Wales smukke natur

Fra eventyrlige slotte til fine sandstrande: 9 forrygende grunde til at tage til Wales

En overset hovedstad i rivende udvikling, storslåede kyststrækninger med vilde sæler, fortryllende bjergområder, eventyrlige middelalderslotte og nogle af verdens bedste strande. Alt dette finder du i lille upåagtede Wales, som stolt holder fanen med den røde drage højt.

1. Et overset shoppingmekka

Den walisiske hovedstad er for os danskere stadig blandt de mest oversete i Europa, til trods for at den ligger blot to timers togtur fra London. Og så er den tilmed blandt de bedste shoppingbyer i hele Storbritannien med et uimodståeligt miks af victorianske arkader, stemningsfulde gågader og moderne shoppingcentre. Cardiff bugner samtidig af restauranter, barer og caféer med charme – alt sammen i en kompakt og gåvenlig bymidte. Ved Cardiff Bay er den tidligere kulhavn på magisk vis forvandlet til en arkitektonisk spændende havnefront med riviera-stemning og livsnyderi, mens forstæder som Roath, Penarth og Llandaff byder på romantik og afslapning. Her finder man fremragende byparker med blomsterhaver, rustikke katedraler og en malerisk lystmole med underholdningskompleks. Byen har vokseværk, men bevarer fortsat en unik balance mellem rivende udvikling og lokal atmosfære. Derfor er det et godt sted at tage hul på Wales.

2. Storslåede kyster og vandrestier

Til trods for at Wales er et lille land, har man hele tre nationalparker af vidt forskellig karakter og en sammenhængende vandresti, der strækker sig langs hele landets kyst. Derfor er der god grund til at snøre vandrestøvlerne og hanke op i rygsækken. Breacon Beacons National Park nord for Cardiff lokker med bølgende bakker og dale i grønne nuancer, og den er internationalt anerkendt for at være et godt sted at studere stjernehimlen grundet sin minimale lysforurening. Længere ude mod vest er Pembrokeshire-regionens kyststrækning kendt som den mest seværdige del af den samlede Wales Coast Path, og det er her, man finder Pembrokeshire Coast National Park. Her hvor vandrestien snor sig langs det dramatiske kystlandskab og forbi små, hyggelige landsbyer med farverige facader og hyggelige pubber. Og så kan man spotte vilde sæler, delfiner og søpapegøjer her. Få timer mod nord er landskaberne helt anderledes omkring Snowdonia National Park med bjerget Mount Snowdon som det naturlige og bogstavelige højdepunkt. Ja, faktisk er bjerget det største i Wales og England tilsammen, og tiltrækker hvert år tusindvis af ivrige vandrere.

3. Fine sandstrande og maleriske promenadebyer

De færreste danskere forbinder Wales med fine sandstrande, men faktisk fremhæves landets strande blandt verdens bedste. Det skyldes, at de ofte findes skjult i klippekysternes bugte, hvor tidevandet trækker sig tilbage og åbner op for lækre strande i imponerende kulisser. Ganske vist er vandtemperaturene ikke som sydpå, men på varme sommerdage overraskes man af strandenes popularitet. Listen er lang, men blandt de bedste er de to strande ved Tenby, surferstranden Whitesands ved St. Davids og smukke Barafundle Bay samt Llanbedrog Beach med sine charmerende strandhytter. Populariteten gælder også for landets magnetiske promenadebyer, som trækker tusindvis af englændere og oversøiske gæster til Wales. Specielt maleriske Tenby i sydvest med sin fæstning, livlige barer og pastelfarvede huse. Universitetsbyen Aberystwyth ved den centrale vestkyst. Og mondæne Llandudno nær bjergene i nord, som kunne være Wales' svar på spanske San Sebastián.

4. En akitektonisk perle med middelhavsatmosfære

Sydlandsk atmosfære findes i den grad også i finurlige Portmeirion. Byen blev udviklet og opført af den walisiske arkitekt Sir Clough Williams-Ellis mellem 1925 og 1975. Efter sigende var han inspireret af middelhavsatmosfæren og byer som pangfarvede Portofino, og der er da også knald på både farver og arkitektoniske detaljer i Portmeirion, som naturligvis er gået hen og blevet en stor turistattraktion i det nordlige Wales. Byen fik for mange briter nærmest kultstatus allerede i 60'erne, da den blev brugt som filmkulisse til dramaserien "The Prisoner". Og i dag afholdes den populære kultur- og musikfestival "Festival Number 6" årligt ved Portmeirion – opkaldt efter seriens hovedperson. Men hele året rundt er byen åben for betalende gæster, og her kan man få flere timer til at gå med at nyde de mange detaljer, besøge restauranter og caféer samt gå ture i de naturskønne omgivelser. Bestiller man i god tid, kan man også overnatte på Portmeirions eget hotel.

5. Storbritanniens mindste by

I St. Davids – med kun 1.800 indbyggere – hviler Wales' skytshelgen Saint David, og katedralen er blandt de største attraktioner i Wales. Den putter sig bag byens hovedgader og var oprindeligt gemt af vejen for uvelkomne gæster fra kysten. I dag er gæster dog yderst velkomne – både i katedralen og blandt ruinerne af Bishop's Palace på nabogrunden. Fra den nærliggende kyst går mange bådture ud mellem øer og på åbent hav, hvor man kan spotte sæler, delfiner, marsvin og søpapegøjer, afhængig af tur-type og sæson. Byen er en turistmagnet i sommersæsonen, og her findes mange små gallerier med lokalt kunsthåndværk, et par hyggelige caféer og restauranter samt flere hoteller og bed & breakfasts.

6. Lokale souvenirs i uld og træ

Har man interesse for kunsthåndværk, er Wales et rent slaraffenland af forretninger og gallerier med lokal kunst. Fra vestkystens landskabsmalerier, som afspejler de lokales kærlighed til livet langs havet, til kreativ keramik og skulpturer af drivtømmer og walisisk skifer. Med flere får end mennesker indenfor landets grænser er uldproduktionen stor, og flere steder kan man besøge aktive væverier med tilhørende vandmølle og velassorterede butikker og atmosfærefyldte caféer.

7. Eventyrlige middelalderborge

Det siges, at Wales har mere end 600 borge og slotte, hvis man tæller alt fra ruiner til de mere velbevarede eksemplarer. I hovedstaden er Cardiff Castle en markant del af bybilledet, og ikke langt fra byen findes romantiske Castle Coch og den mere klassiske middelalderborg Caerphilly Castle – de fineste eksemplarer i den sydlige del af landet. Men det er nordpå, at de mest populære fæstninger findes med de fire UNESCO-listede borge opført af den engelske Kong Edvard den 1. Harlech Castle, som troner på en bakketop nær Portmeirion. Caernarfon Castle, hvor en ung Prins Charles med pomp og pragt blev udnævnt som Prince of Wales i 1969. Beaumaris Castle på øen Anglesey. Og sidst, men måske mest storslået af dem alle – Conwy Castle nær promenadebyen Llandudno på nordkysten.

8. Gastronomiske godbidder

Wales disker op med velsmagende overraskelser og en parade af oplevelsesrige madfestivaller. I hovedstaden er det International Food and Drink Festival, som i juli lokker lokale og turister til Cardiff Bay, som en del af den overordnede Cardiff Festival. Den lokale madfestival i markedsbyen Abergavenny længere nordpå i september trækker 30.000 mennesker til en by med blot 10.000 indbyggere for at smage og nyde både lokale og internationale retter og råvarer. I Wales finder man ofte lammekød på menukortet, mens ost og cider også er i høj kurs. Stuvningen "cawl" er en traditionsrig ret med kød og grøntsager, og den walisiske udgave af en delikat toast "Welsh rarebit" er en anden populær klassiker. Og glem ikke bagværket. "Bara brith" er et krydret frugtbrød lavet på te og kan fås hos de fleste tehuse, ligesom de elskede "Welshcakes", som er små, flade kager fyldt med sukat eller chokolade.

9. Forlystelser i børnehøjde

I Cardiff byder Techniquest på Experimentarium i børnehøjde, mens Cardiff Bay Beach disker op med kunstig sandstrand og forlystelser om sommeren. Gå heller ikke glip af St. Fagans, et gratis naturhistorisk friluftsmuseum. Pembrokeshire-regionen mod vest er oplagt til en campingferie, hvis man lejer en bil eller en autocamper. Her er den kombinerede zoo og tivolipark Folly Farm et hit hos mindre børn. Mod nord findes udfordringer for modige børn og forældre med verdens hurtigste svævebane, hvor man kan flyve som Superman over de betagende landskaber. Der kan også brændes energi af i den spektakulære Bounce Below attraktion, hvor gigantiske trampoliner er spændt op i farveoplyste grottehuler. Det bliver med garanti ikke nødvendigt at tælle får efter en aktiv dag i Wales. 

Sådan kommer du til Wales

Man kan ikke flyve direkte til Wales fra Danmark, men Easyjet flyver fra København til Bristol, hvorfra busser går direkte til Cardiff. Alternativt kan man flyve til London og tage bussen eller toget derfra.

Fra lufthavnen i Birmingham kommer man nemt over grænsen til midten af Wales, mens man fra Manchester har kort til den walisiske nordkyst.

Vil man rejse rundt i Wales med tog, kan man med fordel benytte sig af et BritRail Pass af forskellig varighed.

Se mere på Britrail.net