Her er 5 ting, du (måske) ikke vidste om Olena Zelenska

Her er 5 ting, du (måske) ikke vidste om Olena Zelenska

Du kender måske bedst Olena Zelenska som værende gift med den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj. Men vidste du, at hun har en fortid som manuskriptforfatter i comedybranchen og at hun kæmper for at stoppe partnervold mod kvinder? Lær præsidentfruen at kende her.

Ukraine er som bekendt i krig mod Rusland, og i spidsen af det ukrainske folk står præsident Volodymyr Zelenskyj. En mand, der blandt andet er kendt for sin tidligere karriere som komiker og skuespiller, og som altid er iklædt militærtøj som et symbol på, at han med stålvilje vil kæmpe for sit land til det sidste.

En stærk mand, vil mange beskrive ham som. Men som bekendt står der altid en stærk kvinde bag en sådan mand.

Volodymyr Zelenskyj er nemlig gift med Olena Zelenska, og hun er ofte ved hans side ved statslige besøg, og når han taler til sit folk. Men hvem er hun egentlig?

Vi forsøger at gøre dig klogere på Ukraines førstedame her.

Arbejdede i comedybranchen

Olena Zelenska blev født d. 6. februar 1978 i den ukrainske by Kryvyi Rih. Hun er enebarn og er vokset op i et russisk talende hjem, hvor hendes mor var ingeniør og leder i et byggefirma, og hendes far var professor på en teknisk skole.

Hun er uddannet fra Kryvyi Rih National University indenfor arkitektur, men sideløbende med hendes uddanelse, havde hun en stor interesse for komik. Det samme havde hendes nuværende mand, Zelenskyj, som var en del af en comedy-truppe.

Efter de blev kærester, turde hun også selv tage springet ind i comedybranchen, og de fik begge stor succes med det. Han foran kameraet og hende bag, hvor hun arbejdede som manuskriptforfatter.

I 2003 grundlagde Volodymyr Zelenskyj produktionsselskabet "Kvartal 95". Her arbejde Olena blandt andet som skribent på et af de mest populære programmer ved navn ”Evening Kvartal”, som minder om det amerikanske ”Saturday Night Live.”

I branchen var hun ofte den eneste kvinde til stede, men det passede hende helt fint, fortæller hun til Vogue.

”For mig er det lettere at arbejde sammen med mænd end kvinder. Døren til comedybranchen er lige så åben for kvinder, som den er for mænd, men færre kvinder vover sig ind i den. Det kræver noget mod at gå den her vej.”

Mødte hinanden som 17-årige

Zelenskyj-parret mødte hinanden allerede i gymnasiet, da hun var 17 år, men det var først, da de senere gik på universitetet, at kemien imellem dem opstod. 

Om sin kone siger han: ”Selvfølgelig er hun min store kærlighed, men hun er også min bedste ven. Og så er hun en fantastisk mor.”

I et Instagramopslag på Olena Zelenskas profil kan man se, at kærligheden er gengældt fra hendes side. Her har hun nemlig delt et billede af sin mand og skrevet følgende:

”Jeg er rimelig sikker på, at du kigger på mig på det her billede. For du kigger altid på mig på den måde. Jeg ønsker for alle kvinder, at de får den her slags blikke. Den måde kigger man kun på, når man virkelig elsker nogen. Jeg mærker altid din kærlighed. Så længe du kigger på mig på den måde, er jeg ikke bange for noget.”

Parret skulle efter sigende have været kærester i otte før, før de giftede sig i september 2003.

Gik under jorden

Parret er forældre til to børn. En datter, der blev født i juli 2004, og en søn, der blev født i januar 2013.

I et interview med Vogue, fortæller Olena om familielivet, inden krigen brød ud. Som familie elskede de at lave ting sammen, og især at holde filmaftener. Hun fortæller, at de har set Forrest Gump ”en million gange”, og at hendes personlige favoritfilm er ”Legendernes tid”.

Dog skete der en drastisk ændring i privatlivet, da krigen brød ud. Volodymyr Zelenskyj blev i Kiev, hvorimod Olena og børnene gik under jorden og flyttede rundt mellem steder, de kunne være sikre.

Hun fortæller, at hun dengang, udover at udføre sine pligter som præsidentfrue, også skulle have privatlivet til at hænge sammen, så familien ikke blev splittet for meget. Hun hjalp blandt andet sin søn med onlineskole, og så spillede hun brætspil og læste med sine børn.

Støtter ukrainske designere

Når Olena Zelenska deltager i offentlige begivenheder, er hun altid ulasteligt klædt. En gang imellem i elegante kjoler og bluser, men oftest ses hun iført skarpe jakkesæt.

Umiddelbart er det de færreste præsidentfruer, der iklæder sig jakkesæt, men Olenas tøj er et klart symbol på, at hun er en foregangskvinde for ligestillingen, og at hun tager sit hverv som præsidentfrue lige så seriøst, som hendes mand tager sin præsidentpost.

Uanset om Olena Zelenska dukker op i kjoler eller suits, kan man næsten være sikker på, at tøjet er produceret af en ukrainsk designer. Hun vil nemlig støtte op om de tøjproducenter, der på grund af krigen i landet, er under pres.

Kæmper for kvinder og børn

Da Odena Zelenska blev kastet ind i politik i forbindelse med hendes mands præsidentskab i 2019, valgte hun, at hendes fokus som førstedame skulle være på kvinder og børn.

Hun har blandt andet sørget for, at der på ukrainske skoler bliver serveret mere ernæringsrig mad til børnene, at der tages bedre hånd om kvinder, der udsættes for partnervold, at sårbare og handicappede børn og unge får bedre støtte, og at der på arbejdspladser i landet skal skabes mere ligestilling.

Hendes fokus på børn og kvinders vilkår er kun blevet større, siden Rusland invaderede Ukraine.

Senest på et svensk statsbesøg i august 2023 fortalte hun igen om sin særlige interesse for kvinders rettigheder til det svenske medie TV4.

”Vi ved, at der er udført tusindvis af voldtægter, og at der er landsbyer i Ukraine, hvor alle kvinder er blevet voldtaget. Deres naboer og deres pårørende kender til det, men det taler man ikke om. Folk ønsker ikke at afgive deres vidnesbyrd, fordi det er så tabubelagt. Mørket er stort, fordi folk ikke vil tale om det,” fortæller hun.

Følg med på Instagram

Olena har i skrivende stund 3,2 millioner følgere på Instagram, hvor hun til hverdag deler ud af sit politiske arbejde og en gang imellem lukker folk ind i familiens privatliv.

Du kan selv følge med her @olenazelenska_official