Özlem Cekic

Özlem holdt sin første jul som voksen: ”Det var en kæmpe oplevelse”

Brobyggeren og 'Vild med dans'-deltager Özlem Cekic var voksen, første gang hun holdt jul. Men nu er hun en rigtig juler, som synger salmer, spiser and og snyder med mandlen.

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"Ikke så mange, for jeg startede sent i livet med at holde jul. Da jeg voksede op på Vesterbro, tænkte jeg tit over, hvad folk skulle med alle de ting, de slæbte hjem i december måned.

Jeg forestillede mig bjerge af gaver, som var højere end juletræet. Juleaften lod min mor mig og min storebror gå en tur rundt om blokken, og så kiggede vi ind af folks vinduer for at se, hvad de skulle med alle de ting, de havde slæbt hjem.

Som voksen sagde jeg tit, ”Åh jeg har aldrig oplevet en rigtig jul”, i håb om, at nogen ville invitere os hjem til jul. Det skete i 2009, da en kollega inviterede mig, og det var en kæmpe oplevelse. Det er svært at lære traditioner, man ikke selv er vokset op med. Hvornår skal man tænde lyset på træet og sådan noget? Det ved jeg ikke. Et år holdt jeg jul med nogle tyrkiske venner, som havde et selvlysende plastiktræ. Vi kendte ikke nogen julesange, så vi dansede omkring det til "Gangnam Style".

Da mine børn var små, hængte de sokker op derhjemme, og de følgende dage, lagde jeg klementiner i sokkerne. En dag skrev de et brev til nissen om, at de også godt kunne lide andre ting end klementiner. Så prøvede jeg at skrive breve med kærlige kys i, men det blev jeg heller ikke populær på. Børn er de bedste brobyggere, for de tager kulturen med hjem, men julen har været lidt af et integrationsprojekt for mig."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg var alene med min ældste søn, da han var lille, og en dag kom han hjem og sagde, at alle andre i klassen havde et juletræ derhjemme. Så gik jeg ned på Lygten (gade på Nørrebro, red.) og forhandlede i 20 minutter med juletræsmanden om at få juletræet 20 kroner billigere.

Til sidst gav han mig det gratis for at slippe for mig. Så gik jeg hjem og satte mit juletræ op ad en radiator, så alle nålene faldt af. Siden har jeg lært, at man skal købe sit juletræ senere i december, for at det ikke når at smide nålene inden jul."

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

"Jeg kan i hvert fald huske den mest triste. Det var, da jeg arbejdede som sygeplejerske på ungdomspsykiatrisk afdeling. Der var mange unge, der blev sendt hjem til jul, men juleaften kom de tilbage, fordi de fik det dårligt. Så sad vi på afdelingen og prøvede at skabe julestemning med dem, mens de kæmpede med deres dæmoner. Der lærte jeg, at alle problemer forstærkes i julen, og det kan være en meget smertefuld tid for mange."

Hvornår begynder julen for dig?

"Det starter med lysene, som man sætter op, og gadelygterne bliver tændt tidligt i slutningen af november. Så er det jul. Så kommer alle invitationerne til juleklip, gløgg og julefrokoster. Vi pynter også op derhjemme med masser af nisser. Jeg har inden for de seneste par år samlet julepynt til min egen julekasse, fordi alle gik og talte om at hente julekassen ned fra loftet. Jeg syntes, det lød så sjovt, at jeg ville have min egen."

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

"Det er nok alle de gange, jeg har holdt jul med min familie hos vores venner Ida og Ole i Kolding. Vores mænd er ikke troende, så Ida og jeg går i kirke, selv om folk bliver lidt overraskede, når de ser en muslim i kirken til jul. Men jeg synes faktisk, kirken er fantastisk i juletiden, og hvis jeg ser en åben dør i en kirke i december måned, så går jeg gerne ind."

Hvad spiser du til jul?

"Jeg spiser ikke svin, men det er heldigvis blevet nemmere at undgå i julen, for der er både and, kalkun, laks, sild og meget andet. Jeg elsker faktisk julemad, og især and, som også er en kurdisk nytårstradition. Jeg spiser gerne and langt ind i januar.

Jeg laver også altid konfekt med min familie, og hvert år finder vi et stort konfektfad frem, men der kommer aldrig et eneste stykke på, fordi vi spiser det, mens vi laver det. Faktisk måtte vi på Youtube for at se, hvordan man laver konfekt, fordi andre laver det så flot."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg glemmer i hvert fald aldrig, da jeg engang fik en køkkenmaskine, der både kunne presse juice og snitte grøntsager. Alt! Da jeg åbnede den, tænkte jeg, "Nu er jeg også nødt til at bruge den". Der er så mange dele, der skal vaskes af, når man har brugt den, og jeg har ikke så meget plads i mit køkken, så jeg har gemt den væk under trappen.

Hver gang jeg ser den, har jeg dårlig samvittighed over, at jeg ikke bruger den. Det bekræftede mig i, at jeg ikke skal have nogen gaver. Vi giver faktisk kun børnene gaver i familien. Jeg mangler jo ingenting."

Har du nogensinde vundet mandelgaven?

"Jeg har vundet den én gang, men det tror jeg var aftalt spil, for det var den allerførste jul, jeg holdt. Jeg vandt en marcipangris, og den var så sød, at jeg ikke nænnede at spise den, selv om jeg elsker marcipan.

Lige siden har jeg prøvet at snyde mig til mandelgaven ved at have en ekstra mandel med, uden at det har virket. Men nu ved alle, at jeg snyder, så selv om jeg endelig fik mandlen på ærlig vis, var der ingen, der ville tro på det."

Har du en yndlingssalme?

"Når vi holder jul hos Ida og Ole i Kolding, har vi altid en længere diskussion om salmerne, og hvor kristne de skal være. Min yndlingssalme er "Et barn er født i Betlehem", for den er så julet."

Hvad er din yndlings-julekalender?

"Jeg så altid julekalender som barn, og mine forældre optog afsnittene på VHS, hvis jeg ikke var hjemme til at se det. Desværre synes jeg, der er for lidt sne, nisser og risengrød i de nye julekalendere, men jeg ser dem alligevel sammen med mine børn. Og hvis mine børn ikke er hjemme, ser jeg dem alligevel. Jeg elsker dem. Især "Yallahrup Færgeby", "Jul på Vesterbro" og "Nissebanden"."

Hvordan er din december måned?

"Jeg har ikke så travlt som alle andre, så jeg laver tit frivilligt arbejde og laver for eksempel to kander kaffe og sætter mig på en bænk og snakker med hjemløse. Jeg er ikke en del af juleræset, og jeg synes, tiden er en gave."

Om Özlem Cekic, 47 år

Uddannelse: Sygeplejerske.

Kendt fra: Tidligere folketingsmedlem. I dag grundlægger af og generalsekretær for

foreningen Brobyggerne og opfinder af dialogkaffe.

Aktuel med: 'Vild med Dans' på TV2.

Familie: Gift med Devrim og mor til tre børn.

Bopæl: København.