lidt kedelig," erkender hun med et bredt smil.
Fantastisk og afslappet
”Jeg havde den største fornøjelse af at have Jessie til at fotografere mig. Det var en fantastisk oplevelse og meget afslappet. Jessie gør det trygt, fordi hun er god til at fortælle, hvad der skal foregå.”
Karin, 70 år
Stadig kvinde
”Besøget hos Jessie fik mig til at føle, at jeg stadig er kvinde med stort K. Oplevelsen har været en del af min helingsproces. I dag har jeg et lille galleri hængende i mit soveværelse, og jeg forundres stadig over, hvor smuk min krop rent faktisk er.”
Margrethe, 54 år, fotograferet efter kræft
Fremkaldte livsglæden
”Jessie viste mig billederne, og jeg blev overvældet af det, hun kunne få frem i mig, nemlig min livsglæde. Jeg var høj resten af dagen og følte mig som en smuk kvinde og ikke hende med for mange kilo på kroppen. Når jeg kigger på mine billeder, kan jeg stadig mærke den følelse; den er smuk og varmer langt ind i mig.”
Mie, 50 år, fotograferet efter at have været hos Jessie med en veninde
Jessie lader også gerne sig selv fotografere, her iført tanktop. ”Jeg hænger i store størrelser derhjemme, og mine børn er vant til at se mor nøgen,” som hun siger.
Jessie i gang med at fotografere en kvinde i sit studie. Tatoveringen på hendes arm symboliserer helbredelsen fra alkoholismen.