Lektion 1: Sådan håndterer du seksuel chikane på din arbejdsplads
Hvad gør du, hvis du bliver udsat for seksuel chikane på din arbejdsplads fra en kollega eller chef? Uanset hvad skal du vide: Den eneste, der ved, hvad der er krænkende for dig – det er dig. Og der ER hjælp at hente.
Denne tekst er leveret af HK Privat i samarbejde med ALT.dk. Se resten af lektionerne fra #MeToo-skolen her.
Henkastede bemærkninger med seksuelle undertoner, lumre SMS’er, upassende mails eller ligefrem fysiske berøringer.
Seksuel chikane kan foregå på mange måder, og Arbejdsmiljøloven kalder den slags adfærd for krænkende handlinger. Hvor grænsen går afhænger af de involverede personer og den enkelte sag, men hvis du på en eller anden måde føler, at dine grænser bliver overskredet, så kan det være seksuel chikane, og så skal du tage det alvorligt.
Det er nemlig din oplevelse, der tæller – og ikke, hvad intentionen har været bag handlingen, forklarer næstformand i HK Privat, Anja C. Jensen:
”I det her kan der være nogen, der vil gøre sig til dommere over, hvad der er en krænkelse for dig, og der vil jeg godt sætte en meget, meget tyk streg under dette: Den eneste der ved, hvad der er krænkende for dig – det er dig. Det er dig, der bestemmer, hvad der skal ske med din person og dit liv og din krop, og du skal vide, at du har vores, samfundets og også retssamfundets støtte til at sige fra.”
Seksuel chikane begynder ofte i det små, og derfor kan det være svært at vurdere, hvornår du skal sige fra. Du er måske bange for at virke ”snerpet” eller bange for konsekvenserne. Måske frygter du, at du har misforstået situationen og kommer til at være hende eller ham, der ødelægger den ’gode’ stemning.
Men det er en af de ting, som vi alle sammen skal blive bedre til at sætte os ud over, påpeger Anja C. Jensen:
”Det er ikke dit ansvar at bevare den såkaldt gode tone, for den er sådan set allerede ødelagt af, at nogen har udført seksuelle krænkelser.”
Mange klager desværre først over seksuel chikane, når de ikke længere har noget at miste og fx er blevet fyret, sygemeldt med stress, truet med fyring eller selv har været nødt til at sige op selv.
Men så længe bør man bestemt ikke vente, siger Anja C. Jensen, der har følgende råd til dig, som bliver udsat for seksuel chikane på din arbejdsplads:
(Modelfoto: Getty Images)
6 råd til at håndtere seksuel chikane på din arbejdsplads
- Sig klart og tydeligt fra overfor ord og handlinger, som overskrider dine grænser. Det lyder som det nemmeste råd, men det er langt henad vejen det sværeste. Og du skal ikke have dårlig samvittighed eller føle dig skyldig, hvis du i situationen ikke kan finde ordene. Bare husk, at hvis det skal stoppes, så skal du sige fra, når du er i stand til det – evt. med hjælp fra andre.
- Lad være med at skjule, at du bliver udsat for noget, som du synes er grænseoverskridende eller ligefrem bliver chikaneret. Tal med familie og venner om det og brug dem som rygstøtte til at få sagt fra eller til at gå videre med sagen.
- Beskriv detaljerne i ethvert tilfælde af chikane – skriv det fx ned. Hvis du har oplevet tilnærmelser på SMS, mail eller andet, så gem dem. En første reaktion kan nemlig være, at man sletter de ubehagelige tilnærmelser, men de er vigtige som dokumentation - særligt hvis problemet ikke kan løses internt på arbejdspladsen.
- Opfat chikanen som et kollektivt arbejdsmiljøproblem – og ikke som dit personlige ansvar. Lad være med at tro, det er din skyld. Involver derfor en tillidsrepræsentant eller arbejdsmiljørepræsentant i løsningen. Hvis ikke, at der er en på din arbejdsplads, så find en eller flere kolleger, som der kan stå sammen med dig om at løse problemet.
- Hvis du ikke selv kan stoppe eller sige fra over for chikanen, så gå til din chef (hvis det ikke er vedkommende, som udøver sexchikanen). Et chikanefrit arbejdsmiljø er din leders ansvar. Hvis det er chefen, der chikanerer, så skal du have fat i din fagforening, Arbejdstilsynet eller sågar politiet.
- Hvis du er i en fagforening, så kontakt dem. Hvis problemet med seksuel chikane ikke kan løses på arbejdspladsen, kan din fagforening hjælpe dig med at rejse en sag efter ligebehandlingsloven.