Barn griner sammen med forælder

"Når is-bilen ringer med klokken, er der udsolgt"– og 14 andre løgne, vi blev spist af med som børn

Små, hvide løgne kan bruges til meget. Herunder til at kontrollere sine børn. ALT.dk har samlet 15 løgne, forældre tager i brug for at lukke munden på deres unger.

Det er farligt at bade, efter du har spist, og for meget tv-kiggeri giver dig firkantede øjne.

På redaktionen har vi samlet en række hvide løgne, som vores forældre brugte i flæng, når de ville have os til at opføre os pænt – og måske du kan genkende nogle af dem fra din egen barndom. 

Der findes dog også de mere kreative, som måske ikke er lige så udbredte. 

Én kollega har eksempelvis en far, der bildte hende ind, at man kan få lysene til at skifte fra rød til grøn i en lysregulering ved at blinke med lysene på bilen. Det virkede HVER gang, han gjorde det. Kollegaen troede på den hvide løgn, indtil en taxachauffør en dag grinende afkræftede historien.

En anden blev fortalt af sine forældre, at der fandtes en børne-bytte-central ved Ikea, hvor man kunne bytte sit uopdragne barn til et andet, nyt barn.

Der er også den kollega, som fik at vide, at hun skulle spise op, for ellers ville hun ikke kunne blive medlem af kreditforeningen – hun anede ikke, hvad kreditforeningen var for en størrelse som barn, og i dag har hun stadig ikke forstået koblingen mellem mad og huslån – men hun sørgede dog for at spise op.

Der var også én, hvis far fortalte, at man ALDRIG måtte køre med lyset tændt inde i bilen, fordi det er livsfarligt! Men tilsyneladende findes der faktisk ingen regler om det ... men hun tør stadig ikke gøre det, den dag i dag!

En femte kollega havde en mor, hvis onkel havde mistet det ydderste led af sin finger i en arbejdsulykke. I barndommen fik moren at vide, at det skyldtes lidt for ivrigt næsepilleri - og den historie gik så i arv gennem generationerne.

Her har vi samlet nogle flere af vores forældres falske sandheder, som du måske kan genkende:

1. Svanen kan brække din arm

Det kan den givetvis, men det er rimelig usandsynligt, at den gør det. Til gengæld går du ikke for tæt på vandkanten, hvis du er bange for svanen. 

2. Lad være med at gøre dig skeløjet. Hvis vinden vender, sidder det fast. Det samme gælder for andre grimasser

Med denne løgn, rakte vi aldrig tunge, rullede øjne eller trak os i mundvigen. Næsten da. Tak for skræmmekampagnen, mor og far.

3. Du må ikke svømme, efter du har spist

At vi kun måtte gå ud til navlen, gav rimelig god mening. Men det er svært at forestille sig et barn, der har spist så meget mad, at det ikke må svømme. Hoppede vi på den alligevel? Selvfølgelig gjorde vi det.

4. Du tisser i bukserne, hvis du leger med ild. Hvis du leger med lyset, tisser du også i bukserne

Naturligvis. Sammenhængen er helt ligetil.

5. Hvis du ser for meget fjernsyn, får du firkantede øjne

Nok har vi gloet Dexters Laboratorium eller Ko og Kylling på Cartoon Network i timevis ad gangen. Men vores øjne har endnu til gode at tage form efter kukkassen.

6. Tandfeen findes. Det samme gør julemanden

Helt klart. Og det var påskeharen, der gemte vores påskeæg i haven. Naturligvis.

7. Cola er bare kold kaffe

”Du kan ikke lide det. Det er for voksne og smager lidt stærkt. Børn kan få mælk eller vand.”

8. Når is-bilen ringer med klokken, er det, fordi den har udsolgt

Desværre lille skat, heller ikke i dag kan du få is fra den dyre Hjem-is-bil. Den har udsolgt – igen.

9. Jeg tænker lige over det

I et forsøg på at gøre op med vores uendelige plageri, skulle vores forældre altid ”lige tænke over det”. Smart tænkt, for fem minutter efter havde vi glemt alt om det, der før fik os til at kaste os på vores grædende knæ.

10. Hvis du sluger dit tyggegummi, vil det ligge i din mave for evigt

Og hvem vil ikke have klistret tyggegummi liggende i mavesækken?

11. Hvis du spiser æbleskroget, vil der vokse et træ i din mave

Ideen er ret sej, men har formentlig også givet anledning til diverse mareridt i hovedet på en fantasifuld 7-årig. 

12. Bilen kan ikke starte, før alle har seler på

Man kan først starte bilen og komme afsted, når alle passagerer har sele på. Det er noget med motoren, den er simpelthen lavet sådan. 

13. VHS-båndene bliver ødelagt, hvis de ligger ovenpå VHS-maskinen

... og så kan du jo aldrig se "Løvernes konge" nogensinde igen, og det ville jo være forfærdeligt! Derfor skyndte du dig at rydde op og lægge båndene på plads - som jo var dine forældres plan med den lille løgn.

14. Katten er løbet hjemmefra

... eller måske er den blevet kørt ned. Men historien om, at den bare havde brug for eventyr og måske har fundet et nyt hjem, er bare lidt mere rar.

15. Hvis du spiser op, kommer der godt vejr i morgen

Sådan sikrer forældrene, at barnet får spist al sin broccoli - for tænk nu, hvis det regnede i morgen, så man ikke kunne komme udenfor og sjippe?!