Miriam og Jay Turning Tables

Miriam og Jay deler alternativ passion: Det hjalp mig med at komme ud med svære følelser

Kan musikken redde unge mennesker fra ballade på gaden? Ja, mener et socialt projekt fra Nørrebro i København. Vi har mødt to af projektets talenter Miriam og Jay som har lært at kanalisere store følelser ned i et beat.

Miriam og Jay har ottemåneders-dag i dag. Det er også dagen for ALT for damernes store Guldknap-fest, og de to unge talenter skal lægge det musikalske spor til det store modeshow i operaen.

Humøret er højt, nerverne lidt større. For selvom 27-årige Miriam Tianna Jensen Camara og 29-årige Jay Arendse-Olsen er vant til at stå bag en mixerpult, kan det tælles på én hånd, hvor mange gange de har optrådt for et stort publikum.

”I år er det boomet, og vi har været på Roskilde Festival og Folkemødet og spille, men det er kun otte måneder siden, at vi mødte hinanden og skulle dj’e sammen. Så vi blev bare kastet ud i det hele og har kunnet bounce lidt på hinanden undervejs,” siger Jay.

Den kvindelige dj-duo er blevet parret som en del af det sociale projekt Turning Tables. Et kreativt fællesskab, der lader unge eksperimentere med alt fra musik til tv, foto og dokumentar.

Projektet er i princippet for alle unge, der vil kanalisere deres energi ned i et kreativt projekt, men det har også et andet formål, fortæller Miriam.

”Der er også et lille håb om at kunne hive de udsatte unge ind. Få dem væk fra gaden og ind i noget kreativitet, som gavner dem på den lange bane. Så det er for alle, men med fokus på at få hjulpet nogle udsatte unge med at kanalisere kreativiteten ned i noget positivt i stedet for at stå på gaden og gøre noget ikke så smart.”

Terapeutisk proces

Egentlig var det slet ikke DJ-tjansen, der trak mest i de to kvinder fra Nørrebro i København. Miriam ville gerne være cirkusartist og forfinede sine tricks på en cirkusskole. Da hun for tre måneder siden blev opereret, blev den drøm sat på pause, og det blev startskuddet til en ny passion:

”Jeg har været vant til at bruge min krop hele mit liv, og når jeg lige pludselig ikke kan bruge min krop mere, så er det ligesom et glas, der flyder over. Så jeg har tænkt meget over, hvad jeg så kan være kreativ med,” siger hun og smiler stort.  

”Jeg ville vildt gerne være sanger, men jeg lyder som en kat, der er blevet sparket i røven. Så mødte jeg én fra Turning Tables på den bar, hvor jeg arbejder, som foreslog, at jeg kom forbi og prøvede at eksperimentere med mine DJ-drømme sammen med en anden kvinde. Og det viste sig så at være Jay.”

Jay slår ud med armene.

Hun har ligeledes drømt om at bruge sin stemme og har sideløbende med dj-tjansen prøvet kræfter med at rappe.

Rapperen kan nemlig noget, en dj ikke formår – hun kan bruge sine ord, og der var en periode i Jays liv, hvor lige præcis dét var nødvendigt.

”Min mor forsvandt i et helt år på et tidspunkt, og jeg vidste ikke, om hun var død, eller hvad der var sket, eller hvor hun var henne. Jeg vidste heller ikke, hvordan jeg skulle bearbejde det, indtil jeg fandt et beat på YouTube og vidste, at det her kunne jeg skrive lidt ind over. Det er ikke blevet færdigt endnu, for det er en længere proces, men det var en terapeutisk ting for mig. Det er lidt som en erstatning for en dagbog,” siger hun.

Syv år er gået, siden den traumatiske oplevelse, og Jay har efterfølgende fundet sin mor. Men erfaringen har hun taget med sig ind i sit nye arbejde.

”Jeg har skulle komprimere en hel fortælling ned til tre minutter, og det er en fed måde også blive bedre til at formidle på, fordi du på dén måde skal finde et ord, som fortæller mere end bare én ting – og samtidig få det til at lyde godt.”

Se og hør Miriam og Jay spille til ALT for damernes store modeshow i videoen herunder: