Kvinde hos optiker

Min optiker bruger diskriminerende ord. Skal jeg sige noget?

Skal jeg som hvid kvinde sige fra overfor diskriminerende sprogbrug om ikke-hvide mennesker? Det spørger denne uges læser Mica Oh, underviser i anti-racisme og strukturel racisme, om i ALT.dk's anti-racistiske brevkasse.

Spørgsmål om diskriminerende sprogbrug

Hej Mica,

Jeg har et spørgsmål, som jeg håber, at du måske kan hjælpe mig med.

Forleden var jeg til optiker med min søn, og optikeren kommenterede, at min søn var meget velopdragen i forhold til alle kralamutternes sønner (hans ordvalg). Jeg var helt handlingslammet i det øjeblik og vidste overhovedet ikke, hvad jeg skulle sige.

Derfor spurgte jeg ham blot om, hvorfor han dog mente det? Og at det da ikke kunne gælde for alle såkaldte indvandrere? Det mente han, og jeg lukkede jo bare diskussionen der.

Vi har nu valgt at bruge en anden optiker. Men jeg er rystet og vil gerne have en 'racisme plan' memoreret, så̊ jeg i andre lignende situationer kan sige fra. Sådan fungerer mit hoved nemlig.

Har du nogen anbefalinger til, hvordan man som hvid kan sige fra overfor andre hvide?

Bh Simone

AntiRasistisk_bravkasse_stamp_faktabox-2.png

Århundreder lang racekamp er atter blusset op efter drabet på amerikanske George Floyd og minder os om, at historien står i nutid. Det store spørgsmål er, hvad er næste skridt i kampen mod racisme?

Over sommeren vil Mica Oh, debattør og underviser i anti-racisme, besvare læsernes spørgsmål om store og små hverdagsdilemmaer indhyllet i racismens kappe, herunder berøringsangst og børneopdragelse, udklædning og upassende sprogbrug. Alt sammen i håbet om at skabe en verden med mindre splittelse og mere kærlighed.

Velkommen til Danmarks første anti-racistiske brevkasse.

Hvis du har et spørgsmål til Mica Oh, så send os en mail på tip@alt.dk

Svar fra Mica Oh

Hej Simone,

Først, hvor er det dejligt, at du tager afstand, og hvor er det dejligt, at du står op for, at ingen skal diskrimineres – og på den baggrund – forskelsbehandles.

Dernæst forstår jeg godt, at det kan være svært at handle i en situation, som man ikke er forberedt på, for selvom optikerens ord ikke var rettet mod din dreng, så siger han indirekte til dig, at din søn er bedre end en, som ikke er hvid.

At bruge ordet kralamutter (krakkemutter, red.) er, uanset hvordan man vender og drejer det, et nedsættende ord om mennesker, som ikke er hvide.

Derudover eksisterer ordet kralamut ikke, men jeg tænker, at optikeren mente ordet krakkemut. Ordet krakkemut blev oprindeligt brugt af danskere i Grønland og er sidenhen blevet brugt i nedsættende termer om ikke-hvide mennesker. Men lige såvel som man ikke accepterer et ord som kamelklapper om en sort eller brun person, så er ordet krakkemut lige så nedsættende og ikke acceptabelt.

Du skriver, at du ville ønske, at du havde en ”racisme-handlingsplan”, så du er bedre forberedt til at sige fra overfor andre hvide mennesker, der udviser racistisk adfærd i ord og handling.

Situationer er forskellige – ligesom mennesker – og derfor er det svært at have en direkte håndbog i, hvordan man afvæbner mennesker, som kommer til at agere racistisk, men at du har valgt at skifte optiker, er et direkte og tydeligt skridt imod at tage afstand fra ham.

Dernæst kan du vælge at skrive en besked til vedkommende, hvori du forklarer den ubehagelige situation, som han satte dig og din søn i, og forklare dit valg i forhold til at skifte optiker. Måske hjælper det, måske får det optikeren til at reflektere over sit ordvalg en anden gang.

Det vigtigste er, at du taler med din søn om situationen, hvis han er i en alder, hvor han forstår både ord og situationer. Og taler med ham om, hvorfor man ikke omtaler mennesker i nedsættende og diskriminerende vendinger.

Det er så vigtigt, at vi alle gør vores del i det anti-racistiske arbejde, i ønsket om at vores børn vokser op i en verden, hvor vi som mennesker betragter hinanden som ligeværdige. Tak for din indsats.

Kh Mica

Mica Oh, 45 år, afholder kurser om anti-racisme og intersektionel feminisme og har undervist på Københavns Universitet, Rytmisk Musik Konservatorium og Leipzig Universitet. Desuden har hun også afholdt samtalesaloner om intersektionel feminisme og diskrimination.

Mica-Oh-faktaboks.jpg