Krise i parforholdet: her er faresignalerne
Kan man forvente, at parforholdsgnisten er den samme efter mange år sammen? Parforholdseksperten guider til, hvornår du bør råbe vagt i gevær.
Er det okay, at vi ikke er gode til at tale sammen? Skal jeg lære at leve med, at vi ikke har fælles interesser? Er det normalt at sexlivet helt er gået i stå? Hvorfor ser jeg hele tiden alle fejlene? Kan man forvente at mærke gnisten efter mange år? Er det muligt at være mere end bedste venner?
De er ofte de samme spørgsmål der går igen hos mine klienter, men desværre findes der ikke et entydigt svar. For hvem ved, hvad man kan og skal leve med? Hvem ved, om man kan leve uden gnisten? Der er kun en, der kan svare på de spørgsmål, og det er vedkommende selv, hvor dejligt det end ville være, hvis beslutningen kunne tages af en anden.
Tag et månedligt servicetjek på ægteskabet
Jeg er sikker på, at de fleste af os kender til nogle af ovenstående spørgsmål. Personligt tager jeg mere end en gang om måneden et ”servicetjek” på mit ægteskab. Går det nu som det skal? Gør jeg nok? Er der noget vi skal have talt om? Det er blevet en helt naturlig del, at vi snakker om at nærheden mellem os er direkte proportional med den energi vi ligger i det. Nogle gange må vi bare konstatere, at det går lidt ned af bakke, men fordi vi konstant snakker om det så er vi hurtige til at reagere – ganske enkelt fordi vi har besluttet, at vi ikke må nedprioritere OS!
LÆS OGSÅ: Sådan finder du grænser i parforholdet
Her er faresignalerne
Men, hvis man nu ikke taler så meget om, hvordan det går, hvornår skal man så råbe vagt i gevær? Hvornår er parforholdet på afveje? Nedenstående faresignalerne er nogle af dem, du bør tage meget alvorligt:
- At du ofte går på kompromis for at undgå skænderier.
- Du føler, at du ikke bliver hørt nok.
- I skændes flere gange om ugen, ofte om de samme emner igen og igen.
- I skændes, men finder ikke løsninger.
- Du har svært ved at kende dig selv, hvad du står for, og hvilke drømme du har for jer og jeres fælles liv.
- Du lever mere gennem børnene end gennem dig selv.
- Du har ikke længere lyst til at være kærlig overfor din partner.
- Du rykker dine grænser for, hvad du vil leve med.
- Du er ofte bekymret over, hvordan I skal blive enige, eller om, hvordan et konkret arrangement, ferie eller lignende skal gå.
Det kan du gøre
Oplever du ovenstående signaler, så gør noget ved det inden det er for sent.
Det gør du først og fremmest ved at være bevidst om, hvilket parforhold du gerne vil leve i og dernæst vurdere, hvordan du selv kan bidrage til det parforhold, du ønsker. Forbered derefter din partner på, at du gerne vil tale om jeres parforhold, og fortæl kort hvad det drejer sig om.
Fortæl, at du har et ønske om, at I får det bedre sammen, og at du er klar over, at du også godt selv kan gøre noget for at I får det bedre.
Aftal, hvornår I skal tale om sammen, så har I begge to tid til at forberede jer. Når tidspunktet kommer, hvor I skal tale sammen, så husk hele tiden på, at du ikke må angribe og beskylde.
Tal ud fra dine egne oplevelser, følelser og behov. Anerkend, at din partner muligvis har en anden opfattelse af situationen, end den du har.
Husk, at man aldrig kan stille spørgsmålstegn ved følelser. Man kan være overrasket over dem, men man kan ikke sige, at de er forkerte. Husk, at I, for at I kan få det bedre, skal se jer selv som holdspillere. I skal vinde kampen sammen!
Har I svært ved at tage snakken og finde løsninger på de udfordringer I har, så få hjælp hos en parterapeut. På parforholdsraad.dk kan du finde en lang række opgaver, der kan hjælpe dig og din partner til en bedre dialog.
LÆS OGSÅ: Sådan bevarer i gnisten
KRISE I PARFORHOLDET? Få hjælp til at afklare dine værdier med opgaven 'Værdiafklaringsproces', som kan købes på parforholdsraad.dk.