Mærk dine grænser, og sig nej

Mærk dine grænser, og sig nej

Kender du egentligt dine personlige grænser? Prøv at mærke efter: Hvor går din grænse i forhold til f.eks. afbrydelser, tjenester, drillerier, din tid, din krop, din familie og dine venskaber?

Hvis du er helt klar over dine egne grænser og prioriteter, betyder det mindre, hvad andre mener og tænker. Og så er det ikke svært at sige fra – heller ikke over for småting, for de er ikke små i din verden, hvis de tager din energi!

Når du ikke kender dine egne grænser, er det nemt at lade sig overrumple af andres meninger om, hvad der er småligt, og hvad der ikke er. Og hvis det er svært for dig at sige fra, skyldes det måske, at du ikke er fuldstændig klar over, hvad der er de vigtigste prioriteter i dit liv lige nu. Prøv at brainstorme på områder, som du finder vigtige lige nu (f.eks. familie, karriere eller sundhed). Og prioritér din liste.

Kig på de tre øverste punkter og spørg dig selv, om det virkelig er de allervigtigste? Spørg dig selv: Har jeg lyst til sige fra over for alle „småtingene“ for at prioritere netop disse tre områder?

Hvis du svarer ja, så tænk over hvilke områder/ting/personer/situationer, du vil få en masse positivt ud af at sige fra over for i de næste tre måneder. 

 


ØVELSE

Hvornår sagde du sidst nej?

Tænk på tre situationer inden for den seneste måned, hvor du sagde fra – også selv om det var en overvindelse.

Tænk på tre situationer inden for den seneste måned, hvor du ikke sagde fra – eller rettere ikke valgte dig selv til.

Hvad var nemmest for dig at komme i tanke om af de to? Hvis det var nemt for dig at komme i tanke om situationer, hvor du sagde fra, så fokusér på at bevare et balanceret forhold til kunsten at sige til og fra.

Hvis du synes, det var udfordrende at komme i tanke om, hvornår du havde sagt fra, så sæt det i højsædet en tid. Du vil få mere energi, glæde og balance, når du ved hvornår, det er tid til at sige til og fra i dit liv!

 

Fakta

Lifecoach

Sofia Manning

VI ER BANGE FOR AT SIGE FRA, FORDI…

• vi frygter afvisning.

• vi er bange for at gå glip af noget.

• vi ikke kan mærke os selv.

• vi tror, andre ved bedre.

• vi frygter vrede og konflikt.

• vi er bange for at såre modparten.

„At sige fra er også en træningssag. Forvent, at jo mere du gør det, jo stærkere bliver din sige fra-muskel. Men husk at træne ofte“