Maria Helleberg

”Det var nok det værste, jeg kunne gøre, for han viste sig at være oberst i KGB”

En tur til Sovjetunionen blev kimen til en livslang frygt for forfatter Maria Helleberg. Det fortæller hun i et stort interview til Hendes Verden.

”Sådan går det kvinder, der går alene om aftenen”.

Forfatter Maria Helleberg har aldrig slået nogen før, men da manden foran hende ytrer den korte sætning, ser hun rødt. For første og sidste gang placerer hun sin knytnæve i en anden persons ansigt – og det har endt med at forfølge hende resten af livet. Det fortæller forfatteren i et stort interview til Hendes Verden.

Maria Helleberg er på ferie i Sovjetunionen med et stort hold af mennesker, som er afsted for at se på kunst og vandfald. De deler ifølge forfatteren hotel med en række sikkerhedsfolk fra KGB, og da en kvinde fra rejsegruppen en aften bliver voldtaget, opdager Maria, hvor galt det kan gå, hvis man lægger sig ud med den tidligere sikkerhedstjeneste.  

”En af sikkerhedsfolkene sagde efterfølgende til mig: ”Sådan går det kvinder, der går alene om aftenen”. Jeg blev rasende. Jeg har aldrig slået nogen hverken før eller siden, men jeg gav ham min højre knytnæve lige på siden af hovedet, så han fik næseblod. Det var nok det værste, jeg kunne gøre, for han viste sig at være oberst i KGB, og jeg stod til tre års straffearbejde.”

Heldigvis var der ingen, som ifølge Maria Helleberg ville vidne for obersten. I stedet gik han op og ned ad gangen og råbte og skreg med et blodigt lommetørklæde som eneste bevis, og inden situationen nåede at eskalere yderligere, blev der trukket i trådene hjemme fra Danmark.

”Nogen fik fat i den danske ambassade, og jeg aner ikke hvordan, men pludselig havde jeg diplomatisk immunitet – jeg tror de ansatte mig som kulturattaché på stedet. Jeg fabrikerede en historie om, at voldtægtsofferet var min sekretær, og sådan kom vi ud af landet. Jeg tror, jeg var død, hvis de havde sendt mig i straffelejr i Sibirien.”

Maria Helleberg har været i Rusland siden, men frygten har alligevel ligget latent i maven efter mødet med obersten.

”Jeg har altid været lidt bange for, at obersten skulle finde mig igen. Det er da lidt uhyggeligt, at der måske går et menneske rundt i Novgorod med adgang til våben og har al mulig god grund til at skyde mig.”

Læs hele interviewet med Maria Hellberg i denne uges Hendes Verden. Her fortæller hun også om en turbulent barndom og om at miste sin mand og at skulle lære at leve på ny.

Maria Helleberg, 66 år

Forfatter til en lang række især historiske romaner.

Senest har hun skrevet fire bøger om sin familie, hvor den nyeste i rækken, Teenageren fra Thy, udkom i oktober 2022.