Kvinder & økonomi: ”Sådan helt praktisk: Hvad gør jeg for at få mine penge til at vokse?”
Mænds formuer vokser i langt højere tempo end kvinders, men hvorfor egentlig? Hvordan står det til med den danske kvindes økonomi anno 2020, og hvad kan hun gøre for at få sine penge til at blive til, ja, flere? Det sætter Sandie Westh (33) og Josefine Stork (30) fokus på i det nyeste afsnit af podcasten Tik Tak 30.
Pension, løn, risikovillighed, barsel, deltidsjobs osv. osv.
Der er mange grunde til, at mænd generelt har flere knaster end kvinder i dag – selvom vi skriver 2020 i kalenderen, og man måske skulle tro, at ”kvinder” og ”økonomi” var to ord, der gik mere hånd i hånd.
Men det er de (stadig) ikke, og det er ikke godt nok, mener Helle Snedker, som er kundedirektør og partner i formuepleje.dk.
”Der er fremgang, men der er stadigvæk forskel. Og jeg har blandt andet noteret mig, at når den danske kvinde står og kigger ind i sin tredje alder og skal til at gå på pension, så står hun der med cirka 22 procent færre penge end den tilsvarende mand. Og det er noget skidt,” siger Helle Snedker blandt andet i det nyeste afsnit af podcasten Tik Tak 30, der netop sætter fokus på kvinder og økonomi.
Her påpeger hun, at flere faktorer spiller ind på forskellene – fx at kvinder generelt tager en større del af barselsorloven og har en større andel af deltidsstillingerne i forhold til mændene.
”Det betyder samlet set, at det, vi kan nå at skrabe sammen i kroner og ører hen over et livsforløb, det bliver altså væsentligt lavere end det, drengene kan.”
Investér løs!
Én måde at få kvindernes formuer til at vokse på er fx gennem investeringer i aktier, men her ser vi generelt en lavere risikovillighed hos kvinder end hos mænd – og det er en skam, mener Helle Snedker:
”Investeringslysten bliver på sigt stærkere hos drengene end hos pigerne. Og det gør den muligvis, fordi drengene – samlet set i deres liv – er en lille smule mere risikovilligere, end pigerne er. De søger job, selvom de ikke kan alt det, man skal i jobbet, og de giver sig fx hurtigere i kast med en ny sportsgren eller aktieinvestering – uden måske at have læst til investeringsekspert,” siger hun og fortsætter:
”Vi er måske nogle gange tilbøjelige til at dukke os lidt og lade pengene stå på en bankbog. Og det er en kæmpe udfordring, fordi penge på en bankbog, koster penge (fordi de bliver mindre værd over tid, red.). Og hvis det er penge, som i hvert fald ikke skal bruges de næste fem år, så vil de næsten altid have bedre af at blive investeret end ikke at blive investeret.”
Ifølge Helle Snedker lader kvinder for ofte deres fædre eller kærester tage sig af det økonomiske i tilværelsen – uden måske at overveje de konsekvenser, det kan få på sigt, hvis deres ægteskab fx skulle gå i stykker og de ikke selv har styr på deres økonomi.
”I dag er der langt mindre at dele (mellem kønnene, red.) Dvs.: Du går måske hjemme på barsel og er på deltid, og han løber derudaf og tjener masser af penge, og pludselig en dag finder han en yngre model, og så går han afsted med sin pension.”
Men hvad kan kvinder så gøre for at få en større del af kagen? Og hvor gode er kvinder overhovedet til at investere langsigtet og spottet de aktier, der vil klare sig godt?
Bliv meget klogere i det nyeste afsnit af Tik Tak 30, hvor Josefine Stork blandt andet går til investeringsekspert Line Klingenberg Grove fra Kvindeøkonomien og stiller spørgsmålet: ”Sådan helt praktisk: Hvad gør jeg for at få mine penge til at vokse?” – og hun og Sandie Westh bliver meget klogere på at lægge strategier for kommende investeringer og blandt andet lærer konceptet ”spredning er redning” at kende…