Oprah fylder 70 år: Her er 10 ting, du (måske) ikke vidste om hendes vilde liv

Oprah er blevet 70 år: Her er 10 ting, du (måske) ikke vidste om hendes vilde liv

Der er muligvis en ting eller to på listen, som du ikke vidste om den populære tv-vært.

På skærmen har Oprah Winfrey underholdt millioner af seere i sit talkshow-program, ”The Oprah Winfrey Show”, som løb over skærmen i hele 25 år, indtil det blev lukket i 2011 efter seertallene til de store liveshows begyndte at dale.

Udover den store succes med talkshowet, som havde et imponerende gennemsnit på 7,14 millioner seere per afsnit, har Oprah Winfrey også opnået stor succes som producer af spillefilm, ligesom hun selv kan ses på det store lærred i storfilm som ”The Butler” og ”Farven lilla”.

Den 29. januar fylder den verdensberømte talkshowvært Oprah Winfrey 70 år, men selvom hun har levet et offentligt liv i mange år, er der sikkert en ting eller to, du ikke vidste om den ikoniske tv-personlighed, som ifølge Forbes har en formue på 2,8 milliarder amerikanske dollars.

Vidste du eksempelvis at…

  1. Hendes fornavn er stavet “Orpah” på hendes fødselscertifikat, men folk omkring hende udtalte navnet som “Oprah” og siden hang ændringen ved.
  2. Hun blev født i Mississippi i 1954 og hendes mor var ugift og teenager.
  3. I de første år af sit liv boede Oprah hos sin bedstemor, som var så fattig, at hun ofte iklædte lille Oprah i kjoler lavet af kartoffelsække – hvilket førte til, at andre børn drillede den lille pige med hendes tøj.
  4. Ifølge Oprah blev hun udsat for voldsomme fysiske afstraffelser af sin bedstemor. Overfor tv-vært David Letterman fortalte hun i 2012 om en af episoderne: ”Jeg gik til en brønd for at hente noget vand og bar det i en spand. Og jeg legede i vandet med mine fingre, og min bedstemor havde set det ud af vinduet, og hun kunne ikke lide det. Hun piskede mig så slemt, at jeg havde svulster på ryggen, som blødte. Og så, da jeg tog min søndagskjole på, blødte jeg stadig fra ryggen. Og så var hun meget vred på mig, fordi jeg fik blod på kjolen. Så fik jeg endnu endnu flere piskeslag fordi jeg fik blod på kjolen."

5. I sit talkshow afslørede Oprah i 1986, at hun som bare 9-årig var blevet udsat for overgreb af sin 19-årige fætter. I årevis derefter blev hun også forulempet af en onkel og en ven af familien. Da hun i en alder af 24 åbnede op om det over for familiemedlemmer, troede de ifølge hende ikke på det.

6. Oprah blev i 2013 tildelt ”The Presidential Medal of Freedom” af daværende præsident Barack Obama. Det er den højeste ære, en præsident i USA kan tildele en civil person. "I mere end 4500 episoder af hendes show var hendes budskab altid, 'Du kan'," sagde Obama om Oprah.

7. Som 14-årig blev hun gravid. Barnet, en lille dreng, blev født for tidligt og døde kort efter fødslen. Den tragiske historiske om Oprahs hemmelige graviditet blev offentligt kendt i 1990, da et familiemedlem solgte historien til mediet National Enquirer.

8. I 2005 blev hun som den første sorte person nogensinde kåret af det amerikanske erhvervstidsskrift Business Week som én af de 50 mest gavmilde filantroper. I 2007 havde hun doneret over 303 millioner dollars til nationale og internationale projekter.

9. I 1972 vandt hun skønhedskonkurrencen “Miss Black Tennessee” og fortsatte videre i konkurrencen om at vinde titlen som ”Miss Black America.”

10. Hun fik sit første medie-job som helt ung teenager, mens hun endnu gik i skole. Jobbet var som reporter hos radiostationen WVOL i Nashville, Tennessee.

Kilder: Religion.dk, eonline.com, mentalfloss.com

Stærke ord

Gennem sine år som offentlig figur, har Oprah Winfrey udtalt sig om alt fra stemmerettighed til familieliv, arbejdsliv, kærlighed og sundhed.

Lige her har vi blot samlet nogle få af hendes utallige stærke citater.

"Det er hvad gode bøger kan, især når de bliver delt mellem os. De skinner et lys de historier, vi bærer rundt i os selv."

"Vores mål bør altid være anstændighed og respekt overfor hvert eneste menneske, vi møder."

"Fremtiden for det liv, vi kender, bliver afgjort af alt, hvad vi gør – og ikke gør. Nu."

"Så længe jeg har en stemme og stemmerettighed, så vil jeg bruge det til at hjælpe med at løfte menneskeheden og den menneskelige bevidsthed."

"Jeg nægter at være stille, når jeg møder uretfærdigheden."

"Se indad – kærligheden begynder hos dig selv."

"Alenetid handler om at jeg distancerer mig fra verdens stemmer, så jeg kan høre min egen."

"Den bedste gave, nogen kan give, er at dele ud af sig selv."

"Familien er det sted, du kan være dit hele, autentiske jeg."

Kilde: oprahdaily.com