16 råd: Sådan bryder du ud af ensomheden
16 gode råd til, hvordan du bryder ensomheden.
1. Fortæl dig selv, at der er noget at gøre
Også selv om det ikke nødvendigvis føles rart at handle til at begynde med. Overvind frygten, og se ensomheden i øjnene.
2. Husk, at der ikke er noget i vejen med at være ensom
Ensomhed er en livsvigtig følelse, der indeholder information om, at der er noget, man med fordel kan handle på. Samtidig kan ensomhed være en god og fin drivkraft.
3. Forstå din ensomhed
Det er lettere at gøre noget ved ensomheden, hvis man kender baggrunden for den. Er den f.eks. forbundet med tabet af nogen, kan det være en hjælp at dele sorgen med nogen. Er du lige flyttet og kender ingen det nye sted, er det måske for meget at forlange, at du med det samme lærer nye mennesker at kende. At udvikle nye venskaber tager tid.
4. Lær at smalltalke
Lån bøger, der hjælper dig i gang. Smalltalk kan virke overfladisk, men ikke desto mindre er det jo netop små "ligegyldige" replikker, der igangsætter en samtale eller bryder isen mellem mennesker. Smalltalk er kontakt!
5. Øv dig i at tage initiativ og skabe kontakt
Hvis du sjældent eller aldrig ringer eller skriver til nogen, kan du måske udfordre dig selv på dette punkt. Jo oftere man gør noget, jo lettere bliver det. Sådan er det også med relationer.
6. Bid hovedet af skammen
Hvis du er kommet ud af vane med at tale med andre, kan det godt være, at du i starten virker akavet eller klodset. Måske synes du, at det, du siger, er dumt og pinligt. Husk igen på, at du er ved at lære, og at al begyndelse er svær. Alle siger noget dumt en gang imellem.
7. Find en hobby, der optager dig
Det kan være lettere at skabe kontakt, hvis kontakten eller venskabet ikke er det primære mål. Hvis målet er at lære at danse, lave mad eller tale et nyt sprog, flyttes fokus fra relationen. Det gør det mindre sårbart at tage initiativ til en samtale, ligesom det er naturligt at tale om den fælles interesse.
8. Vær åben og nysgerrig
Hvis du dømmer andre, når de siger noget, så prøv at være mere åben, undrende og nysgerrig. Hvad fik ham eller hende til at sige sådan? Får andre mere plads, bliver der også ofte mere plads til dig.
9. Gå ud i naturen, og brug dine sanser
Giv slip på dine tanker for en tid. Relationen til naturen skaber en følelse af forbundethed. Hvis du er skeptisk, så prøv at gå en lang tur ved havet eller i et naturområde. Det virker.
10. Gør de ting, du drømmer om, også selvom du er alene
Tag på cykeltur, singleferie eller højskole. Der er mange singler i Danmark, og det er ikke længere ualmindeligt at tage af sted på egen hånd. Det kræver mod, men prøv at spørge dig selv: Hvad er det værste, der kan ske? Og hvis det sker, hvad kan jeg så gøre?
11. Lav frivilligt arbejde eller vær gavmild og hjælpsom uden at forvente at få noget retur
At give fra sit hjerte skaber følelsen af mening og forbundethed med andre. Pas dog også på, at du ikke bliver udnyttet.
12. Køb et kæledyr, og vis det omsorg
At nære omsorg for andre er samtidig også at nære omsorg for sig selv. Og "andre" kan sagtens være et kæledyr. Udover at f.eks. en hund rent fysisk giver dig selskab, kan den også åbne døre til nye bekendtskaber.
13. Se, om du kan undgå at synke hen i ensomheden
Hvis følelsen af ensomhed fylder meget, og du føler dig magtesløs over for den, kan du prøve at handle dig ud af den eller aflede dig selv med f.eks. at se TV, gå en tur, høre musik eller andet.
14. Læs skønlitteratur, og brug nettet
Når man læser om andre, føler man sig ofte mødt, fordi det bliver synligt, at andre forstår, hvordan man har det. Brug også nettet, f.eks. chatfora, til at "møde" andre i samme situation som dig.
15. Giv plads til følelsen
En gang imellem skal følelser have plads. De skal have lov at være der, præcis som de er. Følelser, der ikke må være der, har det med pludseligt at fylde mere. Prøv derfor en gang imellem blot at være med følelsen præcis, som den er.
16. Opsøg råd og hjælp
Er det alt for svært at handle på følelsen på egen hånd, kan du få hjælp via internettet, telefonrådgivninger, egen læge eller en psykolog.
Kilde: Psykiatrifonden/Ditte Charles