”Ulrich Thomsen får lov at sige sin ærlige mening, og det kan aldrig være en dårlig ting”
ALT for damerne har mødt skuespiller Ulrich Thomsen til en snak, som undervejs tog uventede drejninger. Ugebladets chefredaktør, Rikke Dal Støttrup, fortæller her, hvorfor der alligevel gives spalteplads til "den efterhånden forkætrede ”hvide midaldrende mand”.
Det er lang tid siden, vi på redaktionen har diskuteret en artikel lige så meget, som vi har gjort med ugens åbningsinterview med Ulrich Thomsen.
Nogle mente, at vi ikke kunne bringe hans synspunkter, fordi de var langt ude. Andre mente, vi skulle spare ham for den potentielle shitstorm, han kunne bringe sig selv i med sine udtalelser. Og ville folk ikke bebrejde os for at give ham taletid, når han nu tordner imod det, som vi som kvindeblad ellers bakker op om?
Ja, Ulrich Thomsen har kastet sig ud i et opgør med Metoo-bevægelsen. Det var ikke dét, vi troede, interviewet skulle handle om, men det var dét, han brændte for at tale om. Blandt andet fordi han er ved at lave en film, hvor han undersøger forholdet mellem mænd og kvinder.
Men yes, vi lægger også spalteplads til den efterhånden forkætrede ”hvide midaldrende mand”, som ser verden fra et andet perspektiv.
Fordi: Der er nok steder, hvor folk færdes i egne ekkokamre og kun lytter til dem, man i forvejen er enig med. Min personlige overbevisning er, at jo mindre man forstår en persons holdninger, jo flere spørgsmål skal man stille – og lytte til svarene. Det er jo ikke det samme som at overgive sig, og det værste, der kan ske, er, at man bliver endnu mere bevidst og velargumenteret i forhold til ens egen holdning.
Og ja, Ulrich Thomsen siger vitterligt ting, vi ikke er enige i: For eksempel at unge mennesker ikke føler, Metoo er deres sag. ”Metoo er min generations kvinder, som synes, at der er noget, de skal kompenseres for. Noget, som er sket for dem for år tilbage”, siger han.
Det er interessant at høre, hvordan han når frem til den konklusion, når man som jeg gik og troede, at vi trods alt kunne være enige om, at Metoo ikke handler om den enkelte kvindes ”hævn”: I min optik er det nemlig sådan, at det for hver enkelt kvinde gælder, at det havde været meget nemmere at lade være med at stå frem, men de personlige vidnesbyrd har været nødvendige for at få os til at forstå, at det er et strukturelt problem. Og selv om vi alle langt fra mener det samme om de enkelte sager, så har Metoo trods alt givet os et fælles sprog for mekanismerne.
Ulrich Thomsen får lov at sige sin ærlige mening, og det kan aldrig være en dårlig ting. Måske er du ligefrem enig, måske skærper det dig at have en ”modstander” i plain sight. Jeg glæder mig blot over, at han er med til at holde debatten i live. Vi er nemlig ikke i mål endnu.