Måske har du aldrig hørt om hende, men det her er en af Danmarks største kvindeforkæmpere
Hun er en af de kvinder, som i høj grad har været med til at gøre en forskel og bygge det fundament, som vi står på i dag – men mange kender forbavsende lidt til hende. Ny podcast stiller skarpt på en af nyere tids helt afgørende kvindeforkæmpere.
Forestil dig den tid, hvor kvinder ikke måtte stemme til Folketinget, ikke besidde betydningsfulde hverv i samfundet og helst skulle tie, når mændene talte. Og forestil dig så at være en af de kvinder, der tænkte: ”Det skal laves om – nu!”
Vi skal tilbage til Nørrebro, 1871. I en beskeden lejlighed i Korsgade i København sidder en lille gruppe mennesker bøjet over et skrivebord. Papirerne flyder.
Mens børnene løber rundt i stuen, lægger 34-årige Matilde Bajer og de andre sidste hånd på stiftelsen af Danmarks ældste kvindeorganisation, som har haft afgørende betydning for kvinders rettigheder i dag.
Allerede da Mathilde Bajer var ung, syntes hun, det var urimeligt, at kvinderne havde de samme byrder, men ikke de samme rettigheder, som mændene. Det ville hun ikke finde sig i, så hun stiftede Dansk Kvindesamfund sammen med sin mand, Frederik Bajer, som var tidligere officer og sad i Folketinget.
Men de skulle vise sig at møde meget modstand – også blandt andre kvinder.
I en ny podcastserie, som Talk Town og Nationalmuseets medie, Vores Tid, producerer i fællesskab, kan du blive klogere på en af Danmarks stærkeste kvindeforkæmpere. Og på, hvorfor mange ikke kender en af dansk kvindebevægelses vigtigste frontfigurer.
Så hvem var denne stærke kvinde, som på en og samme tid var husmor og åbnede sit hjem op for diskussioner med andre kvindeforkæmpere? Som ville mere end at stifte familie, opdrage børn og føre slægten videre? Hvad opnåede hun, og hvilke udfordringer måtte hun igennem for at nå det?
Asger Juhl er gennemgående vært i serien ”Danskere, der ændrede historien”, hvor du ud over at møde Mathilde Bajer også kan stifte bekendtskab med andre stærke kvinder som Karen Blixen og Thit Jensen og mænd som Grundtvig, Panum og Bohr.
Asger Juhl tager lytterne med tilbage i tiden. Til små lejligheder i København, en kro på Sydsjælland og altså også til stuen i Korsgade, hvor Bajer-parret stiftede Dansk Kvindesamfund. Det gør han sammen med nogle af landets fremmeste eksperter inden for de pågældende områder.
Hør mere….
Story House Egmonts podcastunivers, Talk Town, producerer podcasts for voksne og børn.
”Danskere, der ændrede historien” udkommer hver torsdag og de følgende torsdage.