Luise på 27: Derfor fik jeg botox

Luise på 27: Derfor fik jeg botox

At du kan glatte rynkerne ud med et skud botox i frokostpausen er der intet nyt i. Vi har vænnet os til, at alderstegn og skønhedsfejl kan fjernes, og det er ikke en gang tabu længere at fortælle, at man har "fået lavet noget".

Hvad der imidlertid kan overraske er, at det primært er unge kvinder, der leger med tanken om at rettet fejl og mangler – til trods for, at det må formodes, at de har færre rynker end deres ældre medsøstre. Ifølge en Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske har to ud af ti af de 18-35-årige overvejet at få foretaget et kosmetisk indgreb i fremtiden, mens det kun er en ud af 20 af de, der er 60 år og ældre, der overvejer at få fyldt rynker ud.

Kønsforsker Karen Sjørup forklarer, hvorfor det er de yngre frem for de ældre, der bekymrer sig om ansigtsfolderne. Hun mener, at det skyldes forfængelighed, og forfængelighed ses oftere hos yngre kvinder end ældre: 

− Det er da en dejlig idé, at man skal være 100 procent perfekt, når man er i 20’erne og er næsten perfekt i forvejen. Men når man er over 60, er der så mange alderstegn, at man ikke ved, hvor man skal starte. Det er jo ikke kun ansigtet, der rynker, men både ryggen, maven og overarmene, der hænger Så giver man måske hellere op, siger hun. 

Botox er som en tur i fitnesscenteret

En af dem fra den yngre generation, der har fået lavet et kosmetisk indgreb, er 27-årige Luise Mortensen, der til daglig arbejder som vuggestuepædagog. Hun var træt af bekymringsrynkerne mellem øjenbrynene, der fik hende til at se træt og alvorlig ud. Et par indsprøjtninger i panden, under og imellem øjenbrynene kunne gøre hendes rynkeproblem til fortid, så Luise besluttede sig for at få en botox-behandling. Hun fortæller da også, at det for hende handler om forfængelighed.

− Man er jo lidt forfængelig, og man vil gerne holde sig ung så lang tid som muligt. Jeg føler mig rigtig ung, så jeg vil ikke gå rundt og se træt og gammel ud, siger Luise. 

I hendes øjne er der ikke forskel på det, der driver kvinder ned i fitnesscenteret, og på det, der driver dem hen til kosmetiske klinikker.

− Man er jo også forfængelig, når man går op i sin krop, træner og spiser sundt. Det går ud på det samme - nemlig at komme til at se godt ud. Så jeg synes egentlig ikke, man behøver være flov eller skjule, at man har fået botox. Det skal ikke være så tabubelagt. 

Mænd må godt have rynker

Men forfængeligheden skal ikke have skylden alene. For selv om unge kvinder måske går højere op i at se godt ud end ældre, så har samfundsidealerne ifølge Karen Sjørup ændret sig, så kravene til unge er urealistiske.

− Mænd kan godt se erfarne ud, hvis de har en rynke i panden, men der er et vist dukkeagtigt billede af kvindeansigtet, der ikke må være præget af for mange bekymringer eller erfaringer. Problemet er, at der er sat en standard for, hvordan en kvinde skal se ud, og hvis hun ikke ligner de modeller, der går rundt på catwalken, så føler hun, at hun falder ved siden af det perfekte, siger hun.

Det er Luise Mortensen ikke enig i. I hendes eget tilfælde har hun gjort det for sin egen skyld og ikke fordi, samfundet har dikteret det.  

− Jeg kan godt lide at se godt ud, og det er jo okay, bare det ikke er noget, man skal leve efter eller noget, der dikterer ens liv. Jeg kunne ikke forestille mig, at nogle af dem, jeg omgås, har tænkt, ”Hold da op nogle rynker hun har!” Min kæreste synes da også, det er noget pjat, men han støtter mig i det, jeg vil, og synes, jeg skal gøre det, der gør mig glad.