Sankt Hans 2024: Her kan du finde et flot bål
Her finder du steder, du kan se bål til Sankt Hans rundt om i landet, og der er noget for enhver smag. Så hvad end du leder efter det børnevenlige bål eller de romantiske omgivelser, er der et sted til dig.
I år kan vi fejre Sankt Hans Aften søndag den 23. juni. Men hvor skal du se bål henne?
Vi har samlet en liste med mulighederne i nogle af landets største byer, hvor du kan se bål sammen med andre, høre årets båltaler og synge midsommeren ind.
Artiklen fortsætter under videoen...
AARHUS
Fed Fredag i Friheden
Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af Luftens Helte.
Læs mere om arrangementet her.
Bålfest i Universitetsparken
Traditionen tro tænder Kollegianerrådet og EFOREN op for sankthansbålet i Universitetsparken, som plejer at være ét af Aarhus’ største. Her er du uden tvivl garanteret masser af engangsgrill, dåseøl og god stemning blandt især byens studerende.
Læs mere om arrangementet her.
Spejdernes bål ved Brabrand sø
Traditionen tro vil spejderne i Brabrand atter tænde sankthansbålet ved Brabrand sø. De garanterer et børnevenligt arrangement med børnebål og snobrød, tombola, hvor du kan være heldig at fange en gevinst, og båltale ved Cresten Ibsen, som er tidligere formand for fællesrådet. Arrangementet starter 17.30.
Læs mere om arrangementet her.
En smuk aften på Aarhus Ø
Sidste år blev en ny sankthans-tradition, da Sailing Aarhus inviterede til fest ved Aarhus Internationale Sejlsportscenter på Aarhus Ø. Successen var stor, og den skal derfor gentages. Igen i år vil der være øl i hanerne og pølser på grillen, inden et kæmpe bål tændes på vandet i Aarhus Bugt. Herligheden starter kl. 20, men du opfordres til at komme før, så du sikrer dig en plads.
Læs mere om arrangementet her.
Sankt Hans i børnehøjde
Tag familien under armen og fejr aftenen i Modelparken i Egå, uden for Aarhus. Omkring kvart i syv kan I opleve heksen blive fragtet med særtog til bålet, og der vil være en (børne)båltale og fællessang. Det koster 75 kr. stykket for alle børn og voksne – eller 250 kr. for en familiebillet, der inkluderer to voksne og to børn. Billetten giver så mange togture hjertet begærer samt snobrød så længe lager haves.
Læs mere om arrangementet her.
KØBENHAVN
MGP-stjerner og Pjerrot på Bakken
På Bakken kan du traditionen tro fejre sankthans med hele familien. Kl. 18 optræder MGP-stjernerne fra 2023, og klokken 21.25 er der underholdning og musik v. Zirkus Orchestra, inden der er båltale med kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Senere på aftenen tænder Pjerrot bålet, og det hele kulminerer i et stort og traditionsrigt lazershow.
Læs mere om aftenarrangementet her – og arrangementet for børn her.
Tivoli i København
Sankt Hans Aftens dag åbner Tivoli dørene til to skønne koncerter på Plænen kl. 13.00 og kl. 16.00 med Tivoli Copenhagen Phil og solisterne Amalie Dollerup og Caspar Phillipson. Parret vil synge smeltende kærlighedsduetter, og orkestret vil spille kendte klassiske værker under ledelse af Christoph Gedschold. Programmet byder desuden op til fællessang.
Læs mere om arrangementet her.
Familiefest i Frederiksberg Have
Kom med til den traditionsrige fejring af Sankthans i Frederiksberg Have med underholdning, musik og taler. Der er Sankthans for børn ved legepladsen kl. 16.00-18.00 og underholdning ved plænen foran slottet kl. 19.00-23.00. Bålet tændes kl. 21.40.
Læs mere om arrangementet her.
Bryggens bålfest
Der er både noget for børn og voksne, når Kulturhuset på Islands Brygge sætter fut i deres bål. Programmet starter klokken 17.00 med familieunderholdning med Midsommer-feen og Sankt Hans Trolden. Derefter følger flere koncerter med blandt andre Beni & Chango feat. Tiempo Cuba, en båltale fra Maia Kahlke Lorentzen og fællessang, inden bålet tændes klokken 21.10.
Læs mere om arrangementet her.
Sankthansfest på Toldboden
Nyd sankthansaften hos Seaside på Toldboden, hvor du garanteres masser af velsmag, god stemning og havudsigt. Der vil være livemusik og dj's, inden bålet tændes klokken 21.00. Herefter er der lagt op til fest på terrassen.
Læs mere om eventet her.
Langbordsmiddag på BaneGaarden
BaneGaarden – en grøn oase, der ligger mellem Vesterbro og Sydhavnen i København – inviterer igen i år til langbordsmiddag under åben himmel. På menuen er danske sommerklassikere som asparges, grillkylling og koldskål med jordbær, mens glassene fyldes med rosé fra baren.
Læs mere om eventet her.
Midsommerfest på Amager Strand
Amager Strand udnytter at sankthansaften i år falder på en søndag. Mens Toga Vin og Ølstue disker op med kolde fadøl, spiller Morten Sødring, som med sin guitar sætter gang i et hvert dansegulv.
Læs mere om arrangementet her.
AALBORG
Bålfest i Aalborg Zoo
I anledning af sankthansaften inviterer Aalborg Zoo til bålfejring. Aftenen står i børnenes tegn med bl.a. besøg fra Arne Alligator og fællessang. Arrangementet er gratis, når du har betalt entré eller har årskort til Zoo.
Læs mere om eventet her.
SKAGEN
Sankt Hans i Skagen
Det mest legendariske bål findes i Skagen på Sønderstrand ved Vippefyret, hvor flere tusind mennesker hvert år ser heksen flyve til Bloksbjerg.
Læs mere om programmet her.
Hvorfor fejrer vi Sankt Hans?
Traditionen med at tænde bål i sommernatten omkring slutningen af juni er et levn fra vores hedenske tro, da vi fejrede både sommer- og vintersolhverv. Begge dele blev pejlemærker for årets gang. Dengang var det en markering af, at vi nu gik mod mørkere tider, hvor lyset gradvist blev slugt af natten, og vi kaldte det for midsommer. Helt præcist falder sommersolhverv, som også kaldes jævndøgn, d. 21. juni. Denne dag er årets længste.
Dengang troede vi på, at dagen var særligt magisk, og at det på disse dage derfor var gunstigt at plukke urter, som havde en helbredende virkning. Men på denne dag var troldfolk og hekse også særligt aktive for at indsamle ingredienser, mente vi, så vi tændte bål for at holde dem væk, skriver Dansk Historisk Fællesråd på deres site. Men vi brændte dem ikke. Ikke endnu. Det kommer vi tilbage til.
Som du måske nu har undret dig over, er der to dage mellem midsommer og Sankt Hans, som jo ligger d. 23. juni og ikke to dage tidligere - og hvorfor nu det?
Svaret skal vi åbne Biblen for at finde. I Danmark fik Johannes Døberen, der døbte Jesus, i folkemunde helgennavnet Sankt Hans. Da vi i Danmark blev katolske kristne omkring år 1.000 blev de hedenske traditioner omkring solhverv "oversat" til kristne traditioner, og da Sankt Hans angiveligt havde fødselsdag d. 24. juni, fejrer vi Sankt Hans aften d. 23.juni – aftenen før, som vi også gør det med Jesus d. 24. december.
Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket. Det var angiveligt en måde at gøre overgangen fra at være hedninge til katolske kristne lettere for folket og få brugt de i forvejen betydningsfulde markeringer til kirkens fordel. Det forklarer Kristendom.dk.
Siden blev Danmark protestantisk, men navnet fra vores katolske fortid hænger stadig ved, når vi tænder bål d. 23. juni, selvom højtiden er ikke længere anses for at være en kirkelig tradition, ligesom den heller ikke længere er en helligdag.
Afbrændingen af hekse på bålet er kommet til langt senere, og har stik imod manges formodninger ingen sammenhæng med de grusomme hekseafbrændinger fra 1500-tallet.
Traditionen med at brænde en heks på bålet er først kommet til som en Sankt Hans-tradition for lidt over 100 år siden, og stammer angiveligt fra nogle tyske indvandrere, der tog traditionen med sig fra hjemlandet, hvor man i forbindelse med andre årsfester kunne finde på at afbrænde dukker. Tidligere har vi i Danmark gjort det i forbindelse med Valborgaften, der faldt i april, men som vi ikke længere fejrer. Det skriver Nationalmuseet på deres site.
Sankt Hans er altså en herlig sammenfletning af levn fra vores fælles historie. Fra Biblen til 1900-tallets Danmark, som vi fejrer for at markere årets lyseste tid.
Kilder: Tv2, Kristeligt Dagblad, National Museet, Religion.dk, Kristendom.dk, Dansk Historisk Fællesråd.