Jytte Abildstrøm, Bodil Jørgensen og Johanne Milland.

Bodil Jørgensen var usikker på sit røde hår – nu ser hun det som en gave

I en ny bog fortæller 14 kendte danskere, hvordan det er for dem at være rødhårede. I denne artikel kan du møde skuespiller Bodil Jørgensen, musicalperformer Johanne Milland og teaterleder Jytte Abildstrøm.

alt.dk logo

Rødt hår er ikke et særsyn herhjemme, men det er faktisk de færreste af os, der bliver født med det.

Nu har journalist Michael Monty sat sig for at give et indblik i, hvordan det er at have den sjældne hårfarve.

Det gør han i bogen ’Et liv som rødhåret’, hvor han har interviewet 14 kendte, rødhårede danskere om deres hårpragt. 

De har følt sig anderledes, unikke, forkerte og smukke – alt sammen, fordi deres hår adskiller dem fra mængden.

Andelen af rødhårede

Rødt hår er klodens mest sjældne hårfarve, skriver flere kilder. En lang række steder kan man læse, at mellem én og to procent af verdens befolkning har rødt hår.

I Danmark er andelen af befolkningen med rødt hår cirka fem procent.

Kilde: ’Et liv som rødhåret’ af Michael Monty

Bodil Jørgensen

Den prisvindende skuespiller Bodil Jørgensen er blandt andet kendt for sit røde hår, men i bogen fortæller hun, at hun ikke altid var glad for det i puberteten .

“Min utilfredshed handlede bestemt meget om hårfarven. Men det var også det med, at vi ikke kan blive brune. Og så var der fregnerne. Jeg gik aldrig i bikini grundet min hvide hud, selvom vi boede ved siden af et friluftsbad, og selvom jeg altid har elsket havvand,” fortæller Bodil til Michael Monty.

Alligevel er hun glad for, at hun har fået lov til at få det røde hår, siger hun, og den formulering bider Michael mærke i.

”Du siger, at du har fået lov til at få det røde hår. Ser du dit røde hår som en gave?”, spørger han derfor.

“Ja, det gør jeg egentlig. Jeg nåede desværre aldrig at møde min farmors rødhårede søster, som altid i familien er blevet beskrevet som et utroligt stærkt og samlende menneske. Hvis jeg har arvet nogle af de samme egenskaber, og det indebærer, at jeg skal have lov til at bære det røde hår, så er det en gave,” svarer hun.

Johanne Milland

Musicalperformer Johanne Milland er hurtigt blevet et kendt ansigt, efter hun spillede hovedrollen i musicaludgaven af det berømte eventyr, Askepot. 

Og selvom hun også bliver bemærket for sit smukke, røde hår, har hun aldrig været særligt forbundet til hårfarven, fortæller hun i bogen. 

“Jeg har aldrig følt mig som rødhåret, fordi jeg ikke synes, jeg ser særlig rødhåret ud. Det handler blandt andet om, at jeg egentlig ikke synes, at jeg i mit ansigt ligner de fleste andre rødhårede. 

En del rødhårede har en fersk hud, og det har jeg aldrig haft. Og hvor jeg især har haft fregner i hovedet og på armene, har mange rødhårede jo fregner over hele kroppen. Så også på dét punkt har jeg følt, at jeg har været lidt mellem to stole.”

Med alderen er Johanne dog begyndt at søge andre med rødt hår, som hun kan identificere sig med.

”Det er meget vigtigt for mig, at det ikke bliver opfattet som om, at jeg ser ned på andre rødhårede, når jeg fortæller, hvordan jeg selv føler. For det gør jeg bestemt ikke – tværtimod. Jeg har bare ikke selv følt mig som en del af The Redhead Community.

Og alligevel føler jeg mig jo samtidig sindssygt rødhåret, når jeg alene fokuserer på mit hår, og efterhånden, som jeg er blevet ældre, er jeg faktisk begyndt at lede mere efter folk med rødt hår på sociale medier, fordi jeg er nysgerrig på, hvordan andre rødhårede lægger makeup, hvad for noget tøj de går i og så videre. 

Den søgen efter identifikation havde jeg slet ikke, da jeg var yngre. Så jeg står jo nok alligevel med et halvt ben inde i den rødhårede lejr. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at når mit hår begynder at blive gråt eller hvidt, vil jeg farve det rødt.”

Jytte Abildstrøm

Den nu afdøde skuespiller og teaterleder Jytte Abildstrøm bliver husket for at bære en unik, rød hårfarve, som hun faktisk helt selv havde valgt. 

For indtil hendes hår begyndte at blive gråt, havde hun naturligt brunt hår. Men da hun var i starten af 40’erne, besluttede hun sig for, at de røde og orange toner passede hende bedre. 

Det fortalte hun til Michael Monty, inden hun gik bort i starten af 2025.

“Egentlig var det lidt tilfældigt, at jeg begyndte at få farvet mit hår. Jeg fik en ny kæreste i 1976, som var skolelærer og meget yngre end mig – og selvom vi ikke er kærester mere, er han stadig en af mine bedste venner. Jeg var på det tidspunkt begyndt at blive lidt gråhåret, og en dag sagde han til mig: Kan du ikke gøre noget ved det? Du skal have noget mere fest omkring dig.”

Hvorfor valgte du netop den røde hårfarve dengang i 70’erne?

“Ved du hvad? Vi har kun det sjov, vi selv laver. Og den røde farve er da festlig, syntes både min daværende kæreste og jeg. Den røde hårfarve er et symbol på glæden ved livet.”

Du kan læse meget mere om de tre kvinder og 11 andre kendte, rødhårede danskere i bogen ’Et liv som rødhåret’.

’Et liv som rødhåret’

  • Interviews med 14 kendte danskere om at have rødt hår
  • Her kan du blandt andet også møde politiker Samira Nawa, tv-vært Sebastian Klein og fodboldkommentator Andreas Kraul
  • Bogen udkommer d. 10. april 2025
  • I bogen kan du også se nye portrætter af de medvirkende, der er taget af fotograf Thomas Tolstrup.

’Et liv som rødhåret’, Michael Monty, Monty Media, 160 sider, 300 kr.

Om forfatteren

  • Michael Monty
  • Født i 1969
  • Journalist, forfatter og presserådgiver