Lonely Planet har kåret verdens 10 bedste byer at besøge i 2019 – og Danmark kan være stolt…

Lonely Planet har kåret verdens 10 bedste byer at besøge i 2019 – og Danmark kan være stolt…

Elsker du at rejse? Så har den anerkendte rejseguide Lonely Planet lavet en ny opgørelse over verdens 10 bedste byer, som du bør tage til i 2019. Se listen her.

10. Meknès, Marokko

Når de fleste af os snakker om at holde ferie i Marokko, er det ofte byer som Marrakech, Rabat eller Casablanca, som bliver nævnt, og det er en skam, mener Lonely Planet.

Ifølge den berømte rejseguide er Meknès nemlig en overset by, som bestemt er et besøg værd. Byen ligger i det nordlige Marokko, og dens store "claim to fame" er, at den faktisk var landets hovedstad mellem 1672 og 1727. I dag bor der lidt over en halv million indbyggere i byen, som du bør besøge, hvis du går op i historie og arkitektur. Meknès rummer smukke, historiske bygninger, ruiner og et omliggende landskab, som giver byen en helt speciel charme, der har været uforandret igennem århundreder.

9. Zadar, Kroatien

"Zadar er genopstået fra asken af sin krigshærgede fortid og er blomstret op til at blive en levende kosmopolitisk by." Så smukt lyder det, når Lonely Planet sætter ord på, hvorfor vi alle bør skynde os at booke en billet til Zadar i Kroatien.

Rejseguiden anbefaler, at besøgende bevæger sig rundt i den gamle del af byen, ser de romerske ruiner, besøger innovative museer og gå videre på afslappede caféer og smarte barer. Mest imponerende er dog alligevel byens populære havnepromenade ud mod Adriaterhavet, hvor de lokale samles for at lytte til "Morske orgulje", som er en arkitektonisk kunstinstallation, der spiller musik frembragt af havets bølger.

8. Seattle, USA

Er der en moderne storby med globalt udsyn og fingeren på pulsen, er det Seattle, skal vi tro Lonely Planet. De hylder den amerikanske by med flatterende ord som: Smart, progressiv og fyldt med kreativ energi.

Årsagen til byens fremdrift skyldes, at den er hovedsæde for Amazon. Verdens største onlineforhandler har radikalt forvandlet store dele af byen, og du bør besøge Denny Triangle-kvarteret, hvor medarbejdere i vilde kontorbygninger deler lokaler med 40.000 planter. Derudover skal du slå vejen forbi Space Needle og måske også køre en tur ned til havnefronten – her kører du selvfølgelig ikke på en grim motorvej af beton, men derimod inde i en billion dollar dyr tunnel. Fremtiden er landet!

7. Dakar, Senegal

På syvendepladsen over verdens pt. fedeste byer skal vi en tur til Afrika, nærmere betegnet Dakar. Byen, der er kendt for billøb, rummer også en lækker solkyst, farverige markeder og smarte natklubber, hvor man fester til den lyse morgen, hvor lyden af de første morgenbønner runger udover det tropiske landskab.

6. Mexico City, Mexico

Grib dit rødbedefarvede pas og skynd dig at booke en billet til den mexicanske hovedstad. Mexico City er udnævnt som World Design Capital i 2018, og netop byens historiske fokus på arkitektur, kunst og design gør, at den er et uforglemmeligt besøg værd.

5. Kathmandu, Nepal

"Itsi Bitsi ta' med mig til Nepal," lyder en af stroferne i en skøn, gammel hippiesang med bandet Steppeulvene, og netop det budskab er til dels stadig aktuelt.

Ifølge Lonely Planet bør du nærmere betegnet overveje en rejse til Kathmandu i Nepal. Byen blev ramt af et forfærdeligt jordskælv i 2015, men i dag handler byens identitet meget mere om genopbygning og fornyelse. Historiske monumenter genskabes, og byen er - trods den berygtede trafik, smog og støj - mere levende, end den har været i flere årtier, understreger rejseguiden. I dag finder du ligefrem pålidelig elektricitet og wi-fi i den atmosfærefyldte by med de labyrint-lignende gamle gader.

4. Miami, USA

Er du en foodie med en forkærlighed for kunst og innovativt by-design – og har du heller ikke noget imod at kunne slænge dig på smukke strande, der er et tropisk paradis værdigt, så er det Miami, som bør være dit næste rejsemål.

I centrum af byen finder du desuden også et berømt videnskabsmuseum (der har kostet den nette sum af 305 millioner dollars), parkerne rummer offentlige kunstinstallationer, og byen har sit eget Design District og selvfølgelig også et legendarisk natteliv, fremhæver Lonely Planet.

3. Novi Sad, Serbien

Har du ikke besøgt Serbien endnu, er det på tide. Og byen, som er den helt hotte at tage til, er Novi Sad, der kan bryste sig af at være landets næststørste by. Det er dog ikke det eneste, som gør byen til noget særligt.

Novi Sad er nemlig udnævnt som den europæiske ungdomshovedstad i 2019, og i 2021 får den æren af at blive den europæisk kulturhovedstad. Hvorfor så det? Ifølge Lonely Planet blomstrer flere af byens kvarterer med alternative kulturområder, hvor musik, film, teater og kunst dyrkes for fuld udblæsning.

2. Shēnzhèn, Kina

På andenpladsen ligger Kinas mest innovative by, Shēnzhèn, som den berømte rejseguide kalder en slags kinesisk "Silicon Valley". Det er dog ikke kun inden for tech og design, at byen er frontløber, på underholdningsfronten rummer Shēnzhèn også en imponerende indie-musikscene, cool caféer og et stort museum for moderne kunst.

 

1. København, Danmark

"Danmarks cool hovedstad er ustoppelig." Så direkte omtaler Lonely Planet den by, som de mener, er verdens mest attraktive at besøge i 2019, nemlig København. Den verdensberømte rejseguide fremhæver New Nordic-mad med Noma i fronten, byens blomstrende street food-scene ude på Refshaleøen og forlystelsesparken Tivoli, som nogle af højdepunkterne ved København.

Der er også positiv omtale af byens nye vartegn, Amager Bakke, som er et moderne og miljørigtigt forbrændingsanlæg med en skibakke på toppen. Derudover bør besøgende også slå et smut forbi Dansk Arkitektur Center, og endelig glæder rejseguiden sig over, at det bliver lettere at komme rundt med offentlig transport i byen, når den forventede Metro-Cityring efter planen står færdig i 2019.