Guide: Sådan undgår du skattesmæk i 2014
Har du reguleret din forskudsopgørelse for 2014? Det kan nås endnu med denne tjekliste.
I november udsendte Skat forskudsopgørelser for 2014 og hvis du ikke allerede har gjort det, er det på tide at få den justeret, hvis 2013 har budt på ændringer i dine økonomiske forhold. Du kan nå det endnu.
Din forskudsopgørelsen danner grundlag for din årsopgørelse, og det er årsopgørelsen, der fortæller, hvad du endelig skal betale i skat. Du kan betragte din forskudsopgørelse som et skattebudget for året og som med andre budgetter, er det en god idé, at justerer det løbende henover året. Men har du ikke nået det, har jeg her listet de vigtigste forhold op, som du bør være opmærksom på, at få rettet til inden årets udgang.
Lønforhold:
Har der i 2013 været ændringer i dine lønforhold som fx. jobskifte til højere eller lavere løn, er du gået på pension eller er du blevet ledig? Ændringer i din løn skal rettes i din forskudsopgørelse. Er du forudlønnet, er det nu, du skal foretage dine reguleringer for 2014. Er du bagudlønnet, har du mulighed for at rette i din forskudsopgørelse frem til midten af januar 2014, da SKAT automatisk sender dine reguleringer til din arbejdsgiver dagen efter dine rettelser er foretaget.
Kørselsfradrag/Befordringsfradrag:
Det er ikke alle, der er opmærksomme på det, men hvis du har mere end 12 km mellem dit hjem og dit job, har du ret til befordringsfradrag. Har du skiftet job og derfor fået længere eller kortere end de 12 km til din arbejdsplads, skal du huske at ændre dit befordringsfradrag.
Boligforhold:
Har du købt eller solgt en ejendom/lejlighed vil det typisk ændre dine renteudgifter og disse skal du være opmærksom på at få justeret. Er du boligejer og udlejer fx. dit sommerhus eller anden bolig, skal du huske at indberette boliglejen som indtægt.
Lån:
Har du lån, får du fradrag for dine renteudgifter. Her skal du være opmærksom på, om der er sket ændringer. Det kan være, at du har et lån med variabel rente og derfor skal ændre i renteudgiften eller at du har et lån hvor renten er blevet lavere fordi du har betalt tilbage på gælden. Er du boligejer har du måske omlagt dine lån og derfor skal dine renteudgifter ændres.
Fradrag:
Hvis du bidrager med penge til en velgørende forening eller organisation, som er godkendt af SKAT, så kan du trække beløbet fra i skat. I 2014 er det fradragsberettigede beløb op til 14.800 kroner.
Efter skilsmisse:
Er du skilt, og har du indgået en bindende aftale med din tidligere ægtefælle omkring ægtefællebidrag, så skal du være opmærksom på, at det skal indberettes.
Er det dig, der modtager ægtefællebidraget, så skal du betale skat af det.
Er det dig, der betaler ægtefællebidrag, kan du kun fratrække forfaldne og betalte ægtefællebidrag.
Børnebidrag:
Husk at du har fradrag for betalt børnebidrag til dine børn, hvis dine børn ikke bor sammen med dig og er under 18 år. Vær opmærksom på, at du selv skal sørge for at indberette beløbet til SKAT. Normalsatsen kan du se på SKAT's hjemmeside. Modtager et barn et højere børnebidrag end normalbidraget, skal beløbet fremgå af dit barns årsopgørelse.
Forhøjet beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere i 2014:
Fra 2014 er enlige forsørgere berettiget til et forhøjet beskæftigelsesfradrag. Ønsker du at gøre brug af fradraget, skal det fremgå af din forskudsregistrering for 2014, og du skal huske at rette din forskudsopgørelse.
Har du brug for mere hjælp, kan du finde nogle 'how-to-do' videoer på SKATS hjemmeside skat.dk/forskud.
God jul til alle og kom rigtig godt ind i det nye år!
Pia Frank