Kat bliver nusset på maven

Kattes adfærd: Lær og forstå 6 typer katteadfærd - og deres vigtige betydning

Lær at forstå din kats sprog. Nogle gange kan det være svært at tyde, hvorfor katte opfører sig, som de gør. Alle katte er forskellige, men der er visse signaler, du kan holde øje med for at forstå dit kæledyrs humør.

Sådan viser katten, at den er...

... frustreret

En frustreret kat kan gå frem og tilbage eller fokusere intenst på det, den vil have. Knurhårene er rettet fremad, og øjnene er vidt åbne med forstørrede pupiller.

Katte kan mjave på flere måder, men oftest betyder mjaven, at de ønsker opmærksomhed eller hjælp til noget – f.eks. at få fyldt madskålen eller åbnet en dør. Manglende stimulering, som f.eks. at katten ikke får afløb for sit jagtinstinkt, kan også være en årsag til frustration.

Efterhånden som du lærer din kat at kende, vil du sikkert også lære at skelne mellem dens forskellige former for mjaven og finde ud af, hvad den vil have.

Frustreret kat.jpg

... klar til gale streger eller fokuseret

Selvfølgelig er katte bløde og søde, men lad dig ikke narre – de er fødte jægere. Når en kat koncentrerer sig, f.eks. når den er på jagt efter noget, trækker dens pupiller sig sammen, og dens knurhår og ører bevæger sig mod det punkt, den koncentrerer sig om.

Hvis det er et bytte, den er ude efter, trykker den kroppen mod jorden, og halen strækkes ud bag den. Halespidsen og bagdelen kan vrikke lidt, mens katten forbereder sig på at angribe. Holder katten halen i en bue efter sig, kan du forvente, at den er i drillehumør og vil invitere dig til leg.

Fokuseret kat.jpg

... glad og afslappet

At kæle med en kat, som spinder, er en af fordelene ved at være katteejer. At spinde er et af de tydeligste tegn på, at katten er glad og nyder dit selskab.

En glad kat sidder afslappet med ørerne lige op, og dens ører og øjne vil rette sig roligt mod velkendte lyde. Når den ligger ned, trækker den poterne ind under sig – den behøver jo ikke at være klar til at løbe væk. Hvis den føler sig rigtig glad og tryg, lægger den sig på siden eller ruller om på ryggen og blotter maven.

Når katten møder dig og vil sige hej, blinker den blidt med øjnene, og halen står lige op. Den kan også give en tilfreds rullende kurren fra sig, hvilket er kattens måde at sige goddag på. Den samme lyd kan også betyde tak, eller at katten har opdaget noget sjovt eller velkendt.

Glad kat.jpg

... vred

Når katten er vred, stivner den og lægger ørerne fladt ind mod hovedet, knurhårene rettes skarpt væk fra ansigtet, og dens blik bliver intenst og fokuseret. Halen kan enten stå lige ud og piske voldsomt eller vikle sig rundt om eller under kroppen, og mens nogle katte kan begynde at hvæse og knurre, kan andre blive helt tavse.

Aggressiv adfærd kan skyldes ydre omstændigheder, f.eks. et møde med en ukendt kat eller manglende socialisering. Hvis din kat pludselig begynder at udvise aggressiv adfærd regelmæssigt, er det en god idé at få den undersøgt af en dyrlæge for at udelukke smerter eller ubehag.

Vred ka.jpg

... ængstelig eller stresset

Katte kan være meget følsomme over for forandringer og viser gennem både kropssprog og adfærdsændringer, at de føler sig stressede. En urolig kat kan sænke hovedet, lægge knurhårene ned og krybe sammen. Halespidsen svinger fra side til side, ørerne er lyttende, og pupillerne er store.

Når en kat spinder, er det oftest et tegn på tilfredshed, men i sjældne tilfælde kan det skyldes, at katten er ekstremt stresset eller har smerter og forsøger at berolige sig selv, ligesom mennesker tager dybe indåndinger.

Stress kan også vise sig ved at katten trækker sig væk, soignerer sig mere end normalt eller tisser uden for kassen. Stress kan f.eks. skyldes, at katten er utilfreds med sin kattebakke eller føler konkurrence fra andre katte i husstanden.

Stresset kat.jpg

... bange

En bange kat sænker hovedet og spærrer øjnene op. Dens knurhår kan ligge fladt ned eller dirre. Hvis den har mulighed for det, vil den gerne løbe væk og gemme sig.

Ellers kryber den sammen eller hvæser ad det, der truer den. En vred eller bange kat bør lades i fred, men hvis det er muligt, kan du hjælpe den ved at fjerne det, der truer eller skræmmer den, og derefter give den mulighed for at falde til ro.

Bange kat.jpg