Özlem Cekic: Jeg tog til Tyrkiet natten efter min studenterkørsel og blev gift i arrangeret ægteskab

Özlem Cekic er lige nu aktuel i 'Vild med dans', men livet har ikke altid været en dans på roser. Det fortæller hun om i et stort interview med Hendes Verden.

Spurgte man 17-årige Özlem Cekic, om hun kunne forestille sig, at hun skulle deltage i et af Danmarks største underholdningsshows på tv 30 år senere, havde hun formentlig ikke sagt ja. 

Der var nemlig langt fra familiens trange kår i små lejligheder i København til de bonede gulve i glitter og stilletter. 

Det fortæller hun til Hendes Verden, der er på gaden i uge 39. 

"Jeg begyndte i gymnasiet, hvor alle de andre havde deres egen skrivemaskine. Jeg havde ikke engang min egen seng derhjemme, hver aften slog vi børn med terninger om, hvem der skulle sove i køjesengen, og hvem der skulle have madrassen på gulvet", siger hun.

Derfor var drømmen om større sikkerhed stor, da Özlem Cekic blev student.

"Jeg blev gift meget tidligt. Faktisk tog jeg til Tyrkiet samme nat, som jeg havde kørt studentervogn efter 3.G, og blev gift i et arrangeret ægteskab. Den slags er lidt ligesom Lotto, for du kan vinde eller tabe, men risikoen for at tabe er ret meget større end for gevinst."

Ægteskabet holdt i syv år, og parret fik en søn sammen. 

"Jeg betroede mig ikke til mine danske venner, så der var ingen, der kunne sige: ”Hvad tænker du på?” Men i virkeligheden tror jeg bare, jeg drømte om at få min egen seng, og flere af de andre kurdiske piger blev også gift på den tid", siger Özlem Cekic.

Özlem Cekic

Özlem Cekic, 47 år og af kurdisk afstamning.

  • Uddannet sygeplejerske.
  • Sad i Folketinget for SF fra 2007 til 2015, hvor hun blandt andet var partiets sundheds- og psykiatriordfører. Hun meldte sig ud af partiet i 2017.
  • I 2019 grundlagde hun sammen med tidligere overrabbiner Bent Melchior foreningen Brobyggerne, som arbejder for tolerance og dialog mellem befolkningsgrupper.
  • Deltager i dette års 'Vild med dans', som sendes på TV2 fra 22. september.
  • Gift med Devrim og mor til tre børn.
 
 

I mellemtiden blev hun uddannet sygeplejerske, og hun blev den første med minoritetsbaggrund, der fik en post i Dansk Sygeplejeråds bestyrelse. I 2007 blev hun valgt til Folketinget. 

"Mine forældre var så stolte, for som de ringede og sagde: ”Vi gjorde rent, og du blev valgt ind.” Da jeg skrev under på Grundloven, var de med, og der blev taget billeder, og der var ingen tvivl om, hvem der var mine forældre. Der stod min mor med tørklæde om hovedet, og min far i et pistaciegrønt jakkesæt og så så uendelig kurdiske ud", siger hun. 

I denne uges Hendes Verden kan du læse meget mere om, hvordan hun fandt kærligheden i sin modsætning Devrim, hvordan hun blev valgt ind i Folketinget få uger efter fødslen af sin datter, og hvorfor deltagelsen i 'Vild med dans' stadig kan få bestemte, negative tanker til at blusse op.