Rasmus Botoft

Rasmus Botoft gav sin far særlig gave: ”Det ville jeg sgu selv blive ked af at tage imod”

Skuespilleren Rasmus Botofts kone synes, det er for tidligt at julepynte 1. december. Men det er Rasmus og deres søn ikke helt enige i. Til gengæld er parret helt enige om at se yndlings-julefilmen sammen, når decembertravlheden er overstået.

Hvornår begynder julen for dig?

"Det gør den 1. december, hvor jeg går på loftet og finder kassen med julepynt frem. Min kone synes, det er for tidligt, men vores søn, Wili, og jeg har i flere år pyntet op i smug.

Når hun opdager det, kan hun endda finde på at pille noget af det ned, for hun synes, vi skal vente til få dage inden jul. Men jeg kæmper for det, for jeg synes, det er hyggeligt, og en lille nisse på reposen i opgangen er hun med på.

Jeg er meget glad for jul, og faktisk går jeg rundt og nynner julesange året rundt. Jeg synes nu, det er for tidligt, når butikkerne pynter op i slutningen af oktober, for så bliver julen så kommerciel."

Er der en særlig jul, du husker?

"Der var en jul, hvor jeg solgte juletræer i en forstad til Leipzig hele december. Efter gymnasiet var jeg med til at starte en teatergruppe, og for at skaffe noget kapital til den tog vi alle syv til Leipzig og solgte danske kvalitetsjuletræer fra hver vores stand i byen. Det var to år efter Murens fald, og de hårdt prøvede østtyskere var slet ikke vant til så smukke juletræer. Man boede i en campingvogn på pladsen for at sørge for, at ingen stjal træerne om natten, og eftersom det var før mobiltelefonen, kommunikerede vi kun gennem ham, der kom og afleverede juletræerne til os og hentede pengene fra salget.

Lillejuleaften skulle jeg hjem til Danmark. Jeg skulle køre en lastbil hjem og havde fået en grannål i øjet, så det blev en crazy tur, inden jeg landede hos mine forældre om eftermiddagen. Få timer senere skulle vi hjem til min onkel og tante i Dragør og holde juleaften. Jeg var så træt, at jeg talte tysk det meste af den juleaften."

Hvordan holder du jul i år?

"Vi er hos min kones bror på Nørrebro. Vi har den særlige tradition, at vi laver en playliste med julemusik, som vi alle synes er fede at danse til, og den skal være spillet igennem, inden aftenen er slut. For eksempel har vi indført, at der er en dans mellem hver af retterne juleaften, så man lige får bevæget sig og får blodet til at rulle."

Hvad spiser I juleaften?

"Der skal være en flæskesteg, og den er jeg ret god til at lave, for vi har været værter for juleaften mange år i træk, og jeg er stolt af den flæskesteg, jeg kan lave. Jeg laver også varm rødkål, som jeg har lært af min mor. Min hemmelighed er, at jeg i rødkålen bruger brombær fra vores sommerhus ved Roskilde Fjord. Ellers er vi forholdsvis traditionelle, selv om der også er et par vegetarretter til dem, der vil have det."

Hvilke juletraditioner har du med fra din barndom?

"Flæskesteg, rødkål og nisser i vindueskarmen holder jeg fast i, men ellers synes jeg ikke, man skal være bange for at forny traditionerne, og vi har for eksempel sparet lidt på gaverne."

3 hurtige om julen

Gertrud Sand eller Georg Jensen?

"Gertrud Sand."

Marcipan eller nougat?

"Den er svær, men det bliver marcipanen."

Kirke eller Disneys juleshow?

"Kirke. Vi går gerne i kirke juleaften, hvis det er muligt, selv om det ikke er alle i familien, der er lige begejstrede. Men der er ingen tvang. Det er dog skønt at sidde i kirkerummet og synge sammen med andre og reflektere."

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

"Jeg kan huske en lillejuleaften som barn, hvor vi var hos min morfar. Jeg havde holdt øje med gaverne under træet, men jeg kunne ikke se en til mig. Efterhånden som de blev fordelt, gik det op for mig, at der ikke var nogen til mig. Jeg blev så ked af det, at jeg begyndte at græde. Pludselig sagde min morfar: ”Hov, er der ikke nogen gave til dig, Rasmus?”, og så gik han om bag en dør og fandt en stor pakke frem. Den indeholdt et spil bob, som var så stort, at det ikke havde kunnet være under juletræet. Jeg blev sindssygt glad for det spil.

Min kone, Lisbeth, er vildt god til at købe gaver. Jeg har blandt andet fået mange smukke smykker af hende gennem årene. I dag har vi dog indført, at man kun giver én gave til jul. Det betyder, at vi inden jul trækker lod om, hvem der skal købe en god gave til hvem. Jeg elsker selv at give gaver, og et enkelt år har jeg købt alle mine gaver i den samme genbrugsbutik på Istedgade. Det kan jeg godt anbefale, og genbrugsgaver er også mere bæredygtigt."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Det kan jeg ikke huske, men jeg kan huske den jul, hvor jeg gav min far et glas syltede fisk. Det var den jul, hvor jeg havde solgt juletræer i Leipzig. Jeg havde jo ikke nået at købe gaver, så jeg fandt en butik i Travemünde, eller hvor man nu sejlede fra. Der købte jeg en eller anden form for syltet sild til ham. Det ville jeg sgu selv blive ked af at tage imod, men jeg husker det, som om han blev glad."

Har du en yndlingsjulesang?

"Jeg bliver mere og mere vild med Mariah Careys ”All I Want for Christmas”. Den vokser på mig år for år. Men jeg kan også godt lide Otto Brandenburgs ”Søren Banjomus”, selv om man ikke kan danse til den."

Hvad giver I som mandelgave?

"Det er faktisk ikke noget, vi går så meget op i. Da jeg var barn, var der en mandel og dermed også en gave til alle, men vores egen søn er hårdt opdraget, så der er kun én mandel. Man må arbejde for det."

Hvad er din yndlingsjulekalender?

Det var 'Absalons Hemmelighed', som var både spændende og rørende. De spillede skidegodt, og der var en dejlig titelmelodi. Især da Wili var lille, gik vi meget op i at se julekalender hvert eneste år.

Jeg har også engang selv været med i en julekalender, for jeg spillede Baalios i 'Juleønsket'. Han var en sindssygt ond dæmon, og mange børn blev skrækslagne for Baalios, og jeg har nærmest måttet trøste børn, jeg har mødt. Og så er jeg meget stolt af 'Rytteriets Jul', som i år bliver genudsendt som adventskalender på DR og også kommer til at ligge på DR.tv"

Har du en yndlingsjulefilm?

"Det er 'Love Actually' med Hugh Grant. Det er faktisk Lisbeth, der har lært mig at elske den film, for det er en af hendes yndlingsfilm, og den ER vidunderlig. Vi ser den hvert år til jul, og jeg er imponeret over, hvordan de kan holde liv i så mange karakterer og historier i én film, for det er svært. Man føler, at man kender hver og en af dem, og man græder med dem, når det går dem skidt. Så mange historier i én film, men det lykkes på suveræn vis."

Hvordan er din december måned?

"I år er jeg vært på Tivolis juleshow, og det er jeg vanvittig glad for. Jeg elsker juletraditioner, og det er så stort at skulle stå i spidsen for en masse dygtige mennesker. Lige den uge bliver travl, for jeg skal også være vært på DR’s juleshow sammen med Tine Gøtzsche, som jeg også glæder mig meget til, og så har jeg et par andre arrangementer, inden jeg lukker helt ned for arbejde 22. december.

Resten af julen holdes hellig, for der skal være tid til at hygge og splatte ud i sofaen til 'Love Actually' og spise rester i juledagene."

Om Rasmus Botoft, 51 år

Uddannelse: Skuespiller.

Kendt fra: 'Rytteriet', film og tv-serier, bl.a. 'Badehotellet', og Det Kongelige Teater.

Aktuel med: Juleshow i Tivoli 5. december samt vært på DR’s juleshow, som sendes 16. december.

Familie: Gift med skuespillerkollega Lisbeth Wulff og far til Wili på 17 år.

Bopæl: København.