Ramt af kræft: ”Havde det været i dag, ville jeg være død af angst”
Michael Robak, vært på Go’ Morgen Danmark og forfatter, er aktuel med sin anden bog ’Øm’ efter debuten, der uofficielt gav ham titlen som Danmarks nye sexforfatter. Vi har mødt ham til en snak om at være nær de halvtreds, stirre ind i omverdenens fordømmende blik og mærke dødeligheden. Noget, der ikke fyldte for otte år siden, da han blev ramt af kræft.
– Før har kroppen bare været en legeplads, og man har brugt den til fest og fornøjelser, nu tænker jeg over, at den er afgørende for resten af mit liv, siger Michael Robak i denne uges ALT for damerne, der er på gaden torsdag.
Her fortæller han, at han har haft ondt i ryggen i 14 dage og er lidt bekymret. Kroppen skal nemlig helst holde 30 år endnu.
– Det har jeg aldrig tænkt over før. Det er noget, der er kommet inden for de seneste år. For otte år siden fik jeg konstateret kræft i et modermærke på mit ben, og seriøst, det kostede mig kun en halv sygedag. Det var bare sådan "ok, hvad gør vi ved det? Vi fjerner det. Og hvad så? Så går vi ud fra, du er rask. Okay".
– For en god ordens skyld ringede jeg og underrettede min chef, som er 10 år ældre end mig, og han var SÅ alvorlig omkring det og ville næsten presse mig til at holde nogle dage fri. Jeg var sådan lidt "det er lige meget". Så havde jeg haft kræft. I dag forstår jeg, hvorfor han tog det så tungt. Hvis det havde været nu, ville jeg være død af angst over at have fået konstateret kræft. De år gør en kæmpe forskel. Døden bliver nærværende, siger han. Og græmmes lidt ved at høre sig selv lyde som en 80-årig.
– Men det kommer jo af, at jeg nu har en alder, hvor jeg kender nogen eller hører om nogen, der var 52 og gik og slog græs og lige pludselig faldt død om, og ingen vidste, at han var syg. Lige pludselig er det realistisk. Jeg fejler ikke en skid, og jeg har egentlig også masser af energi, og det er jo også, fordi børnene ikke længere er små og ikke kræver så meget. Men jeg kan jo bare mærke, at jeg bliver hurtigere træt, og at rygsmerter ikke længere kan tages med Panodil.
For gammel til Converse?
I bogen 'Øm' konstaterer hovedpersonens usentimentale bror, at 40'erne er ren afvikling. For Michael Robak hænger den følelse sammen med den aldersrelaterede selvcensur, vi underlægger os selv.
– Jeg synes, vi skal passe på med at lave for mange regler for os selv: "Kan man blive ved med at tage til Roskilde Festival?", "Hvornår er man for gammel til at gå i Converse-sko?" og "Hvor længe må kvinder blive ved med at have langt hår?".
– For dem, der i virkeligheden er fede, dem, vi alle sammen ser op til, er dem, der slet ikke går op i den slags og slet ikke censurerer sig selv. Lise Nørgaard, Jørgen Leth, Ulla Therkelsen, dem synes vi jo er megacool. Vi bliver meget begejstrede for folk, som kan blive ved med at holde en energi og have noget drive. De har jo så meget vitalitet.
Hvad er koden til det?
– Lad være med at være optaget af, hvad andre tænker. Hvis man stadig gerne vil til Roskilde, når man er 50, hvorfor skulle man så ikke?
Læs hele interviewet i dennes uges ALT for damerne, hvor tv-værten blandt andet fortæller, hvordan det er at have første arbejdsdag foran hele Danmark, følge i kæresten Cecilie Frøkjærs fodspor og blive opfattet som Danmarks nye sexforfatter.