Nyt studie: Kvinder tjener 7 % mindre for samme job
Kvinder tjener i gennemsnit 7 % mindre, selv om de har akkurat samme profession og job som deres mandlige kolleger. Det er konklusionen i et nyt studie.
17. november ramte nyheden om, at danske kvinder kunne holde fri resten af året. 17 fagforeninger satte nemlig fokus på ligeløn med udmeldingen om, at kvinder i gennemsnit får 13,5 procent mindre i løn end mændene, og det betyder, at omsat til arbejdsdage burde 17. november være sidste lønnede arbejdsdag for kvinder i Danmark, og at vi derfor går på arbejde som frivillige resten af året.
Sidenhen har der været en del debat om, hvorvidt der reelt er et problem med ligeløn (den lader vi lige stå lidt ...)
Men nu dokumenterer et nyt studie, at kvinder ikke får det samme i løn som mænd – selv om de har samme job.
Studiet, der viser ulighed i løn mellem mænd og kvinder i 15 lande, er netop publiceret i tidsskriftet Nature Human Behaviour.
”Danske kvinder tjener i gennemsnit syv procent mindre end mænd, selv om de arbejder på samme arbejdsplads, har samme profession og samme job. Studiet viser også, at disse lønforskelle inde i de enkelte virksomheder i høj grad bidrager til, at vi har den store forskel på 18 procent mellem kvinder og mænds løn generelt i det danske samfund,” siger Lektor på Copenhagen Business School Lasse Folke Henriksen til i en pressemeddelelse.
Kalder på politisk initiativ
Lasse Folke Henriksen er medforfatter til det nye studie, og ifølge ham er det nu for første gang dokumenteret, at en stor del af den generelle lønforskel stammer fra ulige løn på arbejdspladserne.
”Den nye viden må inspirere til en ny drejning af den politiske debat om ligeløn i Danmark og vække stof til eftertanke hos beslutningstagere i virksomhederne. Hele 40 procent af det samlede løngab i Danmark kan henføres til, at kvinder får lavere løn ude på arbejdspladserne end mænd i samme profession og job,” siger Lasse Folke Henriksen.
Tidligere har forklaringen på løngabet ofte været begrundet i, at mænd og kvinder arbejder i forskellige typer af job, og at kvinderne har været i overtal i lavt betalte jobs bl.a. i den offentlige sektor. Men den forklaring skydes nu i sænk med det nye studie, der dokumenterer, at forhold ude på arbejdspladserne også er en væsentlig motor for uligeløn – og det kalder på et fokus fra politikerne til at få ændret på den statistik, så der kan komme ligeløn en gang for alle.